SON DAKİKA
Hava Durumu

Ticaret savaşlarının seyri

Yazının Giriş Tarihi: 15.07.2019 17:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.07.2019 17:34

Haziran sonunda gerçekleşen G20 Zirvesi’nde ABD ve Çin’in ticaret geriliminde ateşkes ilan etmesi ve müzakereleri sürdürme kararı almalarının ardından küresel piyasalarda temmuz ayına pozitif bir başlangıç yapıldı. Görüşmenin beklediğinden çok daha iyi geçtiğini ifade eden Trump, "Çin lideri Xi ile beklediğimden çok daha iyi bir görüşme yaptık. Çin'e yönelik var olan tarifeleri daha fazla artırmamak ve müzakereleri sürdürmek konusunda anlaştık. Müzakereler sürerken Çin bizim çiftçilerimizden büyük miktarda tarım ürünü de alacaklar." ifadelerini kullandı. Bununla birlikte geçtiğimiz aylarda önemli yaptırımlara maruz kalan Çin’li teknoloji devi Huawei'nin ABD'li şirketlerden donanım almasına izin verildiği açıkladı. Müzakerelerin yeniden başlaması olumlu olmakla birlikte, mevcut gümrük tarifelerinin duruyor olması ve ticaret savaşlarını sonlandıracak somut bir öneri/anlaşma olmaması buradaki belirsizliğin devam edebileceğini işaret ediyor. Aynı zamanda ABD ve Avrupa Birliği arasındaki ticaret görüşmeleri ve bu taraftaki olası gerilimlerde küresel piyasaların ajandasındaki yerini koruyor.

S-400 süreci izleniyor

G20 Zirvesi’nde Trump’tan gelen açıklamalar TL varlıklarda yılın ikinci yarısına olumlu bir başlangıç yapılmasını sağlarken, teslimatların gerçekleşmesinin beklendiği temmuz ayı boyunca S400’ler ile ilgili gelişmelerin gündemin ilk sıralarında olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Temmuz ayının ilk haftasında da bu konuda iyimserliğini koruyan piyasalar için temmuz ay içerisinde gelmesi beklenen ilk bataryalar sonrası yapılacak açıklamalar kritik olmaya devam edecek. Piyasa bu konuda pozitif bir fiyatlama içinde olduğu için olası bir olumsuzluğun fiyatlamalar üzerindeki etkisi çok daha sert olabilir. ABD ve Rusya ilişkileri çerçevesinde önemli bir hale gelen bu konuda makul bir çözüm yolu bulunacak olursa, yılın ikinci yarısında düşecek CDS primlerinin de katkısı ile enflasyon ve faizlerde hızlı düşüşler görülebilir. Bu da TL varlıklar için daha pozitif bir atmosfer yakalanmasını sağlayabilir. Bununla birlikte her ne kadar ABD Başkanı Trump’tan görece olumlu açıklamalar gelmiş olsa da ABD Kongresi S-400 konusundaki sert söylemlerini sürdürüyor. O nedenle S-400’lerin teslimatının gerçekleşmesinin ardından ABD Kongresi’nin atacağı adımlar ve söylemler kritik olacak. Eğer bu taraftan olumsuz adımlar izleyecek olursak ABD – Türkiye ilişkilerine dair endişelerin ve TL varlıklarda satış baskısının tekrar artış kaydetmesine neden olabilecektir.

Fed’e yönelik beklentiler fiyatlamalar üzerinde etkili oluyor

Mayıs ayı içerisinde Fed Başkanı Powell’ın güvercin söylemleri Fed’e dair beklentiler üzerinde etkili oldu. Fed Başkanı Powell mayıs ayı içerisindeki konuşmasında politika yapıcıların büyümeyi sürdürmek için uygun şekilde hareket edeceği konusunda piyasalara güvence verdi. Powell, enflasyonun gelecek aylarda aşağı yönlü sürpriz yapmayı sürdürmesi durumunda merkez bankasının bu duruma yanıt vereceğini söyledi. Powell’ın söylemleri sonrasında Fed’in faiz indirimine gideceğine dair beklentiler güç kazanırken Fed’in haziran toplantısı sonrasında da devam eden güvercin söylemler ile karar metninde sabırlı duruş ifadesinin çıkarılması piyasalarda oluşan Fed’e ilişkin faiz indirim beklentilerini destekledi. Oluşan bu beklentiler doları baskılarken küresel piyasalarda alımları beraberinde getirdi. Bununla birlikte ABD’de açıklanan haziran ayına ait tarım dışı istihdam verisi beklentilerin oldukça üzerinde gelirken istihdam piyasasının gücünü koruduğunu gösterdi. Bu veri sonrasında Fed’in faiz indirimine dair fiyatlamalar güç kaybederken Fed Başkanı Powell’ın Temmuz tarihlerindeki yarıyıl sunumunda vereceği mesajlar önem kazandı. 10 Temmuz tarihinde gerçekleşen Powell yarıyıl sunumunda, ABD ekonomisine yönelik aşağı yönlü risklerin, ticaret savaşının işletme yatırımlarını zayıflatması ve enflasyonun zayıf kalması ile birlikte sürdüğünü kaydederek, politika yapıcıların bu ay faiz indirimine gitmeye hazırlandığını işaret etti. Fed Başkanı'nın yarıyıl konuşması, ABD merkez bankasının, güçlü çıkan istihdam verilerine karşın, 30-31 Temmuz'daki politika toplantısında borçlanma maliyetlerini düşürmeye hazırlandığı yolundaki piyasa görüşünü destekledi. Fed'in 18-19 Haziran tarihli toplantı tutanakları yayımlandı. Tutanaklarda, "Çoğu Fed üyesi artan riskler karşısında güçlü faiz indirimi bekliyor, yakın zamanlı faiz indirimi şokları yumuşatabilir.” açıklamaları yer aldı. Powell’ın açıklamaları sonrasında Fed’e ilişkin faiz indirim beklentileri tekrar güç kazanırken dolar değer kaybetti ve küresel piyasalarda alımlar tekrar etkili oldu. Piyasalardaki fiyatlamalarda Fed’in 31 Temmuz tarihindeki toplantısında faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılırken bu toplantıya kadar ABD’de açıklanacak ekonomik veriler ve toplantı sonrasında Fed’in yönlendirmeleri yakından takip edilecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.