SON DAKİKA
Hava Durumu

2022 stokçu yıl olacak

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2022 12:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2022 12:58

Dünya ekonomisinin kaygılı bir ruh haline bürünmesiyle tüm ülkelerde stres arttı.

 Bir taraftan enflasyon korkusu, diğer taraftan stagflasyon endişesi var olurken; “ya yeni bir ekonomik buhran doğarsa” diye insanoğlu stres altında yaşamaya devam ediyor.

 

ABD’de Mart ayında enflasyonun yıllık %8,5 ile son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkması da gösteriyor ki fiyatlar yapışkan olacak, yüksek maliyetler bizleri daha da  yoracak. 

 

2022 yılını stokçu yıl olarak tanımlayacağımız kesinleşti. İmalat sürecinde anlık ihtiyaç kadar alınan stoklar şirketleri stok finansman yükünden kurtarıyordu.   

2022 yılında artık bakış açısı değişti. Bugünlerde stoklu çalışma metotları öne geçti.  Çünkü gelecekte malın fiyatının daha yüksek olma endişesinin yanında “ya malın kendisini temin etmek zorlaşırsa” diyerek stok talebi arttı.  Lojistik maliyetleri de artarken, yakın yerlere yatırım yapmak felsefemiz oldu. 

Bugün Türkiye de faizler ucuz. Faizler Enflasyonun çok altında. Kredi alıp mal alan zenginleşiyor. Bir nevi servet transferi yaşanıyor. 1 yıl daha bu süreç böyle devam edecek gibi görünüyor.

Ucuz faizin varlığının Güzel olan yanı, fabrikalar makina yatırımlarını ertelemiyor. Revizyonlar devam ediyor. Bunun yanında artan enerji maliyetlerinden korunmak isteyen işletmeler çılgınca GES  yatırım talebi yaratıyor. Firmalar fabrika çatılarına Güneş Panelleri kurmak için adeta yarışıyor. 

Dünya Bankası gibi finansal kaynaklar kredilerini artık “sürdürülebilirlik“ koşuluna bağladılar. Bu durumda krediler Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji yatırımlarına aktarılacak. Ya da kadın istihdamının artmasına kaynak aktarılacak. Bu durumda işletmelerin diğer ihtiyaçları için kredi kaynağına ulaşması zorlaşacak.  Günü kurtararak yaşayan firmalar gün kurtaramayacak. Onlar için zor günler geliyor. Sürdürülebilirlik felsefesine adapte olan firmalar kaynaklara rahatça erişim sağlayabilecek. 

Neredeyse Tüm dünya elektrikli araç için anlaştı, ikna oldu. Ama elektrik üretimi yeterli değil. Çok hızlıca elektrik üreten firmalara ihtiyaç var. 2022 ve 2023 yılında enerji üretebilen kazanacak gibi duruyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.