SON DAKİKA
Hava Durumu

SPK 131 fon için tasfiye ve ödeme planını açıkladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 7 portföy yönetim şirketinin kurucusu olduğu 131 yatırım fonunun tasfiye sürecine ilişkin usul ve esasları belirledi

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2026 14:17
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2026 14:20
Kaynak: Ekometre
SPK 131 fon için tasfiye ve ödeme planını açıkladı

Fon varlıklarının nakde dönüştürülerek yatırımcılara payları oranında aktarılması planlanırken, tasfiye işlemlerinin yürütülmesi için İş Bankası ve Ziraat Bankası görevlendirildi.

Sermaye Piyasası Kurulu, piyasalarda yaşanan gelişmelerin ardından tasfiye kapsamına alınan yatırım fonlarının ödeme ve tasfiye sürecini netleştirdi. SPK’nın 17 Eylül 2026 tarihli 2026/61 sayılı bülteninde yer alan karara göre, ilk aşamada 130 olarak belirlenen tasfiye kapsamındaki fon sayısı bir fonun daha eklenmesiyle 131’e yükseldi.

İş Bankası ve Ziraat Bankası görevlendirildi

SPK’nın kararına göre Tera Portföy Yönetimi AŞ’nin kurucusu olduğu fonların portföy saklayıcısı ve tasfiye sürecinin yürütülmesinden sorumlu kuruluş olarak Türkiye İş Bankası AŞ görevlendirildi.

A1 Capital Portföy Yönetimi AŞ, Atlas Portföy Yönetimi AŞ, Bulls Portföy Yönetimi AŞ, Hedef Portföy Yönetimi AŞ, Pardus Portföy Yönetimi AŞ ve Pusula Portföy Yönetimi AŞ tarafından kurulan fonların tasfiye süreci ise T.C. Ziraat Bankası AŞ tarafından yürütülecek.

Fon varlıkları nakde çevrilecek

Tasfiye kapsamındaki fonların portföylerinde bulunan varlıklar, piyasa koşulları ve yatırımcıların menfaatleri gözetilerek nakde dönüştürülecek.

Elde edilen nakit, yatırımcıların bireysel saklama hesaplarına, sahip oldukları fon katılma payları oranında aktarılacak.

SPK, böylece tasfiye sürecinde yatırımcıların haklarının korunmasını ve ödemelerin sahip oldukları pay oranında gerçekleştirilmesini öngörüyor.

Tasfiye için 3 aylık süre

Fonların malvarlığının tasfiye işlemlerinin duyuru tarihinden itibaren en fazla 3 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

SPK’nın uygun görmesi halinde bu sürenin uzatılabilmesine de imkan tanındı.

Fonlarda alım-satım işlemleri kapatıldı

Tasfiye kapsamındaki fonların alım ve satım işlemleri 17 Eylül 2026 itibarıyla durduruldu.

Bu kapsamda Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS) üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin yanı sıra TEFAS dışındaki dağıtım kanalları üzerinden yapılabilecek alım ve iade işlemleri de kapatıldı.

17 Eylül ve öncesinde verilmiş ancak takası henüz tamamlanmamış işlemlerin ise olağan süreçleri içerisinde sonuçlandırılması kararlaştırıldı.

MKK ve Bankalar mutabakat sağlayacak

Tasfiye sürecinin başlamasının ardından Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ile bankalar arasında mutabakat çalışması yapılacak.

İki iş günü içerisinde tasfiye kapsamındaki fonların tedavülde bulunan toplam katılma payları ile yatırımcıların bireysel saklama hesaplarındaki paylar karşılaştırılacak.

Bu süreçte fon payları üzerindeki rehin, haciz, tedbir ve diğer takyidatlar ile henüz gerçekleşmemiş emirler de dikkate alınacak.

Portföydeki varlıklar satılacak

Fon portföylerinde bulunan menkul kıymetler ve para piyasası araçları, tasfiye sürecini yürüten bankalar tarafından belirlenecek strateji doğrultusunda nakde çevrilecek.

Tasfiye süreci boyunca fonların yönetim ücretleri ile izahnamelerinde yer alan diğer gider kalemleri de belirlenen esaslar çerçevesinde fona tahakkuk ettirilmeye devam edecek.

Yatırımcı ödemeleri kap sayfalarından duyurulacak

SPK, tasfiye sürecine ilişkin usul ve esasların ilgili fonların Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) sayfalarında ilan edileceğini bildirdi.

Süreç boyunca fon varlıklarının nakde çevrilmesi, yatırımcı hesaplarının mutabakatı ve elde edilen tutarların pay sahiplerine aktarılması aşamalarının belirlenen takvim doğrultusunda yürütülmesi planlanıyor.

Kaynak: Ekometre

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.