SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye - Libya ilişkilerinin dünya basınına yansımaları

Yazının Giriş Tarihi: 22.07.2020 12:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.07.2020 12:06

Geçtiğimiz günlerde Libya’nın iç savaşında Libya Ulusal Ordusu’nun baş komutanı General Halife Hafter’ın Mısır Hükümeti’ne Libya’daki iç savaşa müdahale etmesi için yetki vermesiyle gözler tekrar Libya’nın üstüne sabitlendi. Sizlerin de bildiği gibi Ortadoğu’da meydana gelmiş olan tüm iç savaşlarda olduğu gibi Mısır Libya’daki tarafların ilk ve tek harici destekçisi değil. Libya’nın Doğu ve Güney’ine hâkim olan Tobruk Merkezli Temsilciler Meclisi, General Hafter ve Libya Ulusal Ordusunun arkasında Mısır dışında Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Rusya ve Fransa dururken Merkezi Trablus’ta bulunan Başbakan Fayez al Sarraj’ın yönettiği Genel Ulusal Kongresi’ni ise Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, uluslararası kurumlar ve Türkiye destekliyor. 27 Kasım 2019’da Türkiye Trablus’daki hükümeti General Hafter’ın güçlerine karşı korumak gerekçesiyle Libya’ya asker göndereceğini açıkladı. Böylece Türkiye’nin Libya’daki askeri varlığı Libya’daki iç savaşın dengelerini değiştirmiş oldu. Libya’da faaliyet gösteren diğer tarafların en önemli kaygısı Akdeniz ve Libya’daki doğal kaynaklar üstünde hakimiyet kurmak göz önünde bulundurulunca Dünya basınından farklı yayınların bu iç savaşa Türkiye’nin katılımıyla ilgili ne yazdığı Libya’daki güç dengeleri anlamak için bizlere güçlü bir kaynakça görevi görüyor. İşte bu kaynakçaların birkaçı…

 

 

Japon gazetesi the Japan Times “Türkiye ve Rusya Libya’da savaşıyor ve bu savaşta kaybeden ise Libya” başlıklı haberinde Libya’nın devam eden iç savaşının sadece iç politika ile ilgili olmadığını, Libya topraklarının farklı uluslararası güçlerin birbirleriyle dolaylı yollarla savaştıkları bir sahaya döndüğünü yazmış.

 

İngiliz yükseköğretim kurumu London School of Economics’in yayınladığı bir makale birçok Arap ülkesinin politik İslam’ı desteklemesi gerekçesiyle Türkiye’nin Ortadoğu ve Libya’da üstlendiği role eleştiriyle baktıklarını belirtmiş.

 

Middle East Eye yayını Ankara’nın desteklediği Genel Ulusal Kongresi’nin Nisan ayında Haftar’ın güçlerinden al-Watiya hava üssünü alarak Türkiye ve GNA’nın Hafter güçlerini Trablusgarp’taki üslerinden çıkartma ve GNA’nın Libya’nın batısında mutlak kontrol kazanmasına yönelik kat ettiği ilerlemenin hassas ve kesin bir sonuç ifade etmediğini yazmış.

 

Euronews yayını Fransa Başbakanı Emmanuel Macron’un Türkiye’nin Libya’nın iç savaşına müdahale ederek tehlikeli bir oyun oynadığını ve Fransa’nın Türkiye’nin Libya’ya askeri müdahalesini hoş görmeyeceğini açıkladığını yazmış.

 

The Washington Institute’un yer verdiği bir makale Türkiye’nin Libya’daki askeri varlığının Birleşik Arap Emirlikleri’ni askeri olarak zorlayacağını ve böylece Birleşik Arap Emirlikleri’nin General Hafter’a yeterince askeri destek sağlayamamasıyla Hafter’ın destek için Rusya’ya döneceğini ve Rusya’nın bu desteği Hafter’ın güçlerine sağladığı sürece Libya’nın iç savaşında Rusya’nın varlığı ve etkisinin beklenmedik derecede artabileceğini yazmış.

 

AL-MONITOR yayını yer verdiği bir yazıda Ankara’nın Libya’ya müdahalesinde Libya’nın çıkarından çok kendi çıkarını güttüğünü belirtmiş ve Türkiye’nin desteklediği Genel Ulusal Kongresi’nin son dönemdeki askeri ilerlemelerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İslamcı emellerine uyduğunu yazmış. Aynı yayında yayımlanan farklı bir makale Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Libya’daki iç savaşa dahil olan taraflara yaptırım uygulayacağını açıkladığını yazmış.  

 

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği’nin yer verdiği bir makale Fransa’nın Libya’da Türkiye dışında birçok devletle iş birliği yaparak Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları üzerinde söz sahibi olmak istediğini yazmış.

 

Ahram Online yayını Türkiye Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Trablusgarp merkezli Genel Ulusal Kongresi’nin General Haftar’ın ordularını Orta ve Batı Libya’dan çekilmediği sürece ateşkes için anlaşma masasına oturmayacağını açıkladığını iletmiş.

 

The Libya Observer yine Çavuşoğlu’nun Genel Ulusal Kongresi’nin kıyı şeridindeki Sirte şehrini ve Cufra’daki hava üssünün kontrolünü ele geçirmeye kararlı olduğunu belirterek Hafter’ın güçlerinin bu bölgelerden çekilmemesi durumunda Türkiye’nin yeni bir askeri operasyon başlatacağını belirtmiş.

 

ALJAZEERA yayını haziran ayında Mısır Hükümeti’nin teklif ettiği ve Rusya ile Birleşik Arap Emirlikleri’n inde desteklediği ateşkesi General Hafter’ın son dönemde büyük kayıplar aldığı ve bu durumun tarafları anlaşma masasına eşit olmayan şartlarda oturtmasının birlikçi bir ateşkesi engelleyeceği gerekçesiyle Türkiye’nin Mısır’ın önerisini geri çevirdiğini yazmış.

 

TRT World yayını Türkiye ve Amerika’nın Libya’da kararlılığı sağlamak için yakından çalışma kararı aldıklarını bildirmiş.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.