SON DAKİKA
Hava Durumu

Gelişen teknoloji ve bilgi edinimi

Yazının Giriş Tarihi: 10.06.2019 13:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.06.2019 13:20

Gün geçtikçe hızla gelişen teknoloji, çağımızın en yapıcı ama aynı zamanda en yıkıcı araçlarından biri haline geldi. Yüzyıllar boyu, insanoğlunun hayat biçimi teknolojik gelişmeler doğrultusunda evirildi. Yine günümüzde de teknoloji sanayiden ulaşıma, iletişimden güvenliğe kadar birçok alandaki uygulama ve alışkanlıklarını şekillendirmekte.

Günlük hayatımızda hızla baskın hale gelen ve güçlü bir algı yönetim aracı olan sosyal medyanın insanlık üzerine etkisi, gelişim hızıyla doğru orantılı büyüyen teknolojinin birçok ürününden biri. Fakat, maalesef kapsamı gün geçtikçe muazzam  derecede büyüyen bu iletişim aracını, toplumlardaki çoğunluk etkin ve bilinçli kullanamıyor.

Yapılan araştırmalar, sosyal medya kullanımının ülkelerin demokrasi seviyelerini negatif yönde etkilediğini ifade ediyor. Bu, insanların ellerindeki aracı nasıl kullanmayı bilmedikleri, onun hızına yetişemedikleri anlamına geliyor.

Sosyal medyada bilgi paylaşım ve yayılımında bir yeterlik barajı yok. Bu yüzden, belli grupların çıkarlarını güden yanlış bilgiler kolayca sosyal medyada paylaşılıp, hızla yayılabiliyor. Sonuç olarak, elindeki araç ile doğru bilgiye ulaşmayı bilmeyenler veya bilgiye en hızlı ve kolay yoldan ulaşmak uğruna doğruyu aramayı erteleyenler, bu yanlış manifestolara kurban gidebiliyorlar.

Geçtiğimiz hafta, 2008-2016 yılları arasında Londra Belediye Başkanlığı ve 2016 ve 2018 yılları arasında Birleşik Krallığın Dış İşleri Bakanlığını üstlenmiş olan Boris Johnson adına, Brexit kampanyasını, yanlış bilgi ve gerçekliklere dayandırılmasında sorumlu bulunmaktan yargılama kararı çıkartıldı. Kampanyanın çoğunluklu olarak, sosyal medya üzerinden yayıldığını göz önünde bulundurursak ,demokratik değerlerinin örnek alınası olduğuna inanılan Birleşmiş Krallık gibi bir ülkede bile, sosyal medyanın yıkıcı niteliklerinin politika ve toplumun dürüstlük algısındaki yozlaşmaya yol açtığına şahitlik edebiliriz.

Bilgi kirliliğinin, bu denli çoğaldığı bir çağda doğrunun, en kolay ve bireyin kanaatlerine en uygun uyarlamasını sorgulamadan onaylamak, düşünüp araştırmadan sunulan bilgi yığınını genel geçer doğru kabul etmek toplumsal, politik ve sosyal yapıları zedeler nitelikte. Böylece, yanlış bilgilere kafa sallayarak, yapıların değişimine öncülük eden vatandaş, aslında bu değişimi aktif olarak değil, gelişen teknolojinin birey ve toplumların bilinci ve kabiliyeti üstüne etkisinden habersizce pasif ve duyarsızca destekler.

Daha önce de belirttiğim gibi, kapsam ve getirileri farkına varıldığı taktirde teknoloji, yıkıcı olduğu kadar yapıcı bir araca dönüştürülebilir. Mesela, sayesinde yanlış haberler aldığımız internet ve sosyal medyanın geniş içerik ve hızlı erişim kapasitelerini kullanarak ulaştığımız verileri ,inceleme ve karşılaştırma yolu ile en doğru sonuçlara çok hızlı ve etkili bir şekilde ulaşabiliriz. Yani, bilgiye ulaştığımız araç ve platformların doğru kullanmanın yolları hakkında bilinçlenildiği taktirde, elimizde tuttuğumuz güçlü enstrümanlar; toplumsal, sosyal ve siyasi hayatı güçlendiren bir niteliğe bürünür.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.