SON DAKİKA
Hava Durumu

Ucuz kredi yanına bir miktar hibe, bir miktar teşvik

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2019 23:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2019 23:46

“Kredi faizleri arttı, kredi mi alınır, yatırım mı yapılır?” diyorsanız bu yazı size göre değil. Sayıları az da olsa, yatırım yapan firmalar var ve emin olun onlar kazanacaklar. Yaşam durmuyor ki ekonomi tam olarak dursun! Ekonomide kısa duraksamalar var elbet. Durgunluk ve kriz.  Bu sefer biraz  daha uzun sürebilir.. Derin sıkıntıları hep birlikte yaşıyoruz. Ama çalışmak ve üretmek zorundayız.             

                Biz de hibe alabilir miyiz?

                Alabilirsiniz.

                Projeniz var ise alabilirsiniz.

                İş fikriniz var ise alabilirsiniz . 

Ama  amacınız, uydurma bir proje ile sadece bedava para almak ise o iş imkansız!

Öyle bedava para yok arkadaş. Bedava paraya kavuşmayı amaç edinenler, hayali proje üretme gayesinde olanlar, işe yaramadığını bilsinler isterim.

İşinizi büyütürken bir üst teknolojiye kavuşma amacınız var ise hibe ve teşvik tam size göre.

TÜBİTAK fonları,   işverenlere  maliyetler üzerinden hibe veriyor. Bilişim sektörü için cazip bir fon!

Tübitak; hem  Bağkur’lu firma sahibinin kendisi için, hemde  SGK’ lı çalışanı için işveren maliyeti üzerinden hibe veriyor. Bilişim sektöründeki işveren, zaten  bilsayar yazılımının içerisinde aktif olarak yer alıyor.  KOSGEB yalnızca firmada SGK’lı çalışanların maaşlarını destekliyor, işverenin çalışma maliyetini karşılamıyor.

 “Bu iş süper, kesin hibe alırız  “ dememek lazım. Hayal kırıklıkları olabilir.

“Projelerin  değerlendirme ve tamamlanma  süreçleri” belli değildir. Evdeki hesap çarşıya uymayabilir. Her şeyi hibe almayı planlayarak yapmamak lazım. Yani önce kendi işini, kendi yeteneklerin ile sürdür, eğer ki hibe sağlarsan iş akışını rahatlatmış olursun.  Eğer hibe alamazsan da işini devam etmeyi sürdürürsün. O iş senin işin elbet büyütür, kazanırsın. Hibe olsa da olmasa da, emek harcanan her iş  dünyada mutlaka karşılığını bulur.

 Hibe için hazırlanan proje yada iş fikri  ne kadar muhteşem olursa olsun, kağıt üzerinde anlattığın proje doğru tanımlanamaz ve değerlendiriciler anlayamaz ise  hibe şansı ortadan kalkar. O sebeple yazılı olarak projeyi hazırlayabilmek çok değerli bir konu.

Ve .... sıra geldi Özkaynak ve Krediler konusuna.

 Tüm hibe programları sonradan ödemeli olduğu için önce harcarsınız ve yatırımı yaparsınız. Tübitak %75 ödeme yapar. Üstelik  parayı 6'şar aylık dilimlerde öder.

Yani, işi yapmak için  paranız yoksa  destek veren kurumlardan da, para almak pek mümkün değil.

 

Kredi ve diğer finansman kaynakları için ise yatırım konusunun iyi anlatılması yeterli.

İş fikri var ise, fizibilite olmalı.

Fizibilitesi olan ve nakit akış planı hazırlanmış projeler için kredi ve diğer fon kaynaklarından yararlanabilmek mümkün. Eğer iş karlılık yaratıyorsa, hibe olmadan da o kârı  yaratabilecektir.  kredilerin finansman giderleri hesaba katıldığında da  yatırımın verimliliği ölçülebilecektir. Profesyonel destek alıp, fizibilite raporu hazırlatıp, öngörü oluşturmak,  işin en temel konusu.

Gerek yurt içinden,  gerek uluslarası kaynaklarda finansman bulmak mümkün. Bankaların da para satmaya, kredi vermeye ihtiyacı olduğunu unutmayalım. Niyetimiz kesin olsun, yeter.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.