SON DAKİKA
Hava Durumu

Uluslararası basında yaklaşan Türkiye seçimleri

Yazının Giriş Tarihi: 17.01.2023 12:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.01.2023 12:21

2023’ün haziran ayında gerçekleşmesi beklenen seçimler Türkiye basınında olduğu gibi uluslararası yayınların Türkiye haberlerinin de odak noktası. Bu ay sizler için yurtdışı basınında Türkiye’nin yaklaşan seçimlerine dair çıkan haberleri derledim.

 

Al Monitor, HDP’nin seçimlerde mevcut koalisyonlardan bağımsız bir aday çıkartmış olmasının Başkanlık seçimlerini derinden etkileyeceğine yer vermiş.

 

Reuters, AK Parti sözcüsü Ömer Çelik’in haziran ortasında gerçekleşmesi beklenen seçimleri, vatandaşların seyahat ettiği yaz aylarına denk getirmemek adına seçimlerin öne çekilmesi için bazı değerlendirmeler yapıldığını açıkladığını yazmış.

 

The Washington post, 2023’te Dünya’nın en önemli seçimlerinin Türkiye’de olacağını ve seçim sonuçlarının Washington ve Moskova’daki ekonomik ve siyasi hesapları etkileyeceğini ifade etmiş.

 

Euronews, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yaklaşan seçimlerden önce iki yıl yedi senelik hapis cezasına çarptırıldığına ve bu hamlenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerde önemli bir rakibini ortadan kaldırma girişimi olarak yorumlandığına yer vermiş.

 

Middle East Eye, HDP’nin seçimlere Millet İttifakı’nı destekleyerek gitmesinin beklenmesine rağmen kendi adayını çıkarmasının sebebinin, Millet İttifakı’nın HDP’nin ortak aday çıkarma çağrılarını ihmal etmiş olması olduğunu yazmış.

 

Time, Türkiye’deki enflasyonun olumlu baz etkisi sayesinde aralık ayında kesin bir düşüş gösterdiğini ve bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerden önce güçlü bir profil çizmesine yardımcı olabileceğini, fakat, düşen enflasyonun hayat pahalılığına etki etmeyeceğini yazmış.

 

Bloomberg, maliye bakanı Nurettin Nebati’nin seçimlerden sonra düşük faizle ekonomik büyümeyi hedefleyen ekonomi modeline devam edileceğini beyan ettiğini aktarmış.

 

France 24, Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşırken, Türkiye’de yaşayan 3,5 milyon Suriyelinin, seçim kampanyalarında sık sık değinilen bir konu haline geldiğini ve ülkede yaşayan Suriyelilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Esad’ın yakınlaşmasını korkuyla takip ettiklerini yazmış.

 

Voice of America, analistlerin, Erdoğan-Esad görüşmesinin gerçekleşmesinin mümkün olduğunu. Fakat, Esad’ın, Türkiye’deki seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a siyasi bir hediye verme konusunda isteksiz olabileceğini öngördüklerini aktarmış.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.