SON DAKİKA
Hava Durumu

Konut kredileri için bir öneri

Yazının Giriş Tarihi: 14.11.2021 13:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.11.2021 13:23

Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinden sonra; bankalar mevduat faizlerinde anında indirime gitti. Kredi faizlerinde ise daha yavaş ve sınırlı bir indirim gözleniyor. Kamu bankaları kredi faizlerinde özel bankalara göre daha hızlı davranıyor. Konut kredilerinde de kamu bankaları sınırlı da olsa indirime gitti. Her ne kadar TCMB’nin faiz indirim oranı kadar olmasa da konut kredi faizleri bir miktar geriye çekildi. Peki bu indirim ev sahibi olmak isteyenlerin işine yarıyor mu? Emlak ilan sayfalarının konut fiyat endekslerine baktığımızda fiyatların sürekli bir artış trendinde olduğunu, faiz indirim dönemlerinde bu artışın daha da fazla olduğu dikkatimizi çekiyor. Başka bir söylemle faiz indirimi alıcıdan çok satıcıyı memnun ediyor. Hatta önümüzdeki günlerde kredi faizlerinin dışında tapu harcında da düzenleme yapılabilir. İlk defa konut alacaklar için tapu harcı muafiyeti gelebilir. Alıcı için planlanan tüm bu imkanlar, satıcının konut fiyatını yükseltmesine sebep oluyor. Arz kısıtlı, talep değişken olduğu noktada fiyat yukarı çıkıyor.

 

Serbest piyasa ekonomisinde fiyatı belirleme konusunda çok fazla müdahale edilemez. Piyasaya girip konut arzına katkı sunularak fiyat normalin altında belirlenebilir. Bu da zaman alıcı bir yol olarak karşımıza çıkar. Kredi faizlerinde şöyle bir seçenek düşünülebilir. Özellikle kamu bankaları öncülüğünde bu proje değerlendirilebilir. Konut kredi faizinde kademeli indirim sunulabilir. Örneğin; 10 yıl vadeli bir konut kredisinde ilk 2 yıl düzenli ödeme yapanlar, 2 yılın sonunda herhangi bir yapılandırma yapmadan, yapılandırma için cezai şart koymadan otomatik olarak başlangıçta kullanılan faiz oranından %2 daha düşük orana ineceklerdir. Böylelikle indirim ilk başta olmadığı için, psikolojik olarak alıcı ve satıcı arasında fiyat belirlemedeki etki en aza indirilebilir.

 

İnşaat maliyetlerinin sürekli arttığı bir ortamda, bir de süregelen kentsel dönüşümün etkisi ile gerek kiralık gerekse satılık konut arzı daraldı. Talebin artması, enflasyondaki artışın devam edecek beklentisi konut fiyatlarını gün be gün yukarı çekiyor. Bu noktada yukarıdaki önerimiz fiyatların artmasına kesin bir çözüm olmasa da faydalı olacağı kanaatindeyiz.

 

Uzun vadede de kamunun konut arzında ön plana çıkarak, kentleşmeyi ve sanayileşmeyi büyükşehirlerden nispeten küçük şehirlere çekerek dengeyi kurabileceği kanaatindeyiz. Konut arzı büyükşehirlerde arttırılırken, işgücü kapasitesi de arttırılıp cazibeli şehirler oluşturulabilir. Böylelikle toplumsal-ekonomik ve sosyal açıdan optimum nokta yakalanabilir.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.