SON DAKİKA
Hava Durumu

Çalışanlar açısından işyerinin devri

Yazının Giriş Tarihi: 19.08.2017 17:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.08.2017 17:15
 Sevgili EKOMETRE Ailesi! 17. yayın yılı kutlu olsun Nice başarılı yayın yılları diliyorum, büyüyerek ve gelişerek… Ben her zaman sayfalarında yer almaktan mutluluk duyacağım… 

 

         Bir ticari işin sürdürülmesi için bir işyerine, gerekli donanıma ve çalışanlara ihtiyaç bulunmaktadır. İşyeri tüm bunları içeren ekonomik bir bütündür.

         Ticari işin sürdürülmekte olduğu işyerleri bütünü ile devire ya da satışa konu olabilmektedir. Şirketlerin bölünme ve birleşmeleri, şirket devir almalar da hukuken işyerinin devri olarak değerlendirilebilmektedir. Bu noktada ana kriter işletmenin ekonomik bir bütün olarak devir edilmiş olmasıdır.

         Ticari işletmenin sahibi işyerini bütünü ile kapatarak işe son vermesi halinde işletme hukuki varlığını sona erdirmektedir. Dolayısıyla çalışanların da iş akitleri sona erecektir.

         İşyerinin devrinde ise ticari işletme hukuki varlığını sürdürmekte olduğundan çalışanların iş akitlerinin sona erdiğinden söz edilemeyecektir.

         İşyerinin devrinde işveren değişmektedir. Devir alan işyerinin sahibi olmuştur. Dolayısıyla işyerinde kayıtlı bulunan bütün donanım çalışanlarla birlikte işyerini devir alana geçmiştir. Devir alan da mevcut iş akitleri için işveren sıfatını almıştır. 

         İşletme sahibinin işyerini satması ya da devir etmesi ticari bir karardır. İşveren bu kararı özgürce alabilmektedir. Ancak işveren, işyerini devir kararına dayalı olarak çalışanların iş sözleşmelerini fesih edemez.

         İşyerini devir alan işveren de işyerinin devri nedeni ile iş akitlerinin topluca fesih edemez.

         Çünkü, işyerinin devri iş akdinin haklı veya geçerli fesih nedeni değildir.

         Bu durumda işyerinin devri aşamasında devir eden veya devir alan işveren tarafından devir nedeni ile iş akitleri fesih edilemeyecektir.  Çalışanların iş akitlerinin fesih edilebilmesi için her bir çalışan açısından İş Kanunu hükümleri gereğince haklı/geçerli nedenlerin gerçekleşmesi gerekmektedir.

         İşyerleri devir edilirken çalışanlar endişeye kapılmakta ve kıdem tazminatlarını almak istemektedirler. Bu mümkün değildir. İşyerinin devrinde iş akdi devam ettiği için salt işyeri devri nedeni ile çalışanların kıdem tazminatı hakları da doğmayacaktır.

         Çalışanların kıdem tazminatı hakları, her birinin iş akitlerinin sonlandırıldığı noktada doğacak, işyerinin devri öncesi ve sonrası çalışma/kıdem sürelerinin toplanması ile kıdem tazminatları belirlenecektir.

         İşyerini devir eden işveren, devir nedeni ile çalışanlara karşı tahakkuk etmiş işçilik alacakları ve kıdem tazminatlarının sorumluluğundan kurtulmamaktadır.

         Devir tarihine kadar tahakkuk etmiş bulunan işçilik alacaklarından devir eden işveren iki yıl boyunca devir alan işverenle birlikte sorumlu olacaktır.

         Kıdem tazminatları açısından bir süre sınırlaması getirilmemiştir. Ama devir alan ve devir eden işverenlerin müteselsil sorumluluğu da söz konusu değildir.      İşyerini devir alan işveren işyerinin devri öncesi ve sonrası tüm çalışılan süreye ilişkin kıdem tazminatlarından sorumludur.

         Devir eden işveren ise, devir tarihine kadar işlemiş kıdem ve devir tarihindeki ücret baz alınarak hesaplanacak kıdem tazminat tutarından devir alan işverenle birlikte sorumludur.

         Özetle işyerinin devri çalışanlar açısından hak kayıplarına yol açmayacak şekilde düzenlenmiştir.

         Ülkeme iş barışı dilerim.

        

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.