SON DAKİKA
Hava Durumu

Yaşlı ve eskiye de kredi verilecek günler yakındır

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2021 12:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2021 12:44

Sıfır km araçlar için kredi finansmanı bulmak kolay ama 2. el araçlarda durum aynı değil. Bankalar bu konuda çok deneyimsiz . Eski ve yaşlı arabalar müşteri buluyor ama finansman bulamıyor. 2.el taşıtlarda 15 yaşındaki arabalara bile  kredi veren finansman kuruluşları var ama bankalar 5 yaş üzerini yaşlı buluyor. Oysa ki Türkiye ‘de araçların yaş ortalaması 12,9 çok da yaşlı değiller. (Avrupa yaş ortalaması 11,5) Taksi olarak kullanılan araçların 500-600 bin km yol yapma kapasitesi bilinen bir gerçek. Demek ki araçların ekonomik ömrü kısa değil.

Pandemi ekonomisinde  araç piyasası hızlı değişim yaşadı. Artan vergiler ve döviz kuru, fiyatlar genel seviyesini yükseğe taşıdı. Toplu taşımaya binmek istemeyen kişiler araç talebi yaratınca satışlarda artış yaşandı. 

 

2020 yılında 2 milyondan fazla 2. el araç satıldı. 

 

BDDK alışverişi yavaşlatmak için; 300.000 TL üzerinde değeri olan arabalar için vade sınırı 48 aydan 36 aya çekti.

750.000 TL üzeri araçların vadesini 48 aydan 24 aya çekti.

 

 

Sıfırından daha pahalıya satılan 2. el araçlar internet satış kanallarında yer almaya başladı. Sıfır araç satmakta zorlanan araç markalarının 2021 yılında  bayi yapılarında değişiklik yaparak 2. el pazarında fiyat belirleyicisi olmak için çaba sarfedecekleri aşikar. 900 civarındaki yetkili satıcı bir anda 2. el pazarında gövde göstermeye başlarsa mevcut galericilerin pazar payında sarsılma oluşacaktır. 

Araç markaları her bir sıfır satışın 3 adet  ikinci el satışa denk gelmesini hedeflediği için ve pazarın 2. el piyasasında daha canlı olması sebebiyle  bu alanda kendilerine yatırım planlıyorlar. 

Hepimiz biliyoruz ki; araç yenilemek için takas talep ettiğimizde kendi ikinci el aracına iyi fiyat veremeyen bayilerle mücadele veriyoruz. Takas piyasası sıfır km araçlarda daha kolay oluyor çünkü banka kredileri sıfır araçları finanse ediyor. İkinci el araçlar arası takas çok zor oluyor. 

Markalar boyanmış otomobil konusunda çok ürkek davranıyorlar. Otomobilin hak ettiği değeri kendi markasına vermeyince serbest piyasa etkin hale geliyor.  

 

Yakın zamanda araç piyasası da konut gibi bir sisteme oturmak zorunda. Çünkü araç fiyatları konut fiyatları ile yarışıyor. 2. el konut satışlarında finansman sorunu yok çünkü ekspertiz raporu ne yazıyorsa banka için o  geçerli. Taşıt ekspertiz sistemiyle bu sorun taşıt kredileri için de çözülecektir. 

 

Sokakta 13 milyon adet araç geziyor. Bir kısmı kredili. Araç pazarı çok hızlı büyüyor. Bankacılık sistemi bu büyümeden uzak kalamayacaktır. Çünkü pazardaki pastada en büyük pay 2. el satışlarda. Teknoloji gelişti, araçlar güçlendi ve araç ekspertiz dönemi başladı. Şimdi sıra bankaların kendilerini yenilemesine geldi.

 

Türkiye Bankalar Birliği raporuna göre 2020 yılında 108.422.153.200 TL taşıt kredisi kullanılmış görünüyor.  Bankacılık için küçük kalmış bir pay olarak görünüyor. 

2020 yılında 772.788 adet sıfır km otomobil ve ticari araç satıldı. İkinci el araç satışı ise 2.053.055 adet gerçekleşti. 

2020 yılında Trafik ve kasko sigortası primi 3.020.786.299 TL oldu. Bankaların sigorta poliçelerinden de pay aldığı unutulmamalıdır.

 

Sokaktaki 13 milyon aracın 8 milyonunun son 10 yılda artması araç piyasasının ne kadar hızlı yol aldığını gösteriyor. Finans piyasası kâr almak için yeni aksiyon oluşturacaktır.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.