SON DAKİKA
Hava Durumu

Şirin Ebu Akile’nin öldürülmesi üzerine dünya basını

Yazının Giriş Tarihi: 13.07.2022 11:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.07.2022 11:43

Filistin asıllı Amerikalı gazeteci Şirin Ebu Akile 11 Mayıs günü Batı Şeria’da bir İsrail baskını sırasında öldürüldü. Ebu Akile’nin öldürülmesinin ardından, İsrail ve Filistin otoriteleri gazeteciyi öldüren kurşunun kime ait olduğu üstüne birbirlerini suçladılar. Fakat, Birleşmiş Milletler ve farklı gazeteciler tarafından yürütülen soruşturmalar, Ebu Akle’nin ölümünün İsrail güçlerinin açtığı ateşten kaynaklandığını ortaya koydu.

 

France 24, İsrail’in, Abu Akle’ni cenazesi sırasında tabutun neredeyse yere düşmesine yol açan ağır polis taktikleri hakkında soruşturma başlattığını yazmış. Başka bir haberde İsrail ordusunun sözcüsü Ran Kochav’ın Ebu Akile’yi öldüren kurşunun test edildiğini ve sonuçlar İsrail’i sorumlu tutarsa, sorumluluğu kabulleneceklerini açıkladığını yazmış.

 

Haaretz haber ajansı, yirmi dört ABD senatörünün, ABD Başkanı Biden’a, Abu Akle’nin öldürülmesiyle ilgili soruşturmaya ABD’nin doğrudan katılması için çağrıda bulunduklarını bildirmiş.

 

Al-Monitor yayını Ebu Akile’nin öldürülmesinin ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail ziyaretine yansıdığını ve ABD Dışişleri Bakanı’nın, Ebu Akile’nin ölümünden İsrail savunma güçlerini sorumlu tutma konusunda temkinli davrandığını aktarmış.

 

Al Jazeera ajansı, ABD Dışişlerinin, Ebu Akile’nin öldürülmesinin sorumlusuyla ilgili kesin bir sonuca ulaşılmadığını ve İsrail ordusunun silah ateşinin ölümün muhtemel sebebi olduğunu açıkladığını yazmış.

 

The New Arab haber ajansı ABD’nin Ebu Akile’nin ölümü üstüne yayınladığı raporda, gazetecinin öldürülmesinin kasıtsız olduğunu belirtmesi üzerine Filistin Ulusal Otoritesi’nin, ABD’yi İsrail’in suçlarını aklamakla suçladığını belirtmiş.

 

The Jerusalem Post yayını Biden yönetiminin Ebu Akile’nin vurulmasından sorumlu olan tarafın belirlenmesi gerektiğiyle ilgili çağrıda bulunduğunu aktarmış. 

 

The Egyptian Streets ajansı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Filistin-Amerika’lı gazetecinin öldürülmesiyle ilgili yaptığı incelemede, Ebu Akile’yi öldüren silah ateşinin İsrail güçlerine ait olduğu sonucuna vardığını açıkladığını belirtmiş.

 

Jordan Times yayını, kıdemli gazetecinin hayatı ve çalışmaları Londra’da düzenlenen törende anıldığını yazmış.

 

Anadolu Ajansı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın İsrail’i Ebu Akle’nin öldürülmesine ilişkin soruşturmayı tamamlamaya çağırdığını aktarmış.

 

Time yayını, Ebu Akile’nin öldürülmesine ilişkin İsrail’in Filistinlileri suçlamasının büyük sorun teşkil ettiğini ve bu ölümün İsrail’in ABD ve ilişkilerini normalleştirme sürecinde olduğu bazı Arap ülkeleriyle olan iletişimi için kritik olduğunu belirtmiş.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.