SON DAKİKA
Hava Durumu

Dijital pazarlama

Yazının Giriş Tarihi: 16.08.2019 22:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.08.2019 22:47

Geleneksel pazarlama, inanılmaz büyüklükte markalar yarattı ve artık yavaş yavaş tahtını dijital pazarlama ile paylaşmaya başladı. Geleneksel pazarlamada temel hareket noktası, hedef kitlenin belirlenmesi, bu hedef kitleye uygun pazarlama aktivitelerinin yapılması, bu aktiviteler ile satışların arttırılması ve elde edilen gelirin tekrar pazarlamaya aktarılması üzerine kurulmuştur. Dolayısıyla geleneksel pazarlama, özellikle büyük pazarlama bütçelerine sahip işletmeler tarafından etkin olarak kullanılabilmiştir. Üstelik sadece büyük bütçelerin olmasının da yeterli olmadığı, pazarlama profesyonelleri ile ilgili kuvvetli insan kaynaklarına sahip işletmelerin başarılı olduğu bir pazarlama döngüsü olarak yıllardır sarsılmaz markaların ortaya çıkmasını sağladı.

Günümüzde ise, özellikle dijital alanlardaki büyüme ile birlikte çok büyük bir pazarlama fırsatının ortaya çıkmasına sebep oldu; dijital pazarlama! Daha önce sadece büyük bütçeler ve güçlü ekipler tarafından gerçekleştirilen pazarlama faaliyetleri bir anda daha küçük işletmeler için de erişebilir hale geldi. Dijital pazarlamanın işletmelere sağladığı en büyük faydalardan biri eşit rekabet koşulları oldu. Artık büyük bütçeler olmadan da büyük firmalarla rekabet şansı yakalayan daha küçük işletmeler de kendi pazarlama alanlarını yakalayıp buraları sıkıca koruma altına aldırlar. Dijital pazarlama sayesinde küçük bütçelerle, dev firmaların yer aldığı Google, Facebook, Instagram, Linkedin gibi platformlarda yer almaya başlayan küçük firmalar, yaratıcı iletişimler sayesinde harika sonuçlar almayı başardılar. Dolayısıyla, daha önce (örneğin bir TV reklamında) asla beraber görünemeyecek işletmeler, dijital pazarlama sayesinde aynı platformlarda eşit koşullarda rekabet şansı yakaladılar.

Dijital pazarlama, sadece eşit rekabet koşulları yaratmakla kalmadı, ayrıca maliyetlerin de düşmesine ciddi katkı sağladı. Özellikle geleneksel pazarlamadaki prodüksiyon ve yayın masrafları, dijital pazarlamada karşılaştırtılmayacak kadar düştü. Üstelik dijital pazarlamada ücretsiz uygulama ve araçların varlığı da bu maliyetlerin düşmesine katkı sağlamaya devam ediyor.

Tüm bunların yanında, dijital pazarlamanın işletmelere sağladığı en büyük fayda ise ölçülebilirilk oldu.  Geleneksel pazarlamada yatımın geri dönüşü her zaman bir problem olarak pazarlamacıların karşısına çıkarken, artık anlık ölçümlemelerin yapılabildiği bir döneme girildi. Artık anlık ölçümler ile anlık aksiyonlar alınabilmesi de mümkün oldu.

Tüm bu gelişmeler, dijital pazarlamayı daha yaygın kullanan işletmelerin sayısını gün geçtikte arttırıyor. Sormamız gereken soru işe şimdi şu olmalı; “Pazarlamamızın ne kadarı dijital?”…

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.