SON DAKİKA
Hava Durumu

Finansal okuryazar mısınız?

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2019 23:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2019 23:38

Ne okur, ne yazarsınız?

Piyasa okuryazarlığını daha çok önemsiyorum ben.

Piyasayı, sosyolojik  şartlar belirler.  Mesela toplum tüketme eğilimindeyse ve hep çaresizliği konuşuyor ise finansal okuryazarlık anlatmanın çok da anlamı yoktur. Önce kendisi için üretmeyi bilen toplum olmalı  ki, kendi finansmanını yönetebilsin. Domates ve soğanın  kilosu pahalı diye  şikayet etmek ile meşgul iken acaba bahçeye, saksıya tohum ekmek akıllarına geliyor mu? Birey olarak üretmeyi  düşünmeyen kişi, yönettiği firması içinde doğru malzemeyi düşünmeyi akıl edemeyecektir. Çünkü odak noktası tüketimdir, hazır bitmiş olanı almaktır. Piyasanın ihtiyacı olanı bulup üretmek aklına gelmemektedir, piyasayı yorumlamayı unutmuştur....

Zamanın parasal değerini hesap etmeyi öğrenmek için sosyal Bilimlerin devreye girmesi gerekmektedir.

Bir apartman gördüm şehrin göbeğinde, bahçesindeki  çimenleri kaldırmışlar. Apartman sakinleri ortaklaşa kümes yapıp bahçeye bir sürü tavuk ve horoz bırakmışlar. Üretim fikri oluşmaya başlamış. Umarım  bu tip hareketler toplumda bulaşıcı bir etki yaratır. Yoksa ekonomik buhran, tüketim alışkanlıklarımız  sebebiyle karşımıza dikilip bizi çok zorlayacak! Sosyolojik faktörler ekonomiye yön verir.  Halkın tutum ve davranışları piyasaları yönetir.

Önce piyasa okuryazarlığı için, sonra “Finansal okuryazar” olmak için gayret etmek lazım.

Son günlerde “finansal okuryazarlık” pek moda bir tanım oldu. Hangi piyasada  yaşadığını tanımlamadan, kendine finansal okuryazarım desen ne işe yarar ki?

Bizdeki  piyasa okuyucuları; öncelikle  lüks araç seviyenize bakarlar.  Çeklerinizi ödüyorsanız, yüklü miktarda alışveriş yapıyorsanız itibarınızı hemen yükselir. Yaşadığınız mahalle, özel okula giden çocuklar, kıyafetin markası, ayakkabı ve çantanın modası birbirini tamamladığında  piyasa için de kabul gören  bir varlıksınız demektir. Aslında iyi bir tüketicisinizdir. Tüketici olanlar itibar görmektedir... Piyasa sizi iyiymiş gibi kodlar..

Müşteri son model  arabası ile firmayı ziyarete gelmişse iyi müşteridir. Çünkü, lüks arabayı  alacak parası vardır, demek ki aldığı malın parasını da ödeyebilir.  Ya da tam tersini düşünelim; lüks aracını satıp yerine yeni araba  almayan müşterinin acaba işleri mi bozulmuştur?

 Kredi notundan önce piyasa notu olmalı insanların...  Finans sektörü kendi başına  kodlayamaz piyasa notunu.. Çünkü önce şartlar oluşur, ardından finans sektörü ürün geliştirmeye çalışır.. Reel sektör olmadan finans sektörünün bir anlamı yok. Kuralları finans sektörü koymaya başladı,  piyasalar da finans sektörüne uymaya  başladı.

Sonuç başarılı mı?

Bence değil ! 

Reel sektör kuralları koymazsa sistem tıkanmış olarak devam edecek ...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.