SON DAKİKA
Hava Durumu

ATM deyip geçmeyin, lisans veren ATM’ler var

Yazının Giriş Tarihi: 26.10.2019 16:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.10.2019 16:06

Genel ekonomiden ,işletme ekonomosine kadar birçok piyasa verisini , gerçek , yalın bir dille okuyucularına yıllardır kesintisiz aktaran EKOMETRE 19 yaşında..

Başarılı gazetecilik çizgisini hiç bozmayan EKOMETRE Gazetesi’nde, 2 yıldır köşe yazarlığı yapmak benim için büyük gurur.

Nice yaşlara EKOMETRE..

 

Gelecekte bankacılık ATM makinası içerisine sığacak.

 

Şu ATM’ler keşke seyyar olsa.. Hemen yanımıza gelse. Ne ATM önünde kuyruk beklesek, ne de Atm ye yakın bölgede otopark sorunu yaşasak.

Para çekmek için ATM bize gelse..

 

Amerikan bankacılığı;  golf sevenleri düşünmüş, bazı golf sahalarında  golf arabalarının içine  mobil ATM’ler yerleştirmiş.  Darısı başımıza diyorum. Golf sahamız olmasa da; piknik alanlarımızda bize ulaşan   ATM ler olsa hiç fena olmazdı.

 

Nakitsiz topluma dönüştüğümüzde, zaten bu ATM makinalarının tamamının fonksiyonu değişecek belki de bankacılıkta istihdam sıfıra yaklaşacak.

 

Marketlerdeki Pos makinalarından nakit çekme işlemi sağlanarak kısmen ATM hizmeti sunuluyor olsa da; bizim ülkemizde  kullanım alanı pek yok.

 

İngilizce "Automated Teller Machine” kelimelerinin kısaltması olan ATM makinelerini genellikle para çekmek ve para yatırmak amaçlı kullanıyoruz.

 

Ancak Portekizliler; ATM leri daha etkin kullanıyorlar. Avcılık ve balıkçılık lisanslarını ATM aracılığıyla vermeye başladıkları söyleniyor. Dünyada en çok ATM Bulunan ülke Portekiz olduğuna göre makinaları etkin kullanmaları çok akıllıca...

 

Gelecekte ATM ‘ler diploma da verir mi bilmem ama fonksiyonlarının her geçen gün arttığı aşikar.

 

Dijital  paraların da gündeme geldiği son yıllarda Türkiye ‘nin tek Bitcoin ATM si kullanıma sunuldu. Daha önce havaalanında açılan ATM kaldırıldığı için  sadece  City’s Nişantaşı Alışveriş Merkezi’nde Bitcoin ATM si var.  Kripto paralar arasında şu anda yalnızca Bitcoin’i destekliyor.

 

Kredi kartlarımız çip sistemine geçtiği için ATM dolandırıcılığından kurtulmuş durumdayız. Ancak Banka hesaplarımıza bağlı olan hesap  kartlarımız çip sistemine geçmediği için halen dolandırıcılık riski taşıyor.

Dolandırıcılar halen ATM lerde kartı sıkıştırıp kopyalama sistemini uygulamaya  devam ediyor.

ATM lerden kartsız işlem yapılmaya  başlanması ve  kare kodlu   işlemler  sayesinde dolandırıcılıklardan korunmaya başladık.

 

Fatura ödemek, döviz işlemleri yapmak, para transferleri yapmak, borç ödemek gibi birçok temel bankacılık fonksiyonunu ATM lerden gerçekleştirir haldeyiz.

 

Altın veren ATM lerimiz var.

 

Şifre yerine;  yüz tanıma, parmak izi tanıma gibi yeni sistemlerin başlaması, yakın tarihte gerçekleşecektir.  Japonya ve Çin ilk uygulamalara başladı.

 

Dünya üzerindeki ATM sayısının 3 milyon olduğu tahmin ediliyor. İlerleyen dönemde bankacılık sisteminin neredeyse tamamı  bir ATM kutusu içerisine sığabilir. Kredi notu ile gelir belgesi gerekmeksizin  kredi kullanıldığına göre herşeyi makinalar  ile hallebilir duruma geldik demektir.

 

Kredi notu  öyle önemli hale geldi ki ; sadece kredi kullanırken işe yaramıyor,  Araç kiralayacaksanız , ev kiralayacaksanız  da artık kredi notunuz önemli.

 

 ATM lerde yüz tanıma sistemi devreye girdikten sonra kişinin kimliğini doğrulamakla ilgili problem kalmayacak. Kişinin kredi notu da yeterliyse ATM neden kredi vermesin ki ?

 

Gelecekte Bankacılık ATM de saklı olacak...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.