SON DAKİKA
Hava Durumu

Ekonomik toparlanma risk iştahı destekliyor

Yazının Giriş Tarihi: 19.05.2021 16:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.05.2021 16:26

Son aylarda küresel çapta açıklanan ekonomik veriler güçlü bir görünüm ortaya koyuyor. Güçlü gelen ekonomik verilerin etkisiyle ekonomik toparlanma beklentileri de güç kazanırken, bu durum risk iştahını destekleyen ve hisse piyasaları başta olmak üzere riskli varlıklarda genel olarak olumlu havanın korunmasına katkı sağlayan ana etken olarak karşımıza çıkıyor. ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde aşılamalar hızlı bir şekilde ilerlerken, aşılamaların etkisiyle salgının belirli ölçüde kontrol altına alınması gelişmiş ekonomilerde kademeli açılmaları beraberinde getiriyor. Aşılamaların hız kazanmasıyla ilerleyen süreçte ülkelerin tam olarak açılması ekonomik toparlanmanın güç kazanmasına katkı sağlayacak olup bu taraftaki gelişmeler de risk iştahını destekleyecektir. Ancak aşılama çalışmalarında özellikle gelişmiş ülkeler ile diğer ülkeler arasındaki ayrışma dikkat çekiyor. Geçen hafta ABD Başkanı Biden’ın açıklamalarıyla gündeme gelen ve diğer kesimlerce de destek bulan aşılarda patentlerin kaldırılma tartışması oldukça önemli bir konudur. Dünya Ticaret Örgütü üyesi ülkeler, Kovid-19 aşılarında fikri mülkiyet haklarının kaldırılması için müzakerelere başlanılmasını önerirken, bu konudaki gelişmeler yakından izlenecektir. Eğer patent hakları kaldırılırsa aşılama çalışmalarında daha adil bir görünüme kavuşulabilir ve böylece tüm dünya olarak salgın geride bırakılabilir.

Enflasyon kaynaklı endişeler gündemin ön sıralarında

Ekonomik toparlanma ve aşılama çalışmaları risk iştahını destekleyen ana katalizörler olarak izlenirken, küresel çapta en önemli risk ve belirsizlik enflasyonun izleyeceği seyir olacaktır. Emtia fiyatlarında devam eden yükseliş, tedarik sıkıntıları, devasa boyuttaki parasal ve mali destekler ve küresel görünüm ile harcamalardaki iyileşme enflasyon endişelerini gündemde tutmaya devam ediyor. Açıklanacak ekonomik veriler önemini korurken, özellikle enflasyon rakamları ve enflasyona öncü göstergeler piyasaların yakın takibinde yer alacaktır. Enflasyonist endişeler ve merkez bankalarının erken bir sıkılaşmaya gidebileceğine dair değerlendirmeler aşağı yönlü önemli risk ve baskı unsuru olarak izlenmeye devam edilecektir. ABD Hazine Bakanı Yellen’ın faizlerin ekonomiyi aşırı ısınmadan korumak için biraz yükselmesi gerekebileceğini söylemesi piyasalarda dalgalanmalara yol açarken, Yellen daha sonra açıklamasının herhangi bir tavsiye niteliği taşımadığını belirtti. Yellen’ın açıklamalarının ardından Fed üyelerinden gelen açıklamalarda ise üyelerin ciddi bir enflasyon endişesi taşımadıkları görüldü. Fed üyeleri ve Fed Başkanı Powell’ın genel söylemleri kısa vadede enflasyonda yükseliş görülse de bunun uzun süreli olmayacağı ve kontrolden çıkmayacağı yönünde kalmaya devam ediyor.

Yurt içinde siyasi gelişmeler takip edilecek

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, ABD’nin Türkiye’yi F-35 programından çıkarmasının hukuki bir zemini olmadığını söyleyerek, ABD ile yaşanan gerilime çözüm bulunması için diyalog sürecinin başlatılacağına vurgu yaptı. ABD ve Türkiye arasında sorun yaratan F-35 süreci ile ilgili diyalog sürecinin başlayacak olması önem taşırken, bu süreçteki gelişmeler piyasaların takibinde yer alacaktır. Türkiye’nin Avrupa ve ABD ile ikili ilişkilerinde iyileşmenin sağlanması Türkiye’ye yönelik yabancı ilgisi üzerinde de etkili olacağından bu cephedeki olumlu gelişmeler TL varlıkları destekleyebilecektir. Küresel çaptaki konu başlıklarının yanında ekonomi yönetiminden gelebilecek açıklamalar ile siyasi ve jeopolitik gelişmeler yurt içi piyasaların gündeminde kalmaya devam edecektir. Yurt içinde artan vaka sayılarına bağlı olarak 17 Mayıs tarihine kadar tam kapanma açıklanırken, alınan bu tedbirlerin vaka sayılarının üzerindeki etkisi ve devam eden süreçte tedbirler ile salgın tarafındaki gelişmeler yurt içinde yakından takip edilecektir.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.