SON DAKİKA
Hava Durumu

Sezon finali olmayan bir dizi seti “Ekonomi”

Yazının Giriş Tarihi: 09.05.2022 17:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.05.2022 17:35

Biz ekonomiyi sezon finali yapamayan diziler gibi yaşıyoruz. Her bölümde ayrı macera var. Mesela bu sezonda bayram ekonomisi bölümü devrede.  Bayram önü ekonomisi ile bayram sonu ekonomisi bir başka yaşanır. Tahsilat yapmak zorlaşır, yetkiliye ulaşmak mucize gibidir. Para akışı yavaşlar. Ticari yaşam rölantiye geçer. 

Sadece Bankalarda hareket vardır.  Çekler ve resmi ödeme süreçleri normal akışında yaşanır. Ama bankacılar da firmalardan rahatça randevu alamazlar.

 

Bayram ziyaretlerinde her  birey ekonomiye olan ilgisini “ya dolar fiyatı ya da gelen zamları takip ederek” ifade ediyor.

 

Eskilerde havalar nasıl ile başlayan sohbetler artık “dolar kaç olur abi“ sohbetlerine yerini bıraktı. 

Dolarize olmuş bir ekonomide bunları yaşamak normal. Sonrasını tahmin etmek ise önemli.

 

Kur korumalı mevduatın var olduğu ortamda kuru sabit tutmaya çalışmak beklenen harekettir ama o kuru sabitlemek için ödenen bedeller arttıkça yeni ürünler devreye giriyor. 

Çünkü kur üzerinde yaratılan baskı, enflasyonu çılgınca artırdı. Halk enflasyondan korunmak için stok yapar oldu.  Halkın hem dolara hem stoklu ürünlere talebini azaltıp TL’de kalmalarını sağlamak için yeni ama aslında eskiden denenmiş metotlar devreye giriyor. 

Yeni gündem; Enflasyona endeksli tahvil!

Peki siz enflasyon endeksli tahvili ne zaman alırsınız? 

Enflasyonun artacağına inandığınız zaman alırsınız öyle değil mi? 

Peki ekonomi yönetimi enflasyon düşecek taahhüdünde bulunurken Enflasyona endeksli tahvile ilgi çok olur mu? Burada bir çelişki doğar mı?

 

Enflasyon rakamlarını Tüik belirliyor. Hesaplamalarda, Tüik‘in yayınladığı aylık enflasyon verilerine göre getiri hesaplanacağı belirtiliyor. 

Şu unutulmamalı ki kazanç sağlamayı değil, paramızın değerini korumayı hedeflediğimiz zor günlerden geçiyoruz . Kişisel Finansal yönetim hiç bu kadar zor olmamıştı.

 

 

Hem enflasyon, hem işsizlik, hem döviz kurlarıyla mücadele kısa soluklu olmayacaktır. Ocak-Mart 2022 döneminde ihracat yüzde 20,6 artarken, ithalat yüzde 42,0 arttı. Yani usd ihtiyacımız artarak devam ediyor. Amerika’nın güçlü dolar politikasına devam etme kararı bizim maliyetlerimizi daha da artıracaktır.  Ukrayna Savaşı Avrupa’da durgunluk yarattığında bizde de durgunluk oluşması 2022 yılının zor bir yıl olacağını gösteriyor.

 

Sezon finali olmayan bir dizi setinde gibiyiz. Bir bölümde mülteci ekonomisi, diğerinde dünya savaşları ve dijital para  savaşlarıyla her sezon heyecan doluyuz.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.