SON DAKİKA
Hava Durumu

Japonya ve Çin, ABD’nin ticaret politikalarından etkileniyor

Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin uyguladığı yüksek gümrük vergilerinin, Japon şirketlerinin ABD’de yatırım yapmasını zorlaştıracağını belirtti

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2025 10:48
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2025 10:54
Kaynak: Ekometre
Japonya ve Çin, ABD’nin ticaret politikalarından etkileniyor

Küresel piyasalarda korumacılık politikalarının artışı, merkez bankalarının para politikaları ve ekonomik büyüme tahminleri ön plana çıkıyor. Japonya’nın en üst düzey döviz yetkilisi Atsushi Mimura, ekonomik verimlilik ile güvenlik arasında dengenin sağlanması gerektiğini vurgularken, korumacı önlemlerin küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu. ABD’de ise Fed yetkilisi Roberto Perli, bilanço küçültme sürecinin sorunsuz ilerlediğini ve rezervlerin güçlü kaldığını belirtti.

Öte yandan, ABD Merkez Bankasının eski başkanı Ben Bernanke, son dönemde fiyatlardaki artışların enflasyon kontrolünü zorlaştırabileceğini ifade etti. Bernanke’ye göre, pandemi sonrası enflasyon artışları, firmaların fiyat artırma eğilimlerini güçlendirebilir ve tüketicilerin bu duruma daha az direnç göstermesine neden olabilir.

Japonya ve Çin, ABD’nin ticaret politikalarından etkileniyor

Ishiba, Japonya’nın ABD’de istihdam yaratmaya ve ekonomik genişlemeye katkıda bulunduğunu vurgularken, Sanayi Bakanı Yoji Muto’nun ABD’li yetkililerle görüşmek üzere Washington’a gönderileceğini açıkladı.

Çin ekonomisi de küresel ticaret politikalarından etkilenmeye devam ediyor. Wall Street Journal’ın anketine göre, Çin’in ihracatı 2025’in ilk iki ayında yavaşladı. Ocak ve Şubat aylarında yıllık bazda %4,5 artış gösteren ihracat, Aralık ayındaki %10,7’lik büyümeye kıyasla önemli bir düşüş kaydetti. Analistler, yavaşlamaya rağmen ABD tarifelerinden önce yapılan sevkiyatların ihracat verilerini desteklediğini ifade etti.

Citi ve Goldman Sachs küresel piyasalara yönelik tahminlerini revize etti

Citigroup (C), bakır fiyatlarının 2025’in ikinci çeyreğinde 8.500 dolar/ton seviyesine düşebileceğini öngördü. Banka, yatırımcıların ticaret tarifeleri nedeniyle bakır pozisyonlarını azalttığını ve ABD’nin rafine bakır ithalatına bağımlılığını azaltacak adımlar atacağını belirtti.

Goldman Sachs (GS) ise Çin’in yapay zeka destekli büyümesi nedeniyle gelişen piyasalarda yükseliş beklediğini duyurdu. Banka, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi (EEM) için 12 aylık hedefini %3 artırarak 1.220 seviyesine yükseltti ve mevcut seviyelerden %11’lik bir yükseliş potansiyeli olduğunu belirtti.

Denizcilik şirketleri ABD-Çin gerilimi nedeniyle Hong Kong’dan çekiliyor

Denizcilik sektörü, ABD-Çin geriliminin yol açabileceği risklerden kaçınmak için Hong Kong’daki operasyonlarını gizlice başka bölgelere taşıyor. Reuters’ın haberine göre, bazı firmalar gemilerini Hong Kong bayrağından çıkarmaya başladı ve diğerleri de benzer adımlar için hazırlık yapıyor.

Bu hamlelerin arkasında, Pekin yönetiminin Hong Kong’un Çin’in güvenlik politikalarındaki rolünü artırması ve ABD’nin Çin’in denizcilik sektörüne yönelik yaptırımları artırabileceği beklentileri bulunuyor. ABD Ticaret Temsilciliği, Çin yapımı gemilere yüksek liman ücretleri uygulanmasını önerirken, Çin’in gemi inşa ve lojistik sektöründeki hakimiyetine karşı koymak için yeni önlemler almayı planlıyor.

UBS: “Çin, %5 büyüme hedefine ulaşmak için ek teşviklere ihtiyaç duyabilir”

UBS analistleri, Çin’in 2025 yılı için belirlediği %5’lik GSYİH büyüme hedefini yakalayabilmesi için ek teşvik tedbirlerine başvurması gerektiğini öngördü. Analistler, ülkenin iç talepte yaşanan zorluklar ve dış ticarette artan tarifeler nedeniyle ekonomik belirsizliklerle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Banka, Çin’in ekonomik büyümesine yönelik temel tahminini %4 seviyesinde tutmaya devam ettiğini ancak hükümetin ek politika destekleri olmadan belirlenen hedefin tutturulmasının zor olacağını vurguladı.

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.