SON DAKİKA
Hava Durumu

DAEŞ Lideri El Kureyşi’nin öldürülmesi üzerine yapılan açıklamalar

Yazının Giriş Tarihi: 14.02.2022 16:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2022 16:21

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Biden, 3 Şubat’ta DAEŞ lideri Al Kureyşi’nin Suriye’de İdlib yakınlarında ABD birlikleri tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Kureyşi, 2019’da Trump yönetimi tarafından öldürülen önceki DAEŞ lideri El Bağdadi’nin yerine gelmişti. Afganistan’dan çekilmesinden beri Orta Doğu’da ki operasyonlarıyla gündeme gelmeyen ABD, El Bağdadi’nin öldürülmesinden beri bölgede yapılan en büyük operasyonlardan birini yürütmüş oldu.

 

 

Kureyşi’nin öldürülmesinden ardından yapılan ilk açıklamada Biden, Hacı Abdullah olarak da bilinen Kureyşi’nin toplulukları vahşice katleden IŞİD bağlantılı terör gruplarının dünya çapında yayılmasını denetlediğini ve 2014 yılında kuzeybatı Irak’ta Ezidi halkına yönelik soykırımın arkasındaki itici güç olduğunu açıkladı.

 

Nobel Barış Ödülü sahibi, Yezidi yazar Nadia Murad, Kureyşi’nin ölümünün ardından DAEŞ’in Ezidi toplumunun katliamından sorumlu olduğunu ve uluslararası toplumun bu vahşet karşısındaki ilgisizliğine karşı hissedilen hayal kırıklığını dile getirdi.

 

Amerikan Diplomat Brett McGurk, DAEŞ kimi yeni lideri olarak gösterirse, Kureyşi’yle aynı kaderi paylaşacağını belirmiş.

 

Amerika bazlı düşünce kuruluşu Atlantic Council’den Jomana Qaddour IŞİD liderinin elemine edilmesinin her zaman için iyi bir şey olduğunu, fakat bunun IŞİD’in sonu demek olmadığını belirtmiş.

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamada Türkiye’nin DAEŞ’e karşı yapılan operasyonlarda uluslararası topluluğun yanında durduğu belirtilmiş.

 

Birleşmiş Milletler sözcüsü Farhan Haq, IŞİD’e karşı elde edilen ilerlemeleri memnuniyetle karşılamakla birlikte operasyon sırasında verilen sivil can kayıpları konusunda endişeli olduklarını belirtmiş.

 

ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III, ABD hava saldırılarının sivilleri öldürdüğüne dair son zamanlarda çıkan bir dizi raporu kabul ederek, Pentagon'un Kureyşi’ye karşı gerçekleştirilen operasyonun herhangi bir sivil zayiata yol açıp açmadığını gözden geçireceğini söyledi.

 

ABD resmi makamları ve düşünce kuruluşlarınca yapılan açıklamalar dışında, şimdilik Kureyşi’nin ölümü Dünya çapında büyük bir tepki uyandırmadı. Bu durum daha önceki DAEŞ liderlerine karşı gerçekleştirilen ABD operasyonlarının getirdiği yankıyla karşılaştırılınca uluslararası toplumun ABD’nin Ortadoğu operasyonlarına duyduğu ilginin azaldığı sonucuna varılabilir. Bunun sebebi, ABD’nin Ortadoğu’daki en büyük projelerinden biri olan Afganistan’dan çekilmesinin büyük bir başarısızlıkla sonuçlanması ve şu anda dünya çapında ilginin Ukrayna-Rusya krizi üstünde yoğunlaşmış olması olabilir.  

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.