SON DAKİKA
Hava Durumu

Kuru çok pahalıya koruyoruz

Yazının Giriş Tarihi: 14.02.2022 16:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2022 16:26

Bugünlerde hepimiz hızla artan ve artmaya devam eden fiyatlar ile başbaşayız. TÜİK'e göre %48.69, ENAG'a göre ise %114 seviyesinde enflasyon yaşıyoruz.

Ancak mevduat faizleri %17-%19 aralığında yer alıyor. Yani ister TÜİK’e göre bakalım ister ENAG ‘a göre bakalım faizler enflasyon oranının oldukça altında yer alıyor.

 

Zaten yaşanan bu enflasyon halkı paniğe sevk etmiş ve herkes Usd almaya yönelmişti. Parası olanlar mevduattan kazanamıyor, parası olmayanlar ise sürekli yaşam kalitesinden ödün veriyordu. Bu sebeple herkes USD’ye yöneldi.

 

Kur korumalı mevduat modeli;  TL ‘den kaçışı durdurmak için yaratılmış bir model. 

Bu ürün, TL vadeli mevduatı olan kişilere , USD almaması için bir cazibe olarak sunuldu. Çünkü dolarizasyon %63 seviyesine ulaşmıştı.

Aynı zamanda dövizi olan kişileri de tekrar TL ‘ye dönmek için  ikna etme metoduydu.

 

 

Bu ürün başlangıçta ilgi görmedi. Kurumlara gelen vergi avantajı sebebiyle son 2 haftadır daha çok talep görmeye başladı. 

Neden Firmalar 2021'den kalan dövizlerini bu sisteme sokmaya başladılar? 

Çünkü yaratılan vergi cazibesiyle, kur farkından doğan kurumlar vergisi yükünden kurtulmuş olacaklar. 17 Şubat’ta geçici vergi beyanı var.  O süreye kadar vergi avantajı sebebiyle şirketlerin ilgisi devam edecektir. Sonrasında bu ilginin azalacağını düşünüyorum.

Dövizi bozabilmeleri ve bu mevduata geçmeleri için kişilere kur avantajı da sağlanıyor. Piyasa kurunun biraz daha üzerinden dövizleri bozuluyor. 

 

Moody’s raporuna göre en çok dolarizasyon yaşayan ülkeler arasında Türkiye   yer alıyor. Amerikan Merkez Bankasının faiz artırması durumunda kurlar artarsa, hazinenin mudilere ödeyeceği kur farkı ciddi bir yük yaratacak ve enflasyon tekrar tetiklenecek gibi duruyor.

Toplum, döviz kurunu 12 seviyesinde gördüğünde alım fırsatı olarak algılıyor bu sebeple kur sabit bir bantta tutulmaya çalışılıyor. Bankalardaki mevduat hesaplarına o kadar odaklanıldı ki asıl sorun olan maliyet enflasyonu hakkettiği ilgiyi göremiyor. Oysaki o problem çözülmediği müddetçe enflasyon tırmanışı devam edecektir.

 

 

Kur korumalı mevduat maalesef ki kimseyi enflasyondan korumuyor. Bizim asıl meselemiz enflasyon !  

Yüksek fiyatların yapışkanlığını iyice hissetmiş durumdayız.

Faiz vermeyelim ama kur farkını verelim   dönemindeyiz. Oysaki faiz düzenlemesi tüm sisteme etki eder, kur korumalı mevduat ise sadece parası olanlar üzerinde etki yaratır. Diğerine göre daha sığ kalıyor.

 

Kur korumalı mevduatta , kur Farkını  hazine ödeyecek. Kur yatay devam ettiği için şimdilik  sadece Aralık başlangıçlı mevduatlara  kur farkı çıkıyor. 28 gündür yatay seyreden kur bakalım nerede kırılma yaşayacak. En son 6,85 seviyelerinde kur 32 gün yatay seyretmişti. Tarih tekerrür edecek mi, hepbirlikte göreceğiz .

 

Israrla dövizde kalmak isteyenler kur korumalı mevduatı da kendi lehlerine çevirecek türev finansal ürünleri kullanıyorlar. Finans sistemini bilenler kendini koruyacak metodları geliştirebiliyor. Opsiyon, forward işlemlerini yaparken kur korumalı mevduatı da değerlendiriyorlar.

Tek sorun vade!

3 aydan 1 yıla kadar olan vadede paranıza dokunmamayı başarırsanız ve iyi hesap yaparsanız kendinizi kısmen koruyabilirsiniz.

% 19 ile 92 gün vadeli mevduat yapan kişi  Kur arttıysa vade sonunda  kur farkını da alacak . Yani hiç zarar etmeden vade sonunda tekrar döviz alacak kadar parası olacak. Ya tersi olursa ? vade sonunda kur düşmüşse ? O zaman daha çok dolar alacak kadar parası olacak. Bir de kur korumalı mevduat yapan kişiye banka  düşük faizli kredi kullandırdıysa   güzel avantajlar doğuyor.

Piyasadaki etkin kişiler kendi yolunu türev işlemler ile buldu.

Ama herkes için asıl çıkış yolu enflasyon mücadelesinden geçiyor..

Enflasyon İşsizlik ve durgunluk bir araya geldiğinde mutluluk tablosu çıkmayacağı kesin !

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.