SON DAKİKA
Hava Durumu

Sosyal medyada eski resimlerin kaldırılması

Yazının Giriş Tarihi: 10.12.2017 18:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.12.2017 18:56

 

         Eskiden evlerimizdeki albümlerde yer alan ve sadece konuklarımızın görebildiği eski fotoğraflar, günümüzün teknolojik imkanları ile sosyal medyada hemen paylaşılabiliyor. Her zaman, pek çok kişi görebiliyor.

         Resimlerimiz bizim özelimiz aslında. Ancak özelimizi internet üzerinden yaymak, ya da aynı fotoğrafta yer alan diğer kişilerin yaymasına izin vermek başlangıçta kendi tercihimizdir.

         Geçen zaman içinde fotoğrafta görünen özel statüde bulunmayabiliriz. Örneğin, evli çiftler boşanmış, nişanlılar ayrılmış, beraberlikler son bulmuş olabilir. Hatta ticari ortaklıklar bozulmuş olabilir. Ancak sosyal medyaya baktığınız zaman önceki ilişki halen varmış gibi görünebilir.

         Bu durumda geçmiş yaşam durumunu gösteren resim ve paylaşımlar insanı rahatsız edecektir. Genellikle taraflar eski paylaşımları sosyal medyadan hemen temizlemekteler. Bazen de taraflardan biri geçmiş ve bitmiş bir ilişkiyi, hala varmış gibi gösteren yayınları sürdürmeyi seçmektedir. Bu durumda rahatsız olan tarafa karşı suç işlenmektedir.

         Yargıtay 2017 yılı Eylül ayında verdiği bir kararında bu duruma işaret ederek, taraflar arasındaki eski ilişki sona erdikten sonra, aralarında ilişkinin varlığını belli eden fotoğrafların kaldırılması kendisinden istendiği halde kaldırılmamasının suç teşkil ettiğini vurgulamıştır.

         Hukuki mantık şudur:

         Taraflar arasında bir ilişkinin var olduğu dönemde sosyal medyada fotoğraf paylaşımı özel yaşamın ihlali niteliğinde değildir. Çünkü taraflar, özel yaşamlarını fotoğraf çektirerek ve bu fotoğrafın yayımına karşı çıkmayarak özel yaşamına ilişkin veri oluşum ve paylaşımına rıza göstermektedirler. Bu noktada sorun yoktur.

         Taraflar arasındaki ilişkinin sona ermesinden sonra ise durum değişmektedir. Çünkü artık fotoğrafların yayımı sırasındaki ilişki sona ermiştir. Taraflar yeni bir yaşama başlamışlardır. Bu ilişki beraberlik, evlilik veya nişanlılık olabilir. Bu berberliğin sona ermesinden sonra taraflar ayrı bir yaşam sürdürebilir, yeni beraberlikler kurabilir, çocukları olabilir. Geçmişin her dönemde kişiyi takip etmesi doğru değildir. Yaşamın her aşamasının herkesin ulaşabileceği şekilde sergilenmesi rahatsız edicidir. Bu noktada rahatsızlık karşı tarafa ulaştırılmalı ve önceki fotoğraf paylaşımına gösterilen rızanın sona erdiği belirtilmelidir.

         Karşı tarafa yapılacak bildirimde açıkça hangi sosyal medyada hangi tarihli paylaşımların ve fotoğrafların kaldırılmasının istendiği belirtilmeli, ispat edilebilmesi amacıyla yazılı olarak yapılmalıdır.

         Bildirimin yapılması ile artık fotoğrafla somutlaşan verilerin yayımı hukuki temelini yitirecek ve yayımlar hukuka aykırı hale gelecektir. Kişisel veri olan fotoğrafın yayımını sürdürmek de suç teşkil edecektir.

         Bu suç kişisel verilerin hukuka aykırı olarak yayımlanması suçudur.

         Türk Ceza Kanunu 136. Maddesinde kişisel verilerin hukuka aykırı olan yayılması, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasını gerektiren bir suç olarak düzenlenmiştir. Takibi şikayete bağlıdır.

         Aslında belki de doğrusu, özel yaşamın gerçekten özel kalmasıdır.

         2018 mutluluklar getirsin..                

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.