SON DAKİKA
Hava Durumu

Barış Pınarı Harekâtı'nın uluslararası basına yansımaları

Yazının Giriş Tarihi: 21.10.2019 16:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.10.2019 16:22

19 yıldır şeffaf ve çağdaş gazetecilik anlayışından ödün vermeden bugünlere gelen Ekometre ailesinin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyor ve Ekometre Gazetesi’nin yayın politikasını dürüst ve erdemli kılan herkese yeni yayın yılında iyi çalışmalar diliyorum.

 

Geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzey Suriye’den ordularını çekmesi ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ordularının güvenli bölge oluşturmak için Barış Pınarı Harekâtını başlatmasıyla ABD-Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin Suriye’deki ajanda ve faaliyetleri uluslararası gündemin odak noktası haline geldi. Suriye’deki savaşın yönünü değiştiren bu gelişmeler geçtiğimiz günlerde dünya basısına bu şekilde yansıdı:

 

ABD gazetesi The Washington Post Trump yönetiminin Suriye’nin kuzeyinde acil ateşkes ilan etmesini talep etmek için Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ı aradığını, telefon konuşmasında ABD’nin arzusunun Türkiye’nin işgalini durdurarak Suriye’deki şiddeti bitirmek doğrultusunda Kürt kuvvetleriyle görüşmelere başlamaları olduğunu belirttiğini yazdı.

 

İngiltere yayını BBC Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonuna duyulan kaygıdan dolayı Birleşmiş Krallığın Türkiye’ye silah satışını askıya alacaklarını açıkladıklarını duyurdu.

 

Fransa’nın Le Monde gazetesinde yer alan bir makale Barış Pınarı Harekatı’nın Ankara için Kürtlerle aralarında otuz yıldır devam eden çatışmanın uzantısı olduğu başlığını atmış.

 

Çin Halk Cumhuriyeti gazetesi South China Morning Post Türkiye’nin saldırısının büyük hasara sebep olması sonucu Kürt ordularının Suriye ile anlaşmaya vardıklarını açıkladıklarını iletti.

 

Avusturalya gazetesi ABC News ABD’nin askeri sözcüsünün ABD güçlerinin Kürtlerin hakimiyeti altındaki Menbiç’den çekildiklerini duyurduğunu yazdı.

 

İsrail’in gazetesi Jerusalem Post Türkiye’nin Suriye’de sürdürdüğü askeri operasyonunun yol açtığı uluslararası tepki sebebiyle Volkswagen’in Türkiye’de otomobil fabrikası açma kararını itibarını korumak gerekçesiyle askıya aldığını bildirdi.

 

İran’ın İran Daily gazetesi Türkiye’nin ABD’nin yaptırımlarını göz ardı edip Suriye’deki saldırısına devam ettiğini; Washington’dan Türkiye’ye karşı kullanılabilecek en etkili yaptırımın Türkiye’nin ABD’nin finansal piyasasına erişimini engellemek olduğunu, fakat Trump’ın bu yaptırımdan şimdilik kaçındığını belirtti. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları ofisinin Türkiye’nin olası savaş suçlarından sorumlu tutulabileceğini açıkladığını ekledi.

 

Suudi Arabistan gazetesi Saudi Gazette Türkiye’nin ABD’nin yaptırımlarını görmezden gelmesi sonucu Suriyeli Kürtlerin kilit bir şehir olan Rasulayn’da güçlü bir direniş sergilediğini; Ankara’nın ilerlemesini durdurmak için Suriye rejiminin kuzey doğuya gönderdiği orduların sayısını arttırdığını; bunun 2012’de Kürtlerin kontrolü altındaki bölgeden çekilmeye başladığından beri Suriye rejiminin bölgedeki en kayda değer mevzilenmesi olduğunu yazdı.

 

Japon gazetesi the Japan Times ABD’nin Türkiye’nin Suriyeli müttefiklerinin yol açtığı sivil ölümlerini kınadığını; bu ölen sivillerin içinde 35 yaşındaki kadın politikacı Hevrin Khalaf’ın da olduğunu; ABD Savunma Bakanı Mark Esper’in sivil ölümlerin onaylanması durumunda savaş suçu olarak ele alınabileceklerini belirttiğini; ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ellerine geçen raporları oldukça tedirgin edici bulduklarını açıkladıklarını yazdı.

 

Hindistan’ın Times of India gazetesi ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yaptırımları kolaylaştırmak amacıyla Başkanlık yönetimini güçlendiren bir kararname (başkanlık emri) imzaladığını yazdı.

 

Kanada gazetesi The Globe and the Mail Trump’ın yaptırımlarının Türkiye’nin saldırısını yavaşlatmadığını; Moskova’nın desteklediği Suriye ordularının ABD’nin terk ettiği Menbiç’e girdiklerini; şehrin civarında yer alan bir binada Rus ve Suriye bayraklarının dalgalandığını bildirdi.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.