SON DAKİKA
Hava Durumu

Yaklaşan Türkiye seçimlerinde uluslararası basın

Yazının Giriş Tarihi: 17.03.2023 15:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.03.2023 15:18

TIME dergisi, aralık ayında yayınladığı bir yazıda Türkiye’de gerçekleşmesi beklenen seçimlerin küresel siyaseti şekillendirecek yılın en önemli genel seçimlerden biri olacağını yazmıştı. Seçimler üzerine derlediğim son yazıdan beri gerçekleşen yıkıcı deprem, geçtiğimiz hafta Altılı Masa’nın, seçime Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde gideceğini açıklaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, seçim tarihini 14 Mayıs olarak belirlemesiyle Türkiye siyasetinde dengeler değişti. Bu değişimler hem Türkiye hem de uluslararası kamuoyu seçimlerin sonucuna dair fikirlerini netleştirmeye başladı. Sizler için uluslararası basınında seçimlerine dair öne çıkan birkaç manşeti derledim.

France 24 yayını, “Türk muhalefeti, şeçimler öncesinde ‘her zamankinden daha zayıf’ Erdoğan’a karşı birleşti” manşeti altında kamuoyu yoklamalarının önümüzdeki seçimlerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2003’ten bu yana gördüğü en belirsiz oylama olacağını belirtmiş.

 

Middle East Eye yayını, Tayyip Erdoğan’ın, kazanma şansından emin olduğu için yaklaşmakta olan genel seçimleri ertelemediğini ve anketlerin geçtiğimiz ay gerçekleşen depremlere rağmen azalmadığını gösterdiğini yazmış.

Reuters, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, orijinal planına sadık kalarak, seçimlerin 45 binden fazla insanın hayatını kaybettiği yıkıcı depremin üç ay ardından, 14 Mayıs’ta yapılacağını açıkladığını belirtmiş. Haberde, ayrıca, seçim yetkililerinin depremden etkilenen bölgelerde oy kullanılabilmesi için lojistik düzenlemeler yapabilme becerilerine dair şüphelerin dile getirildiğinin altını çizerek, yetkililerin bölgenin seçime hazırlık durumu hakkında bir rapor derlemek için bu hafta bölgeye seyahat edeceklerini belirtmiş.

Deutsche Welle, önümüzdeki seçimlerin, “Türkiye’nin Osmanlı sonrası tarihinin en önemli oylaması” olarak görüldüğünü ve seçmenin, “Erdoğan’ın İslamcı partisini 2028’e kadar iktidarda tutmak ve kontrolü ülkenin laik partisi liderliğindeki bir ittifaka vermek arasında keskin bir seçim” yapacağını yazmış.

Financial Times, Türkiye’nin muhalefet partilerinin, medya kuruluşları üzerinde neredeyse tam kontrole sahip olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerine geçebilecek bir aday öne sürmek için rekabeti bir kenara koyduklarını belirtmiş.

Al Jazeera, önümüzdeki seçimlerin, Türkiye muhalefetinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koltuğunu kapabilmesi için son yirmi senenin en büyük fırsatı olduğunu yazmış.

Balkan Insight, 74 yaşındaki kıdemli siyasetçi Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkan’ı Erdoğan’ın yerine geçecek karizmadan yoksun olmasına rağmen demokrasiyi kurtarmak uğruna tüm muhalefeti arkasında topladığını yazmış.

Foreign Policy, Erdoğan’ın Türkiye’sinin seçimler öncesinde büyüyen bir göçle karşı karşıya olduğunu, ekonomiden ve siyasi baskıdan bıkan gençlerin gelecekleri adına kafalarını yurtdışına döndüğünü belirtmiş.

Al-Monitor, Türkiye’nin ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, temsil ettiği muhalefet bloğundaki partilerin milliyetçi seçmenlerini kızdırmadan, seçimleri kazanabilmek için hayati önem taşıyan Kürt seçmenin desteğini almak gibi zorlu bir görevle karşı karşıya olduğunu yazmış.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.