SON DAKİKA
Hava Durumu

Yetmeyen kredi limitleri

Yazının Giriş Tarihi: 17.08.2022 16:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.08.2022 16:58

Artan enflasyon sebebiyle gündem o kadar yoğun ki, çözüm süreçlerine yetişmek kolay olmuyor.

İşçilikten elektriğe, hammaddeden doğalgaza kadar birçok maliyet artışı ile karşılaşan firmalar “Yeterli kredi limiti “bulamaz oldular.

Artan ülke risk primi sebebiyle bankacılık sistemi de yurtdışından kaynak bulmakta zorlanıyor ve pahalı kaynak getiriyor. Bu sebeple esnaftan tüccara, sanayiciden küçük işletmeye kadar herkes yüksek kredi faizleri ile karşılaşıyor. Birçoğu artık yüksek faize bile razı olacakken bankalarda limit bulamıyorlar.

İşletme sermayesi ihtiyacı büyüdü. Bu sebeple yeni çıkan kredilerin varlığı piyasada heyecan yaratıyor. Mülteci istihdamını konu alan bir kredi var oldu.

 

 “Türkiye Kayıtlı İstihdam Projesi”

 

“1 mülteci işe al , 1 ‘de Türk al  “ sana kredi verelim !  

Bu proje, Almanya Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse ediliyor. 475 işletmeye ulaşmak ve en az 950 kişilik istihdamın yaratılması hedefleniyor. Sağlanan destek ile, 20 ilde faaliyet gösteren KOBİ’ler için 25 milyon Avro tutarında kredi hacmi yaratılması bekleniyor. 

İşsiz sayımızın 3,5 milyon olduğu bir dönemde 950 kişilik istihdam küçük bir katkı  olsa da  verilecek kredi işletmelere can suyu sağlayacaktır. Faizinin de Kosgeb destekli olması cazip kalıyor.

2.500.000 TL ye varan 24 ay vadeli kredi limiti bugünlerde birçok firmanın ulaşmakta zorlandığı bir vade. Çünkü son günlerde Bankalar maksimum 3 aylık krediler ile firmaları finanse ediyor.

Enflasyon sadece finansman gideri ve finansmana ulaşma sorunu yaratmadı.  Enflasyon muhasebesi uygulamakta geciken firmalara sermaye maliyeti de yaratıyor. Henüz firmalar bu gerçekle tam olara yüzleşmediler.  

Firmaların ilk faaliyet önceliği enflasyon muhasebesi olmalıdır.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.