SON DAKİKA
Hava Durumu

Özel okul ve kurslarda kayıt iptali ve ücret iadesi

Yazının Giriş Tarihi: 02.09.2019 01:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.09.2019 01:18

 

 Yine bir eğitim dönemi başındayız.

          Aileler çocuklarının daha iyi eğitim alması, geleceğini belirleyecek sınavlarda istediği başarılara ulaşması, dilediği mesleğe sahip olması için sürekli arayış içindeler. Kimileri bu amaçla özel okulları tercih ederken, kimileri de çeşitli özel kurslar ile çocuklarına başka ufuklar açmayı seçmektedir.

                   

          Özel okul ve kurslara kayıt sırasında taraflar arasında bir sözleşme imzalanmaktadır. Öğretim hizmeti alan tarafından genellikle okunmayan bu sözleşmelerde öğretim ücretleri, ödeme şekli ve hizmet süresince uygulanacak kurallar belirlenmektedir.

          Kayıt sırasında öğrenim süresi için belirlenen ücretin tamamı nakit verilmekte ya da taksitli senet/çek/kredi kartı ödeme talimatı şeklinde düzenlenmektedir.

         

          Kayıt yapılan öğretim kurumundan dönem sona ermeden ayrılma halinde öğrencinin sorumlu olacağı ücret taraflar arasında yapılan sözleşmelerde belirlenmektedir. Ancak sözleşmeler ilgili yönetmeliklere aykırı olmazlar.

 

          İlgili Yönetmelikler ve Yargıtay kararları çerçevesinde kayıt iptali halinde öğrenim ücretlerinin iade edilebilecek tutarları aşağıda incelenmiştir;

 

5580 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği kapsamında bulunan öğrenim ücretini yıllık olarak belirleyen okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul, özel eğitim okulu, ortaöğretim okullarında öğretim yılı başlamadan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir.

Öğretim yılı başladıktan sonra ayrılanlara yıllık ücretin yüzde onu ile öğrenim gördüğü günlere göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir.

 

Kayıt sırasında ya da kurumdan ayrılış tarihine kadar öğrenci için ödenen tutar iade edilecek ücretten az ise, öğretim kurumu eksik kalan kısmın ödenmesini isteyebilir.

 

Daha kısa bir anlatımla üniversiteye kadar olan okullarda okul açılmadan okuldan ayrılan öğrenci ücretin yüzde onunu ödemek durumundadır. Okul açıldıktan sonra ayrılan öğrenci, yıllık ücretin yüzde onu ve ayrıldığı tarihe kadar öğrenim gün ücretlerini ödemelidir.

 

13.01.2017 Tarihinden sonra Öğretim Kurumları ile yapılan sözleşmelerde, ücret iadesinde öğrencinin öğretim kurumundan ayrılma nedenine ilişkin bir kısıtlama söz konusu değildir.

 

Öğrenim ücretini ders saati ücreti olarak belirleyen kurumlarda dönem başlamadan ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu dışındaki kısmı iade edilir. Dönem başladıktan sonra ayrılanlara öğrenim ücretinin yüzde onu ile öğrenim gördüğü ders saati sayısına göre hesaplanan miktarın dışındaki kısmı iade edilir.

 

Bu kapsamda kurslar yer almaktadır. Kurslara kayıt sırasında yapılan sözleşmede kaç saat ders verileceği yazılıdır. Bu nedenle sözleşme yer alan ders saat sayısına göre ücret iade tutarı hesaplanacaktır. Genellikle bir süre devamsızlık sonrasında kurslardan ayrılma söz konusu olmaktadır. Ücret hesaplamasına devamsızlık yapılan ders saatleri dahil edileceğinden, hakkaniyetli bir hesaplama için kurstan ayrılma kanıtlanabilir bir şekilde yazılı olarak yapılmalıdır.

 

Vakıf Üniversitelerinde dönem sona ermeden kayıt sildirme halinde kurallar daha farklıdır. Çünkü üniversitelere yılda bir kez yapılan sınav ile öğrenci alınmaktadır. Üniversiteler kaydını sildiren öğrencilerin yerine başka öğrenci alamadıkları için ücret iadesinin söz konusu olmadığını Yönetmeliklerinde ve sözleşmelerinde düzenlemektedirler.

 

Vakıf üniversitelerinin kar amacı gütmeyen ve yıllık öğretim programlarını büyük çoğunlukla kayıt olan öğrencilerin ödedikleri ücretler ile gerçekleştiren kurumlar olduğu açıktır. Kaydını sildiren öğrenci yerine başka bir öğrenci kaydının yapılmasının mümkün olmaması halinde gelir gider dengesini buna göre ayarlayan Üniversite zarara uğrayacaktır. Bu zarar programların aksamasına yol açabilir, kaydını sildirmeyen öğrencilere de yansıyabilir bir zarardır. Dolayısıyla haklı bir sebebi olmayan öğrencinin kaydını sildirerek ücret iadesi istemesi objektif iyi niyet kurallarına aykırıdır.

 

Ancak öğrencinin de üniversiteden ayrılma nedeni ve tarihine göre haklılığı değerlendirilmelidir.

 

Üniversitenin kayıt dönemi kapanmadan öğrencinin kayıt sildirmesi halinde, kayıt sildiren öğrenci yerine başkası kayıt olabileceğinden ücretin iade edilmesi gerekecektir.

 

Öğrencinin başka bir üniversiteye yatay geçiş yapması halinde, Yükseköğretim kurumlarında önlisans ve lisans düzeyindeki programlar arasında geçiş, çift anadal, yan dal ile kurumlar arası kredi transferi yapılması esaslarına ilişkin yönetmeliğin 11. maddesinde yatay geçiş hakkı tanındığından, yatay geçiş nedeni ile kayıt sildirme işlemi hakkın kullanılması olarak değerlendirilecek ve ücret iadesi istenebilecektir.

 

Kayıt sırasında imzalanan tüm sözleşmelerden birer örnek alınması, sözleşme dayanağı olarak gösterilen Yönetmeliklerin de incelenmesi, kayıt iptali hallerinde kolaylık sağlayacak ve hak kayıplarını önleyecektir.

Ayrıca kayıt iptallerinde ücret hesaplaması kaydın iptal tarihine göre yapılacağından, kayıt iptali isteminin öğretim kurumuna yazılı olarak iletilmesi, iptal dilekçesi bir örneğinin alındı kaydı işletilerek alınmasına fayda bulunmaktadır.

   

Tüm öğrencilere başarılar ve güzel bir gelecek dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.