SON DAKİKA
Hava Durumu

Büyük oyuncular USD sistemini sorguluyor

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2023 12:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2023 12:28

Amerika ekonomisi sakinliğini kaybetmeye başladı. Amerika’nın dış güçleri olan “Brics” ülkeleri ortak para birimi oluşturmak ve USD yerine geçmek için büyük mücadele veriyorlar.

Amerikan Eski Başkanı Trump, Çin'in muhtemelen dünyanın bir numaralı para birimi olarak ABD dolarının yerini alacağını söylüyor. Eski Başkan Trump "para birimimiz düşüyor ve yakında artık dünya standardı olmayacak" diyor.

Bu sadece eski Başkan’ın endişesi gibi durmuyor, endişe giderek yaygınlaşmaya başladı.

Halk güven problemi yaşadıkça bankalardan mevduat çıkışları yaşanmaya başladı. Amerikan dolarına olan güvenin tazelenmesi isteyen, 3 ABD kongre üyesi “Altın Standardı Restorasyon Yasası" (HR 2435) öneriyor.

Enflasyon ve banka başarısızlıklarıyla ilgili endişeler arttıkça yeni çözüm arıyorlar.

ABD'yi altın standardına döndürmek çok kolay bir süreç gibi görünmese de altına endeksli para basma fikrinin gündeme gelmesi bile Amerika‘nın içinde bulunduğu ruh halini bize anlatmaya yetiyor.

Dolar resmi olarak piyasa fiyatı üzerinden altına yeniden sabitlenemeyecektir ama bu fikrin ortaya atılması finansal piyasalar ve ekonomide değişim rüzgarının başladığını teyit ediyor.

Büyük oyuncular "USD sistemini" sorgulamaya başlıyor.

OPEC petrolde kesinti açıkladı, Suudiiler USD yerine yuan ile petrol satmayı düşünüyorlar Rusya’nın birazda mecburiyetten Yuan ile ticaret hacmini derinleştirmesi piyasalarda dolara karşı gerginliği artırıyor.

 Amerikalıların Resesyon etkilerini dünyaya hissettirmeden atlatmaları çok mümkün olmayacak gibi görünüyor.

Diğer taraftan, kripto para dünyası dolara rakip olmaya çalışsa da  ülkelerin kripto sisteme karşı önlem alma çalışmaları devam ediyor.

Bloomberg'in bildirdiğine göre, 2022'de insanların %1'inden azı kripto için vergi ödedi bu durum devletlerin sevdiği bir seçenek değil.

Kimilerine göre kripto bir özgürlük olarak tanımlansa da birçoğu finansal özgürlüğünü tehdit ettiğini düşünüyor.

Birçok insan dijital paraları devletlerin kontrol etme isteğini, mali köleliğe yol açacağı fikrini savunuyor. Eğer gerçekten devletler kontrol mekanizması kurabilirlerse, böyle düşünmekte haksız da sayılmazlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.