SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye ve Suriye’ye gelen yardımlar

Yazının Giriş Tarihi: 16.02.2023 17:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.02.2023 17:13

 

6 Şubat 2023 gecesi Türkiye ve Suriye’de 7,7 büyüklüğünde yaşanan deprem ve beraberinde gelen insanlık krizi ülke çapında seferberliğe yol açtı. Türkiye’nin dört bir yanında yardımlaşma çalışmaları sürerken birçok ülke ve uluslararası örgüt Türkiye ve Suriye’ye farklı alanlarda yardım girişimlerinde bulunuyor. Dünyanın dört bir yanından gelen yardımların içeriğini sizler için özetledim.

 

Birleşik Krallık, Fas, Avrupa Birliği, Hindistan, Filistin, Irak, İsrail, Ürdün, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya ve Ukrayna içinde bulunmak üzere 24 farklı ülke ve kuruluştan arama kurtarma ekipleri Türkiye’ye gönderiliyor. İçinde doktorlar, mühendisler, kurtarma köpekleri ve itfaiyecilerin bulunduğu ekipler, deprem bölgelerine ulaşmaktaki zorlukları dile getirdi.

 

Kanada, Türkiye ve Suriye’ye 10 milyon dolarlık bir yardım paketi, yiyecek, acil durum yakıtı ve barınak malzemeleri göndereceğini açıkladı.

 

Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, Türkiye ve Suriye’ye yapacakları maddi yardımın yanında Türkiye’de seyyar hastane kuracaklarını belirttiler.

 

Tunus, 14 tonluk battaniye, yiyecek ve bebek mamasıyla birlikte Tunus Kızılay’ınca toplanan yardımları Türkiye ve Suriye’ye ileteceğini iletti.

 

Suudi Arabistan Kralı ve Veliaht Prensi, Kral Salman İnsani yardım merkezini, lojistik ve insani destekte bulunması için Türkiye’ye yönlendirdiklerini açıkladılar.

 

Lübnan, ordusundan mühendis ve askerlerle birlikte Kızıl Haç ve Sivil Savunma acil yardım ekipleri ve itfaiye ekiplerini Türkiye ve Suriye’ye göndermekle birlikte Lübnan havaalanlarına ve limanlarına ulaşan insani yardım için vergi ve harç uygulamayacağını bildirdi.

 

Afganistan’ın Taliban hükümeti de Türkiye ve Suriye’ye 166 milyon dolarlık yardımda bulunacağını belirtti.

 

Avusturya, Sri Lanka, Güney Kore, arama kurtarma çalışmalarında destek sağlamaları için ordularından personel göndereceklerini açıkladılar.

 

Türkiye’de altyapı eksikliği, depremin yıkıma uğrattığı bölgenin büyüklüğü ve meydana gelen hasar sebebiyle ulaşımın zorlaşması dolayısıyla yardımlar hala birçok yere ulaşmakta gecikiyor.

 

İç savaşın süregeldiği Suriye’de ise küresel siyasi konjonktür deprem bölgelerine yardım ulaştırmada karşı karşıya kalınan problemlerin çözümünü bir kat daha zorlaştırıyor. Suriye’nin aldığı yardımların birçoğu, Esad rejimi üzerinden geçiyor. Rejimin, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından yaptırımlara tabi olması uluslararası yardımların deprem bölgelerine nasıl ulaşacağı konusunda soru işaretlerine yol açmıştı. 9 Şubat’ta ABD’nin Maliye Bakanlığından yapılan bir açıklamaya göre Suriye’ye yardımların etkili bir şekilde ulaştırılabilmesi için deprem yardım çabalarına bağlı fonların Suriye’ye gönderilmesine 180 günlük bir süreyle izin verildi. ABD’nin yardım paketi, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı tarafından Suriye’deki güvenilir uluslararası örgütlere ve sivil toplum örgütlerine gönderilecek.

 

Suriye’nin Muhalif güçler kontrolü altındaki Kuzey Batı bölgesinde ise durum bambaşka. Ülkenin Kuzey Batı’sına yardımlar sadece Bab Al Hawa sınır kapısı tarafından bölgeye girebiliyor. Bu kapı, Birleşmiş Milletler ve ortak kuruluşlarının Esad rejiminin iznine gerek duymadan Kuzey Batı’ya yardım sağlayabildiği tek yolu oluşturuyor. Esad rejimi ülkeye giren yardımların hepsinin hükümet üzerinden geçmesi konusundaki ısrarını sürdürürken, uluslararası camia, yardımları Kuzey Batı’daki muhalif kontrolü altındaki bölgelere ulaştırması için Şam hükümetine güvenmiyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.