SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya basınında İran ve İsrail arasında artan gerilim

Yazının Giriş Tarihi: 20.04.2024 13:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.04.2024 13:45

Nisan ayının başında İran’ın İsrail’in Suriye’deki İran Konsolosluğu’na düzenlediği bir saldırıda İran ordusundan 7 devrim muhafızının ölümü üzerine dünya, İran’ın vereceği cevap için nefesini tutmuş bekliyordu.

İran’dan beklenen geri misilleme 13 Nisan’da geldi. İran 300’ün üzerinde füze ve İHA’yla İsraile saldırdı. Birçok füze İsrail’e ulaşmadan İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından etkisiz hale getirildi.

Bölgede artın gerilim sürerken resmi kurum ve kişilerden gelen tepkileri ve basında yer alan bazı açıklamaları sizler için derledim.

Top of Form

Bottom of Form

Financial Times, İran’ın bombardımanın İran’ın kendi topraklarından doğrudan İsrail’e düzenlediği ilk saldırı olduğunu yazdı.

Bloomberg, saldırının eşi benzeri görülmemiş olsa da hiçbir ölüme yol açmadığı ve atılan füzelerin hemen hemen hepsinin İsrail’e ulaşması engellenerek zararın minimuma indirildiğini yazdı.

Guardian, İsrail’in, İran’a vereceği cevap için olasılıkları değerlendirdiğini ve tek başına fevri bir cevap vermeyeceğini belirtmiş olsa da liderliğin saldırı ve savunma amaçlı eylemlere girişeceğini belirttiklerini yazdı.

Aynı makale ABD yetkililerinin İran’ın saldırısı İsrail’e ulaşmadan engellenmemiş olsaydı felaketle sonuçlanabileceğini ve bölgesel bir savaşı çok daha olası hale getirebileceğini söylediklerini belirtti.

Al Jazeera, İsrail’in bölgesel bir süper güç olarak kabul görmesine rağmen Gazze’de 6 aydır süren savaşın yol açtığı gerilim düşünülünce İsrail ordusunun en az 580.000 kişi ve 200.000 yedek personelden oluşan İran ordusu karşısında çok az şansı olduğunu yazmış.

 

Al Jazeera makalesi, Chatham House düşünce kuruluşludaki uzman Naomi Bar-Yaacov’un Netenyahu’nun planının dünyanın dikkatini Gazze Savaşı’ndan alarak Amerika ve Batılı müttefiklerini tekrar Ortadoğu’ya çekmek olduğunu belirttiğini yazdı.

CNN’in bir haberine göre İsrail savaş kabinesi İran’ın saldırısına cevap vermek konusunda kararlı. Fakat yetkililer ne zaman ve nasıl bir cevap vereceklerini tartışıyorlar. CNN, Kabine’nin olasılıklar arasında İran’ı uluslararası alanda izolasyona itecek diplomatik bir cevabı da değerlendirdiğini yazdı.

ABD’li yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre gerilimi kontrol altına almak için ABD Başkanı Biden, Netenyahu’ya Washington’ın İran’a karşı herhangi bir saldırgan eyleme katılmayacağını söyledi.

 

15 Nisan’da İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İngiltere’nin herhangi bir misilleme saldırısına katılmayacağını açıkça belirttiğini ve İsrail’in çabalarını Hamas’ın elindeki 134 rehinesinin bırakılmasına yöneltmesi gerektiğini öne sürdü.

Aynı gün Fransa Başkanı Emannuel Macron, uluslararası cemaatin, bölgedeki gerilimin alevlenmesini önlemek adına her şeyi yapması gerektiğini ve İsrail’i, İran’ı kışkırtarak değil izole ederek cevap vermesi yönünde ikna etmesi gerektiğini söyledi.

Çin, Ortadoğu’da yükselen gerilim konusunda derinden endişeli olduğunu ve ilgili tarafları sakin kalmaya ve gerilimin tırmanmasını önlemek için ölçülü davranmaya davet etti.

Ürdün Başbakanı Bisher Khasawneh, bölgedeki gerilimin tırmanmasının tehlikeli yolları doğuracağını ve Ürdün’ün silahlı kuvvetlerinin iki taraftan da Krallığın güvenliğini tehdit edecek bir girişime karşı koyacağını açıkladı. 

Eski ABD Başkanı Donald Trump, eğer ABD Başkanı ben olsaydım İran’ın İsrail saldırısı asla gerçekleşemezdi dedi.

 

BBC, İran’ın saldırısından ardından 15 Nisan Pazartesi günü petrol fiyatlarının düştüğünü ve İsrail’in cevabının küresel marketlerin gidişatı için belirleyici olacağını yazdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.