SON DAKİKA
Hava Durumu

Yurtdışı basında Suriye üstüne ABD-Türkiye ilişkileri

Yazının Giriş Tarihi: 21.01.2019 21:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.01.2019 21:01

Geçtiğimiz ay, Amerika Birleşik Devletleri IŞİD tehdidinin aşıldığını öne sürerek, ordularını Suriye’den çekme kararı aldı. Fakat, bu karar Türkiye Devleti’nin PKK’nın bir uzantısı olarak gördüğü ve IŞİD’e karşı ABD ile iş birliğinde bulunmuş olan YGP’ye karşı tehdit teşkil ettiği gerekçesiyle Amerikan Kongresi tarafından tepki ile karşılandı. Bunun üzerine, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’nin YGP Kürtleri’ne saldırması durumunda Türkiye’yi ekonomik olarak zor duruma sokacağını belirten tweeti ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Amerika Başkanı Donald Trump, Suriye sınırında oluşturulması öngörülen güvenli bölge ile ilgili kritik bir telefon görüşmesi yaptılar.

 

Bu görüşme yurtdışı basınına işte böyle yansıdı:

 

Financial Times gazetesi, Recep Tayyip Erdoğan’ın Donald Trump ile yaptığı görüşmede, Amerika Başkanı’nın Suriye’den çekilme kararını teyit ettiğini ve sınırda oluşturulması öngörülen güvenli bölgenin, Türkiye tarafından oluşturulması üzerine anlaştıklarını belirttiğini aktardı. Bununla birlikte, Donald Trump’ın Türkiye Cumhurbaşkanı’na IŞİD’e karşı iki haftadır verilen başarılı bir mücadelenin ardından Amerika’nın tüm konulardaki duruşu ile ilgili tavsiye verdiğini, Erdoğan ile olan görüşmesinin ardından attığı tweet’de belirttiğini bildirdi.

 

İngiltere’nin The Telegraph gazetesi, Suriye Kürtlerinin Birleşik Devletler tarafından teklif edilen Türkiye kontrolü altında olacak bir güvenlik bölgesini kabul etmediklerini, politik lider Aldar Khalil’in Kürtler ’in herhangi bir tehditten korunmak için ancak, Türk orduları ve Kürt savaşçıları arasında Birleşmiş Milletler güçlerinin altında oluşturulacak bir sınır çizgisini kabul edeceklerini, diğer alternatiflerin Suriye ve özerk bölgenin egemenliğini ihlal ettiğini açıkladığını belirtti.

 

ABD’nin The Washington Post gazetesi, Münbiç’de gerçekleşmiş olan, IŞİD’in de üstlendiği bombalı saldırının ABD bölgeden çekilmeyi kesinleştirdiğinden beri yapılan ilk saldırı olduğunu yazdı.

 

Fransa’nın le Monde gazetesi, Trump ve Erdoğan’ın yaptıkları görüşmenin ardından Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun sadece Türk ve Kürtler için değil, bütün taraflar için kesin bir sınır arzu ettiklerini, bölgede ayrıca Arap ve Hristiyanların olduğunu ve onlara karşı şiddetin arttığını görmek istemediklerini belirttiğini aktardı.

 

Çin’in China Daily gazetesi, Erdoğan’ın Trump ile yaptığı görüşme sonrası, meclise Suriye sınırına Türkiye tarafından 32 kilometrelik güvenli bölge oluşturulması üzerine karar kılındığını ve bu konu ile ilgili Amerika ile ikili görüşmelere devam edileceğini belirttiğini yazdı.

 

İsrail’in Haaretz gazetesi, Türkiye tarafından desteklenen Suriye isyancı grubunun komutanı Adnan Abu Faisal ve ordusunun Kuzey Suriye sınırında Münbiç şehrine saldırı düzenlemek için kamp kurduklarını ve bu saldırının gerçekleşmesinin kararının Türkiye’ye ait olduğunu yazdı.

 

Hindistan’ın the Times of India gazetesi, Suriye Kürtlerinin, Trump ve Erdoğan’ın anlaşmaya vardığı üzere Türkiye-Suriye sınırının, Suriye tarafında Türkiye öncülüğü ile oluşturulması kararlaştırılan güvenlik bölgesini reddettiklerini belirtti.

 

Suudi Arabistan yayını Saudi Gazette, Trump ile olan görüşmesinden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin Suriye’deki varlığıyla diğer güçlerin varlığının karşılaştırılmasının Türk tarihi ve medeniyetine hakaret olduğunu ve Suriye’de olanlara Türkiye’nin sırtını dönüp, sınırlarını oradan gelenlere kapamasının Türkiye’nin kendisine ihanet etmesi anlamına geldiğini açıkladı. Trump ile olan görüşmesinden sonra, eğer ABD lojistik ve finansal yardım sağlarsa, bahsedilen güvenli bölgenin oluşturabileceğini açıkladığını yazdı.

 

Kanada gazetesi National Post, Erdoğan’ın Trump ile olan görüşmesinin ardından Meclis’te oluşturulması öngörülen güvenli bölgenin, teröristleri dışarda tutacağını, sivilleri koruyacağını ve mülteci akışını durduracağını açıkladığını aktardı.

 

Malezya gazetesi the Star, haftaya Moskova’da Rusya başkanı Vladmir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Amerika’nın Suriye’den çekilmesi üzerine görüşeceklerini ve aynı zamanda Rusya’nın Suriye-Rusya ve Türkiye arasında üçlü bir zirve gerçekleştirmeyi hedeflediğini aktardı.

 

Endonezya gazetesi the Jakarta Post, Trump’ın geçtiğimiz hafta 2,000 Amerikan Birliğini Suriye’den çekme kararından önce, ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri altında YGP’ ye eğitim vermesi üzerine Türkiye ve ABD arasında gerilimler yaşandığını, geçtiğimiz günlerde Trump ve Erdoğan’ın yaptığı telefon görüşmesi ardından, Trump’ın 32 kilometrelik bir güvenlik bölgesinden bahsettiğini fakat, bu konu ile ilgili detaylı bir açıklama yapmadığını yazdı.

 

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.