SON DAKİKA
Hava Durumu

Eximbank kredilerinin maliyet yönü ile analizi

Yazının Giriş Tarihi: 31.08.2017 21:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.08.2017 21:26

Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank) ihracatçı firmalara en uygun maliyetle kredi vermeyi sürdürüyor. Ağustos 2017’de alınan kararla özellikle reeskont kredilerinde mevcut faiz oranları üzerinde %20’lere varan indirim yapıldı. Bu dönem itibari ile bir ihracatçı şirket için en uygun maliyetle alınabilecek kredi Eximbank’da yer alıyor. Son yapılan indirimle birlikte reeskont kredileri 4 aylık vade için LIBOR/EURIBOR + 0,40 , 8 aylık vadede LIBOR/EURIBOR + 0,65  faiz oranı ile kullandırılıyor. Peki, kullanılan kredinin maliyeti sadece bununla bitiyor mu? Analiz etmeye çalışalım.

Eximbank kredilerine ulaşmanın iki yolu bulunuyor. Birincisi Eximbank’a doğrudan başvurmak, ikincisi mevduat/katılım bankaları aracılığıyla Eximbank kredisine ulaşmak… İkinci seçenekte yer alan, bankalar aracılığıyla Eximbank’a başvurduğunuzda, örneğin Sevk Öncesi İhracat Kredisi (SÖİK) almak isterseniz, aracılık eden bankanın sizden alacağı komisyon standarttır. Bu komisyon oranı Eximbank tarafından belirlenmiştir. Eylül 2017 itibari ile TL kredilerde %1 , döviz kredilerinde %0,5’dir. Yani aracılık eden banka; kredi tutarı üzerinden belirttiğimiz oranlarda komisyon alır. X bankası da, Y bankası da bunun dışında bir komisyon belirleyemez. Buraya kadar her şey normal… Şimdi gelelim; Eximbank’ın en ucuz kredisi olan ve giriş paragrafında da belirttiğimiz önemli indirimlerin yapıldığı reeskont kredilerine… Reeskont kredilerinin teminat şartlarından bir tanesi, banka avali ya da teminat mektubu alınması şartıdır. Eximbank’dan reeskont kredisi kullanmak isterseniz, hazırladığınız bonoya aval almanız veya krediye karşılık teminat mektubu sunmanız istenecektir. İşte asıl sorun, bu mektup komisyonu ya da avalin maliyetidir. SÖİK kredilerine uygulanan standart bir maliyet bu tür kredilerde maalesef yok. Reeskont kredisi için aval ya da mektup almak için bir bankaya başvurduğunuzda size farklı oranlar sunabilirler. Kimisi %1 , kimisi %1,50 komisyonla bu işlemi yapacağını belirtmektedir.  Böylelikle, Eximbank’ın aldığı kazançtan daha fazla aracılık eden banka kazanmaktadır. En ucuz olarak bildiğimiz kredi, bir anda belki de SÖİK kredisinin dahi üzerinde bir maliyete taşınmaktadır. Bankaların şöyle bir savunması olabilir: Madem krediye biz kefil oluyoruz, riskine biz katlanıyoruz, fiyatlandırmayı da serbestçe uygulayabilmeliyiz. Bu bakış açısı da kendi içinde kabul edilebilir. Fakat, Eximbank’ın diğer kredi türlerinde olduğu gibi en uygun maliyetli reeskont kredilerinde de standart bir banka komisyonunun belirlemesinde fayda görüyoruz. KGF desteği ile bu makas daraltılmaya çalışıldı, başarılı bir adım oldu. Fakat yeterli değil. İhracatçıyı, daha fazla desteklemek için maliyetlerin standardize edilmesi, daha öngörülebilir bir mekanizma kurulması ekonomimizin yararına olacaktır. Örneğin; SÖİK kredilerinde olduğu gibi döviz kredisi için bankanın alacağı mektup komisyonu %0,50 olarak standart hale getirilebilir. 4 ay vadeli reeskont kredilerinde faiz oranı %0,50’den %0,40’a indirilirken nasıl ki Eximbank elini taşın altına koyuyorsa, diğer bankaların da bunu uygulaması gerekir. Uygulanmadığı noktada, hazinenin düzenleyici rolü ile standardı belirmesi fayda sağlayacaktır.

Bu yazının ana fikrinden iki husus çıkartılabilir:

1-     Bankaların neden yüksek kar ettikleri konusuna küçük bir örnek…

2-     ‘Hiçbir maliyet, göründüğü kadarı ile sonuçlanmaz’ tezi…

Son tahlilde; Türk Eximbank’ın ihracatçıya desteği tartışılmaz bir başarı hikayesi olarak karşımıza çıkıyor. Uygulama gözüyle bakıldığında yukarıda sunduğumuz önerinin hayata geçmesi, daha da uygun bir maliyet yapısını sunabilir. İlgili mevzuatta yapılacak bir düzenleme ile ihracatçı şirketlere hem maddi anlamda, hem de motivasyon kazandırması bağlamında pozitif etki yapacaktır.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.