SON DAKİKA
Hava Durumu

Yurt dışı basınında Afganistan’dan Türkiye’ye gelen göç dalgası

Yazının Giriş Tarihi: 16.08.2021 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.08.2021 00:02

Amerika’nın çekilmesiyle gittikçe birçok bölgesi Taliban’ın hakimiyeti altına giren Afganistan, hızla toplu göç veren bir ülke haline geldi. Bu göçün büyük bir çoğunluğu Pakistan ve İran gibi komşu ülkelere giderken, önemli bir kısmı da Afganistan’ın komşuları üzerinden Türkiye’ye gelmeye başladı. Suriye iç savaşının başlangıcından beri ciddi miktarda göç alan ve pek çok sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, Afganistan’dan gelen göç dalgası karşısında, bir kez daha, Avrupa ve birçok bölge ülkesi için önemli bir üçüncü ülke haline geldi. Bu durum, doğru ve insancıl bir göç politikası izlemenin ne anlama geldiğini hem Türkiye içinde hem de Dünya genelinde tartışmaya açıldı. Türkiye’de sığınmacılara karşı izlenmesi gereken politikayla ilgili birçok fikir ayrılıkları oluşurken, Dünya’nın diğer bölgelerini temsil eden basın kuruluşları, bu yeni küresel hadiseyi aşağıdaki gibi değerlendirmiş.

 

Al-Monitor gazetesi, Afgan sığınmacılarının, Türkiye’de siyasi ve sosyal gerilimler yarattığına değinerek, bu durumun önemli sebeplerinden birinin Ankara’nın entegre bir sınır kontrol mekanizması tesis edememiş olması olduğunu savunmuş.

 

Birleşik Krallık Merkezli The Guardian gazetesi Afgan Mültecilerin Türkiye’de mülteci karşıtı bir ortama doğru göç ettiklerini bildirmiş.

 

Voice of America yayını, Avrupalı liderlerin, Ankara’yla Türkiye’den Avrupa’ya geçmesi beklenen Afgan sığınmacıları Türkiye sınırları içinde tutmasını öngören yeni bir göç anlaşması imzalamaya hazırlandıklarını yazmış.

 

France 24 yayını Afganistan’da Taliban’ın kat ettiği ilerlemeler sonucu meydana gelen göçmen krizinin, Türkiye’ye göçü %150 oranında arttırdığını kaydetmiş.

 

Middle East Monitor yayını Türkiye’nin, Afgan sığınmacıların ülkeye geçişini azaltmak adına İran sınırındaki güvenlik önlemlerini arttırdığını yazmış.

 

Uluslararası yayın organı Reuters, bir Türk ve Suriyeli gencin arasında çıkan tartışma sonucu, Türk gencin ölmesinin ardından, Ankara Altındağ’da Suriyelilere büyük bir kalabalığın Suriyelilere ait iş yerlerine saldırdıklarını iletmiş.

 

Belçikalı haber ajansı The Brussels Times, Belçikalı Göç ve İltica Bakanı Sammy Mahdi’nin Türkiye’yle daha önce yapılan göç anlaşmasının süresinin uzatılması için çağrıda bulunduğunu ve Türkiye’yi güvenli bir üçüncü ülke haline getirmenin Avrupa’ya gelen göçü kontrol edebilmeyi kolaylaştıracağını belirttiğini bildirmiş.

 

Birleşik Arap Emirlikleri yayını The National, her geçen gün, 1,000 civarı Afgan’ın Türkiye’ye girdiğini ve bu sayede Van’da faaliyet gösteren insan kaçakçılarının her zamankinin on katı iş yaptığını yazmış.

 

Mısır bazlı Daily News Egypt yayını, Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye üzerinden ABD’ye sığınmacı kabul etme kararını, Türkiye’ye danışılmadan ve ülkenin içinde bulunduğu sosyo-ekonomik durumu göz önünde bulundurmadan verilmiş bir karar olarak eleştirdiğini iletmiş.

 

Pakistan yayını Ghandara, geçtiğimiz yıllarda Afgan sığınmacıların kendilerine en çok hoşgörüyle yaklaşan ülkenin Türkiye olduğunu belirttiğini; fakat ülkedeki sığınmacı sayısı arttıkça Afganlara karşı toleransın azaldığının düşünüldüğünü yazmış.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.