SON DAKİKA
Hava Durumu

Fed faiz artıracak mı?

ABD Merkez Bankasının (Fed) ekim toplantısında politika faizini yüzde 3,75-4,00 aralığında sabit tutması bekleniyor

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2026 08:43
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2026 08:49
Kaynak: Ekometre
Fed faiz artıracak mı?

Ankete katılan 100 ekonomistin 94’ü faiz değişikliği öngörmezken katılımcıların tamamı aralık ayında yeni bir faiz artışı yapılacağını tahmin ediyor.

ABD Merkez Bankasının 27-28 Ekim tarihlerinde gerçekleştireceği para politikası toplantısı öncesinde ekonomistlerin faiz beklentileri netleşti. 16-20 Ekim tarihlerinde yapılan ankete göre piyasanın ana senaryosu ekim ayında faizlerin sabit tutulması, aralık toplantısında ise yeni bir artışa gidilmesi yönünde şekillendi.

Ekim toplantısında sabit faiz beklentisi

Ankete katılan 100 ekonomistin 94’ü Fed’in ekim toplantısında politika faizini değiştirmeyeceğini öngörüyor. Ekonomistlerin tahminlerine göre faiz oranı yüzde 3,75-4,00 aralığında korunacak.

Fed, eylül toplantısında politika faizini oybirliğiyle 25 baz puan artırmıştı. Son ankette ekim ayında yeni bir artış beklentisinin sınırlı kalması, piyasaların mevcut faiz aralığının korunacağı görüşünde yoğunlaştığını gösteriyor.

Aralık ayında faiz artışı beklentisi güçlendi

Anketin en dikkat çekici sonucu, aralık ayına ilişkin tahminlerde ortaya çıktı. Katılımcıların tamamı, Fed’in 8-9 Aralık tarihlerinde gerçekleştireceği toplantıda faiz artırmasını bekliyor.

Eylül ayında yapılan ankette aralıkta faiz artışı bekleyen ekonomistlerin oranı yarının altındaydı. Son sonuçlar, yalnızca bir ay içinde yılın son toplantısına yönelik faiz artışı beklentisinin belirgin biçimde güçlendiğine işaret ediyor.

Zirve faiz beklentisi yüzde 4,00-4,25 aralığında

Ankete katılan ekonomistlerin yaklaşık yüzde 60’ı, Fed politika faizinin yüzde 4,00-4,25 aralığında zirveye ulaşacağını tahmin ediyor.

İlave faiz artışlarının sayısına ilişkin beklentiler de yukarı yönlü değişti. Ankete katılan 92 ekonomistin 38’i, Fed’in en az iki ek faiz artışı yapmasını bekliyor. Eylül ayındaki ankette bu görüşü paylaşanların oranı yaklaşık beşte bir düzeyindeydi.

Morgan Stanley’den ilave artış uyarısı

Morgan Stanley ABD Başekonomisti Michael Gapen, risklerin Fed’in beklenenden daha fazla faiz artırmak zorunda kalabileceği yönünde olduğunu belirtti.

Gapen’in değerlendirmesi, para politikasında ek sıkılaşma ihtimalinin gündemden çıkmadığını gösteriyor.

Mizuho’dan ekim toplantısına eleştiri

Mizuho Securities Kıdemli ABD Ekonomisti Alex Pelle ise Fed’in ekim ayında faiz artırmamasını yanlış bir politika tercihi olarak değerlendirdi.

Aralık ayında 25 baz puanlık faiz artışı beklediğini belirten Pelle, 50 baz puanlık artış olasılığını faizlerin sabit tutulması ihtimalinden daha yüksek gördüğünü söyledi.

Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak?

Fed’in iki günlük Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısı 27-28 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek. Piyasalar, toplantıda alınacak faiz kararının yanı sıra aralık ayına ilişkin mesajlara ve olası ilave faiz artışlarının sayısına yönelik sinyallere de odaklanacak.

Anket sonuçları, ekim ayında faizlerin sabit tutulmasının güçlü beklenti olduğunu, aralık ayında ise yeni bir faiz artışının ekonomistler arasında ortak görüş haline geldiğini ortaya koyuyor.

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.