SON DAKİKA
Hava Durumu

Fenomen Ekonomisi

Yazının Giriş Tarihi: 11.06.2021 12:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.06.2021 12:22

Paranın Yöneticisi “Sosyal medya fenomenleri” oldu 

Elon Musk tweet atarak endekslere yön verirken, mafya liderlerinin videoları toplumun beklentilerine yön vermeye başladı. Piyasa yatırımcıları, sosyal medya kalemşörlerinin etkisi altında kaldı. O hafta piyasanın, enflasyon verisine odaklanması beklenirken, bir anda piyasa videoda bahsedilenlere odaklanan insanlarla doldu. Sorular ve cevaplar anlık değişti. Her soru başka bir güven yada güvensizlik yaratarak yatırımcıları etkiledi.

Ne kadar ünlü ve zenginsen, ne kadar çok takipçin varsa piyasayı manipüle etmek için o kadar gücün var demektir. Çeşitli whatsapp ve telegram grupları da toplu yatırım hareketleri ile piyasa hareketi yaratmaya, kar sağlamaya çalışıyor.

 Kimsenin şirket değeri, büyüme beklentisi, yatırım analizi, teknik analiz, getiri hesabı gibi konulara ilgisi kalmadı. Ünlü nerdeyse, kitle orada. Finans piyasası hiç bu kadar duygusal hareketlere, geçici heveslere konu olmamıştı.

Bankacılık sistemi de ilgisi dağılan halktan güzel para kazanmanın yollarını buluyor..

Dolar Severler Cumhuriyetinde vade sonlarına dikkat !

Parasını dolara dönen vatandaş banka hesabında bu parayı vadesizde bırakıyor. Doların faiz getirisi çok düşük olduğu için vatandaş bunu çok da önemsemiyor. Banka da DTH’lardan  TL vadesizden kazandığı kadar çok para  kazanamıyor .

TL vadesiz mevduatlar bankalar için çok kıymetli.

TL vadeli mevduat sahipleri için ise yaklaşan vade sonu tarihi önemli.

30 Haziran’a az kaldı. Vade sonu 29 – 30 hazirana denk gelen müşterilerin dikkatli olması gerek.

Ertesi gün daha yüksek faiz verme bahanesiyle bankacılar müşterilerin paralarını vadesizde tutmaya çalışıyor, ne yazık ki müşteriler de buna inanıyor.

 

 Bankalar her üç ayda bir, bilanço açıklıyorlar. Bilançolarında hem krediler var hem mevduatlar. Toplam mevduat içindeki “vadesiz” payı bankalar için çok önemli .

Vadeli mevduat müşterilerinin vade sonlarını özellikle 30 Haziran’a denk getirmeye çalışıyorlar.

Müşterilerin parası bankanın 6. aylık bilançosunda vadesiz kaynak olarak görünsün diye 1 gün vadesizde kalacak şekilde müşteri ikna ediliyor. Ya da para valörlü bağlanıyor.

Kağıt üzerindeki veriler de her şeyin yolunda olduğu ülkede 2 milyon kişi ilk defa kredi ile tanıştı. Kredisini ödeyemeyenler ise kredilerini yapılandırdı. %13 ile krediyi ödeyemeyen %25 ile yapılandırdı. Böylece batmamış görünen kredi ile banka karlı göründü, karlı görünen bankanın karından banka CEO ‘su da primini almaya devam etti.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 227 milyar 685 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 28 Mayıs ile sona eren haftada 228 milyar 39 milyon dolara geldi.

 TL mevduatın getirisi dolar artışının altında kaldığı müddetçe, bankalar TL mevduat sahiplerini vade sonlarında yanıltmaya devam ettiği ve getirilerini düşürdüğü müddetçe USD’ye olan ilgi devam edecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.