SON DAKİKA
Hava Durumu

Para ve teknolojinin kardeş olduğu yeni dünya!

Yazının Giriş Tarihi: 19.11.2022 12:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.11.2022 12:31

Kripto paraların kuzeni CBDS piyasada nasıl konumlanır yaşayarak göreceğiz ama toplumların kripto paralara çok hızlı alışması teknoloji çağına duyulan ilgiyi gösteriyor. 

 

Yeni dünya düzeninde para bile kodlardan oluşuyor. 

 

 

Merkez Bankalarının Dijital para birimleri CBDC (Central Bank Digital Currency) 

Rezerv para sisteminde yaşanacak değişimin ilk adımı olarak canlanmaya başladılar. 

 

Şimdilik halk arasında alım satıma konu olmasalar da gelecekte şekil değiştirerek finansal sistemde boy göstermeye aday görünüyorlar.

 

Yeni doğan her şey heyecan yaratıyor. 

 

Dijital Türk lirasının ödemeler için kullanımı için ilk test denemelerinin 2023 yılında olması heyecan yaratıyor.  Yakın gelecekte hayatımıza Dijital Türk Lirası sistemlerinin yanı sıra dijital kimlik ve FAST sistemlerinin de dijital para ile entegre olması finansal hayatımıza yepyeni bir sayfa açacak. 

 

İstanbul Finans Merkezi henüz faaliyete başlamadan "İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü" kuruluşunun da hedeflenmesi hızlı değişimin bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor ama …

 

 

Para ve teknolojinin kardeş olduğu yeni dünyada, akıllı telefonlar olsa da, aklı ile finansını yönetebilecek kitlelere de İhtiyacımız olacak.  

Bugünkü Mevcut finansal sistemi bile kavrayamamış toplumların, bir anda hızlı düşünerek karar vermeyi gerektiren teknolojik para ile imtihanı zor olacak.

 

Modern dünyanın küreselleşmesi ve yüksek teknolojik uygulamalar sayesinde ödeme sistemleri ve ödeme araçları hızla çeşitlenmeye başladı. 

 

Para tarih boyunca farklı formlarda var olmuş olsa da, teknoloji ile birleştiğinde finansal sistem içerisinde birçok değişime sebep oldu. Kripto sistemin sanal parasını geliştirenlere mucit diyebiliriz.  Ancak birçok tartışma konusu da gündeme gelecek. Bitcoin’den sonra üretilen sanal paralara “taklit, sahte ya da çakma” ürün gibi tanımlama yapmalı mıyız? “Bitcoin ve blok zincir yapısını kullanarak gelişen diğer paralar öncü kalabilir mi, hayatlarına artçı mı devam edecekler zaman içerisinde göreceğiz. Bitcoin’in fikri temellerini kullanan diğer para birimleri özgün ve güçlü müdür? 

 

Finansal teknolojiler vesilesiyle;  ödeme sistemleri genişlemiş, sigortacılık, fonlama, blok zincir, yatırım sistemleri değişime uğramıştır.  

Henüz hiçbir işyeri tahsilatını sanal paralar ile kabul etmiyor olsa da Merkez Bankalarının çıkardığı dijital paralar ile bu durum değişime uğrayabilir ardından da muhasebe sistemlerinde yapısal değişimler gündeme gelecektir. Daha sonrasında da vergi sistemleri güncellenecektir. 

 

Değişim kaçınılmaz ama değişimi sağlayacak olanlarda aklını kullanan insanlar olacak.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.