SON DAKİKA
Hava Durumu

3 kat para kazananlar ve KGF bekleyenler

Yazının Giriş Tarihi: 15.03.2022 07:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.03.2022 07:21

Kobi firmaların birçoğu KGF kredilerini bekledi. Kobi firmalar  Ucuz ve uzun vadeli kaynağa ulaşacak olmanın  heyecanını yaşıyorlardı. 

İşletme giderlerinin arttığı bir ortamda KGF ile umutlanan firmaların umutları söndü.

KGF sistemi, sadece teminat tarafında bankalara ve firmalara destek oluyor.

Bankalar şu an, %30 faiz oranı ile kredi verebilirken bir anda KGF ile anlaşarak %16 ile kredi satmak durumunda kalıyor. Bu durumda; bankalar KGF teminatı ile kredi vermek konusunda istekli olabilir mi?

Üstelik KGF kredi faizleri değişken olarak belirlendi.  Her ay faiz oranı değişecek.  Değişken faizin aylık güncellenmesi de birçok karmaşaya sebep olacaktır. Merkez Bankası faiz artırmaya başlarsa firmaların maliyetlerini öngörebilmeleri mümkün olmadığı için firmalar değişken faizli krediye çekimser kalmak zorunda kaldı. Zaten ihtiyaçlarını karşılayacak limiti de bulamadılar.

 

 

Öncelikle şubelere çok küçük limitler verildi. Şubeye verilen limit 1 firmanın bile ihtiyacını karşılayamaz seviyede yer aldı.

 

Banka ne ister?

Kısa vadede para kazanmak ister. Bu durumda özel bankalar uzun vadeli ve ödemesiz dönemli KGF ’yi neden tercih etsinler? KGF yatırım kredileri vadesi 10 yıl ama yatırım kredileri vadelerini  3 yıl  süre ile sınırlandıran bankalar oldu. Piyasaların inişli çıkışlı olduğu dönemlerde 10 yıl gerçekten uzun bir vade. 

1 tekstil dokuma makinasının fiyatının 1 milyon TL nin üzerinde olduğu bir ortamda, 10 makine alacak olan firmanın en az 10 milyon TL ye ihtiyacı varken şubelere 1.000.000 TL limit verildi. Yani verilen limitler firmaların işini çözemez seviyede kaldı. Firma 1 milyon TL ye Sadece 1 makine alacak olsa bile, 3 yıllık geri ödeme süresi firmalar için yeterli değil. Taksit ödemeleri çok yüksek olur.


 

Eğer kredi vadesi kısa olursa, Firmalar hem kredi taksitlerini, hem de yükselen elektrik, doğalgaz benzin gibi işletme giderlerini nasıl karşılayacak? Yatırım süreci özel bir süreçtir. Yatırım kredileri de yatırıma özel çıkar. Makina siparişi verirsin, o makina önce üretilir fabrikana 10 ay sonra kurulur. Bu sebeple makinanın parasını peşin ödemez, makinanın gelmesini beklersin. Yeni çıkan KGF kredisi, yatırım sürecinin böyle olduğunu unutmuş. 10 ay sonra ödemesi yapılacak makina için KGF süreci belirsiz. 


 

  Üretime yönelik Yatırım durursa, istihdam ve büyüme durur. İşsizlik artarsa enflasyon sebebiyle alışveriş durur. Gelen durgunluk hissi hiç iyi sonuçlar doğurmaz. 

 

Bazıları var ki, piyasadaki fiyat dengesizliğinden para kazanmayı hedefledi, bazıları ise aylardır bahsedilen KGF ile kalkınmayı bekledi.

Döviz, faiz ve enflasyon üçgeninde sadece altıncılar ve dolarcılar kazanmadı.

Mala yatırım yapanlar kazandı. Çünkü mal fiyatları arttı. Malı olan kazandı.

Faizin ucuz olduğunu görüp kredi kullananlar, çeşitli gayrimenkul, araba vb mal alıp satarak  nakit finansman yaratabildiler, üstelik çok para kazandılar. Kazançları ile parasını 3 kat artırabilenler oldu. Halen faizler genel seviyesi düşük ve enflasyon seviyesi yüksek olarak devam ediyor. Bu durumu kullanarak para kazanmaya devam edenler var elbet. Nereye kadar? Ürün fiyatları müşterilerin alamayacağı seviyeye gelip durgunluk oluşana kadar bu sürece devam edebilirler. Ya da faiz artışı yapılarak enflasyon kazancı ile aradaki makas kapatılmaya başlayınca bu durum tersine dönebilir.

 

 

Finansal piyasalar özellikle emtia fonları tarafında kazandırmaya devam ediyor.

Piyasayı okuyamayanlar halen çaresizce “ne olacak” diyerek, izleyici konumundalar.  

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.