SON DAKİKA
Hava Durumu

Kraliçe Elizabeth II’nin ölümü ve basın

Yazının Giriş Tarihi: 23.09.2022 13:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.09.2022 13:16

 

Ekometre Gazetesi’nin yeni yayın yılını kutluyor ve 22 senedir giderek büyüyen bu ailenin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyorum.

 

8 Eylül 2022’nin akşam saatlerinde, Buckingham Sarayı, Birleşik Krallık’a en uzun tahtta kalan hükümdarı Kraliçe Elisabeth II nin İskoçya Balmoral’daki tatil evinde vefat ettiğini açıkladı. Günün erken saatlerinde Kraliçe’nin sağlık durumunun kötüleştiği ve bunun üzerine Kraliyet ailesinin geri kalanının Balmoral’a ulaştığı bildirilmişti. Birleşik Krallık ’ta bazıları için kararlılık, milli, dini ve kültürel değerleri simgeleyen İkinci Elisabeth ve Kraliyet, bazıları tarafından da Krallık’taki ayrımcı sınıf sistemini sürdüren ve ülkenin sömürgeci yüzünü simgeleyen bir kurum olarak görülüyor. İngiliz Kraliyet ailesi, yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da farklı görüşler ve tepkiler çekiyor. 1952’den bu yana uluslararası sistemin değişmeyen bir tarafı olan Kraliçe’nin ölümünü Dünya liderleri bu şekilde karşıladı.

 

 

Amerika Başkan’ı Joe Biden “Sürekli değişen bir dünyada, o, ülkelerini onsuz tanımamış olan nesiller dahil olmak üzere kuşaklarca Britanyalı için, istikrar, rahatlık ve gurur kaynağıydı.” “İngiliz tarihinin sayfalarında ve dünyamızın hikayesinde büyük bir yer alacak” açıklamasını yaptı.

 

Rus Başkanı Vladimir Putin, Kral Üçüncü Charles’a gönderdiği taziyede, Kraliçe “Tebalarının sevgi ve saygısının yanı sıra dünya sahnesindeki otoritenin haklı olarak tadını çıkardı” yazdı.

 

Hindistan Başbakan’I Narendra Modi, “Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth, zamanımızın gözüpek biri olarak hatırlanacak. Milletine ve halkına ilham veren bir liderdi. Kamusal yaşamda dürüstlük ve hassasiyeti temsil etti. Ölümü sebebiyle acı içindeyim. Bu üzüntülü zamanda, düşüncelerim ailesi ve Birleşik Krallık halkıyla birlikte.” Demiş.

 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, “Kanada’nın en uzun süre hüküm süren Egemeni, Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth’in vefatını yüreğimizdeki bir ağırlıkla öğrendik. Hayatlarımızdaki devamlı varlığı ve Kanadalılara yaptığı hizmetler sonsuza kadar tarihimizin önemli bir kısmı olarak kalacak” açıklamasını yapmış.

 

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Mohamed bin Salman, “Majesteleri tarihte ölümsüzleşecek bir liderlik modeliydi” açıklamasıyla Kraliyet ailesine taziyelerini bildirmişler.

 

Gana Başkanı Nana Akufo-Addo, “Gana halkı, onun saltanatı sırasında Gana'ya yaptığı iki ziyaretle ilgili çok güzel anılara sahip ve her iki durumda da, görevlerini yerine getirirken getirdiği samimiyet, zarafet, stil ve saf neşeyi hatırlıyoruz." açıklamasını yapmış.

 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, "Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. O, dünyanın en uzun süre görev yapan Devlet Başkanı ve dünya çapında en saygın şahsiyetlerden biriydi. Kraliyet Ailesine ve İngilizlere en içten taziyelerimi sunuyorum.”

 

İrlanda Başbakanı Michael Martin, "2011'de İrlanda'ya yaptığı Devlet Ziyareti, en yakın komşumuzla ilişkilerin normalleştirilmesinde çok önemli bir adım oldu. Bu ziyaret, büyük ölçüde, Kraliçe'nin birçok zarif jesti ve sıcak sözleri sayesinde büyük bir başarıydı."

 

Türkiye Başkanı Tayyip Erdoğan, Kraliçe Elizabeth’in ölümünü duyduğu için üzgün olduğunu söyledi ve Kraliyet ailesine, Birleşik Krallık halkına ve hükümetine derin taziyelerini iletti.

 

Güney Afrika Başkanı Cyril Ramaphosa, "Majesteleri, olağanüstü bir hayat yaşamış, olağanüstü ve dünyaca ünlü bir halk figürüydü. Hayatı ve mirası, dünyanın dört bir yanındaki birçok kişi tarafından sevgiyle hatırlanacak. Kraliçe'nin tahttaki 70 yıllık bağlılığı ve adanmışlığı, tüm dünyaya asil ve erdemli bir örnek olmaya devam ediyor."

 

Milletler Topluluğu Genel Sekreteri Patricia Scotland, “Majesteleri Milletler Topluluğunu severdi ve Milletler Topluluğu onu severdi. Saltanatı sırasında tarihteki herhangi bir hükümdardan daha fazla seyahat ederek milletler ailemizin her parçasını ziyaret etti. Modern Milletler Topluluğumuzun büyümesi ve canlılığı, onun için adanmışlığın, bilgeliğin ve liderliğin kanıtıdır” açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.