SON DAKİKA
Hava Durumu

Bir top A4’den ekonomik analiz

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2022 14:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2022 14:17

                                                                               

Kriz var mı? Teğet mi geçiyor? Açıklanan enflasyon gerçek mi? Asgari ücret ne kadar olacak? EYT sorunu hakkıyla çözülecek mi? Enflasyon-faiz çıkmazı nereye kadar gidecek? Fed faizi daha da hızlı mı yükseltir? Avrupa resesyona girdi mi? İç borçlanma çevirme oranlarımızın artışı neye işaret? Keynesyen modeli yanlış mı yorumladık? Vb. sorular uzar gider… Bunlara hiç mi hiç gerek yok. Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durumu bir top A4 kağıdından yola çıkarak görmeye çalışacağım.

 

Okullarda kitapların ücretsiz olması harika bir proje… Bunun sürekli dile getirilmesini de, bu başarıyla tekrar ve tekrar övünülmesini de anlayışla karşılıyorum. Peki görünenin arkasındaki gerçek ne? Bir de ona bakalım.

 

Okulu, kayıt için aradığımda bir top A4 ve kimlikle gelin dediler. Tebessüm ettim telefonda… Kitaplar ücretsiz, ama okulun A4’e ihtiyacı var. Günü geldi, kayıt için okula gittim. Formu doldurdum, A4’ü verdim. Formun üzerine, sağ üst köşeye not düştüler: 1 top A4 getirdi… Yine tebessüm ettim. Formdan sonra ‘bağış’ mevzuuna hiç girmiyorum. Girersek çıkamayız.

 

 

 

 

Okul başladı, öğretmen ihtiyaç listesi verdi. Kırtasiye ürünleri 1000 TL’yi geçti. Listenin içinde en dikkat çekici de bizim meşhur A4… Mükerrer A4 diyorum ben ona… Kitaplar ücretsiz, ama sınıfın bir tane daha A4’e ihtiyacı var.

 

Bir hafta geçti, para toplandı… Kişi başı 700 TL’nin üzerinde… Sıralar dökülüyor. Üstüne örtü alınacakmış, perde yapılacakmış. Bilgisayar alınacakmış. Başka kitap-dergiler de alınacakmış. Kitaplar ücretsiz, ama başka kitaplar ücretli…

 

Öğlende yemek veriliyormuş. Aylık 750 TL’ymiş. Kitaplar ücretsiz, ama yemek ücretli…

 

Bir hafta daha geçti… Her gün bir kağıt geliyor… Robotik kodlama dersi, İngilizce dersi, halk oyunları dersi, drama dersi… Her günün içinde 1 ders saati serbest zaman dersiymiş. Serbest zaman dersinde öğrenciler bunları seçebiliyormuş. Ama hepsi ücretli… Para toplamak için serbest zaman dersi adı altında ders icat etmişler… Kitaplar ücretsiz, serbest zamanlar ücretli…

 

Öğretmen bugün mesajlaşma grubundan fırça atmış herkese… Halk oyunlarına katılın dedim, niye az kişi katıldı? Sonra demeyin bana niye etkinlik yaptırmıyorsunuz diye yazmış. Bir veli de durumu olmadığını, o ücreti karşılayamayacağını belirtmiş. Kitaplar ücretsiz !

 

Görüldüğü üzere, görünenin arkası hiç de göründüğü gibi değil. Öyle büyük laflar etmek, ekonomiyi halkın bilmediği kelimelerle süslemeye çalışmak beyhude… Keşke kitaplar ücretli olsaydı da, diğer saydıklarım ücretsiz olsaydı… Üstüne helalinden 1 top A4 daha verirdim!

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.