SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni haftanın öne çıkanları

Yazının Giriş Tarihi: 08.07.2019 19:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.07.2019 19:56

Cuma günü açıklanan ve beklentilerden güçlü gelen ABD istihdam verileri sonrası Fed’in faiz indirimi sayısında beklentilerin azalması ve zamanın ötelenmesi hisse senetlerinde satışlara neden oldu. ABD’de cuma günkü sınırlı kayıpların ardından bu sabah Asya piyasalarında satışların sertleştiğini gördük. İçeriye döndüğümüzde ise hafta sonu TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın görevden alınarak yerine Başkan Yardımcısı Murat Uysal atanması gündeme damgasını vurdu. Geçtiğimiz haftayı 5,62 civarından kapatan Dolar/TL yeni haftaya uluslararası piyasalarda ilk işlemlerde 5,80’in üzerinde başlarken sabah saatlerine doğru 5,75 civarında dengelenme çabası mevcut. Bu hafta TCMB’nin yeni başkanının vereceği mesajlar ön plana çıkacakken, 25 Temmuz’da gerçekleşecek olan ilk Para Politikası Kurulu toplantısına yönelik spekülasyonların artığı ve bunun da yurtdışında Fed’in faiz indirimi beklentilerindeki zayıflamaya beklentisini de arkasına alarak, TL varlıklarda volatiliteyi arttırdığı görülebilir.

Yeni haftada yurt içinde 11 Temmuz Perşembe günü cari işlemler dengesi ile 12 Temmuz Cuma günü sanayi üretim verisi takip edilecek. Geçen pazartesi açıklanan haziran ayına ilişkin imalat PMI rakamı ise 45,30’dan 47,90’a yükselmesiyle iyimser sinyallerin geldiği imalat sanayide mayıs ayına ilişkin sanayi üretim rakamları da bu açıdan önemli olacak. Bunun yanında bu hafta ABD’deki veri akışları ön planda olacak. 31 Temmuz’da yapılacak FOMC öncesinde bu hafta ABD’de Fed Başkanı Powell ve bazı FOMC üyeleri demeçlerde bulunacak. 10 Temmuz Çarşamba günü bir önceki Fed toplantısının tutanakları yayımlanacak. 11 Temmuz günü ABD’de TÜFE rakamları takip edilecek. Beklentiler TÜFE’nin yıllık bazda gerileme kaydetmesi yönünde şekilleniyor. TÜFE verisi Fed’in faiz indirimine dair beklentiler ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır.

S-400 süreci izleniyor

Önceki hafta G20 Zirvesi’nde Trump’tan gelen açıklamalar TL varlıklarda yılın ikinci yarısına olumlu bir başlangıç yapılmasını sağlarken, teslimatların gerçekleşmesinin beklendiği temmuz ayı boyunca S400’ler ile ilgili gelişmelerin gündemin ilk sıralarında olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Geçen hafta da bu konuda iyimserliğini koruyan piyasalar için bu hafta gelmesi beklenen ilk bataryalar sonrası yapılacak açıklamalar kritik olmaya devam edecek. Piyasa bu konuda oldukça pozitif bir fiyatlama içinde olduğu için olası bir olumsuzluğun fiyatlamalar üzerindeki etkisi çok daha sert olabilir. ABD ve Rusya ilişkileri çerçevesinde önemli bir hale gelen bu konuda makul bir çözüm yolu bulunacak olursa, yılın ikinci yarısında düşecek CDS primlerinin de katkısı ile enflasyon ve faizlerde hızlı düşüşler görülebilir. Bu da TL varlıklar için daha pozitif bir atmosfer yakalanmasını sağlayabilir.

Küresel fiyatlamada Fed ön planda

Geçen hafta açıklanan ve beklentilerden güçlü gelen ABD istihdam verileri sonrası Fed’in faiz indirimlerinin adedi ve zamanlamasına yönelik iyimser beklentilerde bir miktar azalma olduğunu gördük. Bu bağlamda ay sonu yapılacak Fed toplantısı öncesinde bu hafta alacağımız Fed tutanakları da oldukça önemli olacak. Açıklanacak tutanaklar açıklanan son istihdam verileri öncesine ait olsa da Fed konusunda bu yıl içinde 3 faiz indirimine kadar ulaşan iyimserliğin abartılıp abartılmadığı konusunda önemli ipuçları verecektir. Bu tutanakların yanında Fed Başkanı’nın hafta içinde gerçekleştireceği konuşmalar da dolar fiyatlaması ve paralelinde hisse senetleri ve emtialarda hareketliliğin artmasına neden olabilir. Bu nedenle içeride S400 ile ilgili haber akışına odaklanacağımız haftada küresel ölçüde fiyatlamalarda Fed etkisinin ön plana çıkacağını düşünüyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.