SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya basınında S 400’ler

Yazının Giriş Tarihi: 16.08.2019 22:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.08.2019 22:52

S 400 meselesi bu sene Türkiye dış siyasetini meşgul eden öncelikli konulardan biri oldu.

Türkiye genelinde Amerika Birleşik Devletleri’nden gelebilecek olan yaptırımların uygulanması durumunun ekonomik ve siyasi yönetimi gibi meseleler gündeme hâkim olurken, ABD’nin S400’ler bağlamındaki gündemi artık Türkiye’nin bir müttefik olup olmadığı yönünde şekilleniyor.

Trump yönetimi ABD’si dış politikada müttefiklerinin alternatif yollara yönelmesini itaatsizlik olarak değerlendirirken, kendisi askeri, ekonomik ve politik iş birliği içinde bulunduğu devletlerin çıkarlarına ters düşen politikalar gütmekten geri durmuyor. Bu durumda ABD’nin devletlerarası kurduğu ikili ilişkiler arasında bir asimetri söz konusu. Haliyle sadece Türkiye değil birçok ABD müttefiki geleneksel ABD yanlısı dış politikalarından sapıp, alternatiflere yöneliyorlar. O zaman bakalım bu sapma farklı ülkelerin basınlarının Türkiye ve ABD arasında süregelen S400 krizini aktarmalarına nasıl yansımış.

Amerika Birleşik Devletleri’nin The Times gazetesi Türkiye’nin S400’leri teslim almasından sonrasında ABD’nin birçok kurumundan gelen baskıya rağmen Türkiye’ye yaptırım uygulamak konusunda isteksiz olduğunu ve Trump’ın Türkiye’nin S400’leri aktifleştirmemesi şartıyla yaptırımlardan kaçınabileceğini belirttiğini aktarmış.

Birleşik Krallığın The Guardian gazetesi ABD’nin asıl endişesinin S400’lerin Türkiye Savunma sistemiyle bütünleştirilmesiyle F35’lere ait hassas verilerin Moskova tarafından ele geçirilmesi olduğunu yazmış. Ayrıca, Amerikan’ın Türkiye için F35 programını durdurmuş olmasına ve geçen yaz Türkiye-ABD arasında gerçekleşen Brunson krizine rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’nin yaptırımlardan kaçınabileceğini düşündüğünü yazmış.

Çin’in South China Daily gazetesinde yer alan bir habere göre, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasını konu alan haberinde Amerikan Güvenlik ve Havacılık şirketi Lockheed Martin sözcüsü Carolyn Nelson’un Türkiye’nin programa yaptığı katkının yerini doldurabilmek için geçtiğimiz birkaç aydır alternatif tedarik kaynakları belirlemeye çalıştıklarını belirtmiş. Ayrıca haber, ABD’nin F-35’lerin satışının Romanya, Yunanistan ve Polonya dahil olmak üzere beş ülkeye daha amayı düşündüğünü yazmış.

Israil’in Jerusalem Post gazetesi, Türkiye’nin S400 Hava Savunma Sistemlerini almasının uzun süredir süregelmekte olan batı ve ABD’den uzaklaşma politikasını temsil ettiğini yazmış. Haber Ankara’nın Washington’dan uzaklaşmasının Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada oynayacağı rol ile ilgili belirsizlikler meydana getirdiğini belirtmiş.

Fransa’nın le Monde gazetesinde geçen bir haber, 16 Temmuz’da Donald Trump’ın Türkiye’nin F35 programından çıkartılacağını bildirdiğini açıklamış. Le Monde, ayrıca, ABD’nin muhaliflerini yaptırımlar yoluyla karşı koymasını öngören ve aslen Rusya’yı cezalandırmak için tasarlanan CAATSA yaptırımlarına tabi tutulabilme ihtimalini ele almış.

Hindiastan’ın Times of India gazetesi S400’lerin tesliminden sonra Trump yönetiminin Türkiye’ye yaptırım uygulamaktan kaçınmanın yollarını aradığını, normal şartlar altında S-400’lerin alımı durumunda yaptırım uygulamanın ABD Kongre’sinin görevi olduğunu yazmış.

İran yayını Tehran Times S400’ler kapsamındaki olası yaptırımların Türkiye ve ABD’nin zaten geçen yazdan beri gergin olan ilişkilerini kötüleştireceğini ve Türkiye’nin batılı müttefiklerinin Türkiye’nin Rus etki alanı altına doğru kaymasından kaygılandıklarını belirttiklerini yazmış.

 Sudi Arabistan gazetesi Saudi Gazette’de yer alan bir habere göre Rus Rostec firması CEO’sunun Ankara talep ettiği sürece Rusya’nın Türkiye’ye SU-35 jetlerini vermeye hazır olduklarını belirtmiş. Fakat, Türk yetkililer Moskova ile F-35’lere alternatif arama yönünde bir diyalog içinde olunmadığını açıklamış

Malezya yayını the Star Rostec CEO’su Sergei Chemezov’un Rusya ve Türkiye’nin S400’lerin ortak üretimine başlama olasılığından bahsettiğini aktarmış.

Endonezya gazetesi the Jakarta Post ABD Milli Savunma Bakanı Müsteşarı Ellen Lord’un F35’lerin 900 parçasını Türkiye’nin ürettiğini ve Türkiye’nin F35 programından çıkartılmasıyla tedarik zincirinin Türk fabrikalarından Amerikan fabrikalarına kaydırılacağını ve maalesef bu durumun Türkiye’nin iş kaybına ve gelecek ekonomik fırsatları kaçırmasına yol açacağını açıkladığını haber yapmış.

Kanada gazetesi The Globe and Mail’de yer verilen bir makale Ankara’nın NATO’daki rolünün tehlikeye girdiğini ve ABD Kongresinde Türkiye’ye yaptırımlar uygulamanın tüm siyasi partiler tarafından desteklenen bir mesele olduğu belirtmiş. Bu doğrultuda Washington’un Türkiye’yi cezalandırmak ve onu tamamen yabancılaştırıp Rusya ve İran ile müttefikliğine itmemek arasında iyi bir denge politikası uygulaması gerektiğine değinmiş.

Japonya The Japan News yayını ABD’nin  CAATSA yasası gereğince Rusya ile iş birliğinde bulunduğu için Türkiye’ye yaptırımlarda bulunması gerektiğini, fakat, Kongre ve Senato’nun tersine Trump yönetimi yaptırım konusuna ihtiyatla yaklaştığını aktarmış.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.