SON DAKİKA
Hava Durumu

Uçan dolar, kaçan euro, yıkılan hayaller

Yazının Giriş Tarihi: 01.11.2020 18:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.11.2020 18:15

Gündem yine USD artışı ile meşgul.

 

“Dolar düşer mi?” sorusu herkesin kafasını meşgul ediyor.

 

Ben USD kurunun düşürülmemesi gerektiğine inanıyorum.

 

Mühim olan oynaklık azalsın, kur seviyesi stabil durabilsin.

 

Herkes suçu Merkez Bankası’nda buluyor, faiz artırmamasını hatalı buluyor. Oysa ki, örtülü olarak zaten 5,5 puan faiz artmıştı. Faiz artışının şimdilik kur artışını durdurabilmesi çok mümkün değil ki... Mümkün olsaydı 550 baz puanlık artış da kısmen işe yarardı. Faiz çok daha önce artırılmalıydı, bugün artık çok geç.

 

Bize para lazım oldukça, yurtdışından borç alıyoruz. Aldığımız borç “yabancı para” oluyor. Ödeme günü geldiğinde ne kadar döviz aldıysak o kadar dövizi faiziyle birlikte bulmak zorundayız. Ama biz bu paraları çoktan harcamış oluyoruz. Ya saman almış oluyoruz ya petrol... Sonra USD bulmak için çaba sarfediyoruz..

 

Uyuşturucu bağımlısı gibi olduk, döviz bağımlısıyız.

 

Firmalar faizler düşük diye  Eur yada Usd olarak kredi aldılar. Hayatlarının en büyük yanlışını yaptılar. Kur artışları sebebiyle borçları hiç bitmiyor. 2,5 yıl önce,  5 yıl vadeli 3.000.000 Eur kredi alan firma 4.14 kur seviyesinde 12.420.000 TL borçlanmıştı.Taksitlerini ödedi. 1.500.000 Eur borcu kaldı ama TL olarak kalan borcu 14.000.000 TL . Ödedikleri boşa gitti. Firmaların ayakta kalabilmesi mucize gibi!

Araba almak isteyenin hayalleri yok oldu, biriktirdiği paralar araba almaya yetişmiyor.

Bilgisayar almak isteyen döviz kuruna dayanamadı, bir de online eğitim için  talep patlaması var hayaller yıkıldı ...

Düğüne kimse gidemez oldu altın takmak büyük dert. Döviz arttıkça altın arttı.

TL  ile  alışveriş yapamıyoruz ki.. Dünyanın her yerinden alışveriş yapıyoruz kendi paramızı kullanamıyoruz. Çünkü biz USD yada Eur yani kısaca yabancı para ihtiyacı olan bir ülkeyiz.

Dolar kurunun hızla yükselmesi satınalma gücümüzü düşürmeye devam etse de, Usd kurunu düşürmek için mücadele etmek hem kaynakları eritmemize sebep olurken hem de firmaları zarara sokuyor. Yani kur yükseldi diye ihracatçılar çok kazanmıyorlar. Öyle gibi görünüyor sadece.

 

İhracatı ancak ithalat ile yapabilen bir ülkede ihracatçının bolca kazanması çok mümkün değil. Keşke çok kazansalar da hepimize faydası olsa.

 

Amerika’da gündemde olan seçimler son viraja girdi. 1 hafta sonra döviz piyasalarında oynaklığın kısmen daha düşük olması muhtemel.

Piyasa döviz ile borçlanmasaydı bu kadar sıkışmayacaktı.

Zamanla TL olarak uzun vadeli kredi bulamayacağız. Bankalar TL mevdat bulmakta zorlanıyorlar. Parası olan çoğu insan  parasını USD ye dönmüş durumda.

Herkes USD almak isterken, kimsenin dolar satmaya niyeti yoksa USD niye düşsün ki?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.