SON DAKİKA
Hava Durumu

11. Kalkınma Planı

Yazının Giriş Tarihi: 15.07.2019 17:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.07.2019 17:26

Türkiye’nin gelecek 5 yıl içinde ulaşmak istediği hedeflerin neler olduğunu ortaya koyan, 11. Kalkınma Planı belirlendi.

10.’sunun T.C Kalkınma Bakanlığı’nca hazırlandığı, 11.’sinin ise T.C Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanıp , Cumhurbaşkanı’nın da TBMM’ye sunduğu kalkınma planlarında  oldukça belirgin hedef değişiklikleri yer alıyor .

  2023          Eski hedef            Yeni Hedef

GSYH.         2 trilyon  Usd           1.1 trilyonUsd

İhracat.      500 milyar Usd      226,6 milyar Usd

İşsizlik.          %5.                             %9,9

Adı üzerinde KALKINMA .

Yaşamın her alanında kalkınma ihtiyacımız olduğu şüphesiz . Kalkınma Planları belirlenirken ihtiyaçların doğru belirlenmiş olması en önemli gereklilik . Örneğin; teknolojinin gelişmesi ile birlikte kaybolan meslekler sözkonusu oldu. Ama yeni meslek dalları da oluştu. İşsizlik ile mücadele etmek isteniyorsa,  hedefin bu konuyu kapsayan şekilde konması gerekmektedir. geleceğin mesleklerine yönelik “ eğitim planları , yatırım planları , istihdam planları “ içeriyor olması gerekiyor. Sadece bu  da değil , Kalkınmadan bahsediyorsak eğer ,

Kentsel Yaşam Kalitesi

Kırsal Kalkınma

Kadının toplumdaki yeri

Dış Göç

Gelir Dağılımı

Sanat -Kültür

Su

Enerji

Maden

Çevre

Ulaştırma

Fikri Haklar

Demografik yapı

Tarım

Turizm

Eğitim

Kültür

Spor

İmar  vs.. gibi bir çok konu Kalkınma Planlarının konusunu  oluşturuyor.

Kalkınma planlarının Ekonomi ile ilgili kısımlarında ise ;

Büyüme

Enflasyon

istihdam beklentileri

Borçlu şirket yapılandırmaları

Finans sistemi ihtiyaçları gibi birçok etken belirleniyor. 

11. kalkınma planında  Elektronik Çek , KOBİ'lerin faizsiz tahvil anlamına gelen kira sertifikaları çıkarabilmesi , FAİZSİZ Finans sisteminin geliştirilmesi  “  gibi konular  ayrıca detaylandırılmış.

Ekonomik Kalkınmayı sağlayabilmek için Gelir politikalarının sürdürülebilir olması , iç talebin canlılığının artırılması , yatırımın özendirilmesi , enflasyon hedeflemesinin doğru yapılması önem kazanıyor.

Yada büyüme hızı ,ülkenin potansiyel büyüme hızının üzerinde olması bugüne kadar durağanlaşan sistemin tekrar hızlanması için eksiklerin doğru teşhis edilmesi gerekiyor.

11. Kalkınma planı 10. Plana göre  gerçeğe  dahayakın planlanmış görünüyor. Ancak tam tutarlı olmayan alanlar  halen mevcut.  İşsizlik yüzde 9,9 belirlenirken , büyüme yüzde 10 seviyesinde gerçekleşmeli ki hedeflenen rakam tutsun. Eğer ekonomi Yüzde 10 büyüme yaratıyorsa işsizliğin azalması gerekir.

Küsuratlı hedefler nasıl belirlendi henüz açıklaması yok. yani hangi ekonometrik modele göre Kalkınma hedefleri  belirlendi şimdilik bilemiyoruz.Halk ile anket çalışması yapıldığı bilgisi verildi. Anket sonuçlarını henüz yayınlamadılar ama en çok merakla beklediğim konuların başında anketler geliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.