SON DAKİKA
Hava Durumu

Sigortasız kadınlar, tarım ve gıda

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2021 12:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2021 12:48

 

 

Dünya kadınlar gününü sigortasız kadınlar ile kutladık. 8 Mart emekçi kadınlar günü her kadın için kutlu olsun. 

 

Tarımda çalışan 4 milyon 515 bin kişinin yaklaşık %40 ‘ını kadınlar oluşturuyor ve bu kadınların bir çoğunun sigorta kaydı yok.  1,6 milyon kadın sigortasız emekçi olarak hayatlarına devam ediyorlar . Alınterleri var ama hayat garantiler yok.  Günde 15 saatten fazla çalışan bu kadınlar Türkiye’yi doyuruyor. Tarımda çalışan kadınların birçoğu ücretsiz aile işçisi konumunda yer alıyor. Vefakar, cefakar kadınların bir an önce haklarının teslim edilmesi hepimiz için önemli. 

 

Gıda insanın temel ihtiyacı.

 

Koronavirüs pandemisi nedeniyle 2020 yılı boyunca pek çok gıda maddesi üretiminde ve temininde zorluklar yaşandı.

 

 Abraham Maslow ‘un bir piramidi var. İnsanların ömür boyu duyduğu ihtiyaçlar için öncelik sıralamasını belirten bu piramitte ilk hedef karın doyurmaktır.

 

İnsanoğlu paranın yenilmeyen bir şey olduğunu gıda kıtlığı başladığında çok iyi anlayacak.

 

Bugün gündemi Bitcoin, Borsa, Altın, Usd  konuları meşgul ederken en çok konuşulması gereken konu gıda temini ve iklim sorunu unutuluyor. 

Çünkü pandemi bize gıda ve ilacın önemini gösterdi.  Gıdaya ve ilaca artan talep, küresel pazarlarda hem fiyatlarda yükselişe, hem de tedarik sorunlarına neden oldu.  Ayçiçek yağı fiyatı artışı medyada konu olurken karnabahar fiyatının %100, ıspanak fiyatının %83 arttığını gözardı etmemek gerek. İklimde yaşanan değişim elbette gıda üretimini olumsuz etkiledi ancak tarımdaki üretici sayısının düşmesi bizi gıda krizine daha hızlı itiyor. Çiftçilerin yaş ortalamasının 50 yaş üzeri olması, genç nüfusun kente göç etmesi, teknolojik tarıma geçilememiş olması, ekilebilir tarım alanlarının küçülmesi bizler önemli bir ekonomik açığa sürüklüyor. GDO'lu tarım, ithalata bağımlılık, ekolojik afetler, ekonomik krizler , mazot ve gübre fiyatlarındaki artış, su ve elektrik maliyetleri çözümlenmesi gereken öncelikli alanlar olarak yer alıyor.

Üreticinin masraflarını azaltmayı öngören doğal afet ödemeleri, pazar fiyatı desteği, sübvansiyon, ayrıcalıklı kredi, sigortalama gibi önlemlerin bir an önce devreye alınması şart.

 

Cumhuriyetin ilk yıllarında tarımın milli gelir içindeki payı %43 seviyesindeyken, bugün %5 seviyesine gerilemiş olması en çok dikkat edilmesi gereken konudur.

 

İstediğin kadar zengin ol, yiyecek ekmek olmadıktan sonra ne para, ne mal, ne mülk işe yaramayacaktır.

 

Tarihte bilinen ilk paranın ARPA olduğunu hatırlatmak istedim. Arpanın para olarak tanımlanmasının tek sebebi arpayla her şeyin alınabilir olmasıydı.  Arpa’dan sonra kullanılan para ise tuz idi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.