SON DAKİKA
Hava Durumu

Birleşik Krallığın yeni Başbakanı Liz Truss

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2022 14:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2022 14:15

Geçtiğimiz ayda Muhafazakâr parti liderliğini ve dolayısıyla Birleşik Krallık Başbakanlığını Boris Johnson’dan devralan Liz Truss, kariyeri boyunca Birleşik Krallık siyasetinde en belirleyici konular hakkında pozisyonunu sürekli değiştirmesiyle anılıyor. Kariyerinin ilk dönemlerinde Monarşinin kaldırılmasını savunan bir radikalden Muhafazakâr partinin önde gelen Avrupa Birliği karşıtlarından biri haline geldi. Peki eski Dışişleri Bakanı Truss’ın Başbakanlık gündeminde neler var?

 

Putin’in savaşının sebep olduğu aşırı ekonomik sorunlara odaklanacağını ve yaşam pahalılığını azaltmak ve enerji fiyatlarıyla halkın üzerine binen yükü hafifletmek için vergilerden keseceğini belirtti. Fakat, vergileri kesme yoluyla ekonomik büyüme hedefi sadece üst kesime hitap eden bir siyaset olmasıyla eleştiriliyor. Geçtiğimiz haftalarda bu ekonomik paketin yürürlüğe girmesiyle Sterlinin değerinde ciddi bir düşüş meydana geldi. Bunun üzerine Truss, planındaki en radikal uygulamalardan biri olan yüksek gelir vergisi oranının kaldırılma önerisini geri çekti.

 

Truss, İklim değişikliği ve enerji alanında Krallık’ın mevcut net sıfır emisyon hedefine bağlı kalacağını söylemiş olsa da enerji faturalarını rahatlatmak için kullanacağı yöntemlerden birinin faturalardaki çevre vergilerini askıya almak olacağı öngörülüyor. Aynı zamanda Kuzey denizinde yeni sondaj çalışmaları başlatmak istediği ve Krallık’ın nükleer enerji kapasitesini genişletmeyi hedeflediği biliniyor.

 

Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) tarihindeki en büyük krizlerden birinin içinden geçerken, Truss NHS’in sorununun fon eksikliğindense yerel karar verme mekanizmasındaki yavaşlık olduğunu savunuyor.

 

Truss, İngiltere’ye gelen düzensiz göçü engellemek için sınır kuvvetlerini %20’lik bir oranda arttıracağını ve büyük tartışmalara yol açan Rwanda planını genişleteceğini açıklamıştı. Rwanda planı yasa dışı göçmenleri İngiltere’den Rwanda’ya yerleştirmeyi amaçlıyor. Fakat, bu plan şu ana kadar başarıyla uygulamaya geçirilemedi.   

 

Truss’ın grevdeki avukatlar ve ulaşım alanında çalışan işçilerle anlaşmaya varmak adına çözümler sunması bekleniyor. Fakat, yeni Başbakan, grev eylemlerini zorlaştırmayı hedefleyen yeni yasalar geçirmeyi planladığını açıkladı.

 

Truss, eski Başbakan Johnson’un altında Dışişleri Bakanı olarak çalıştığı için, Krallık’ın şu anki dış politika çizgisinden sapmaması bekleniliyor. Bu durum şimdilik, Ukranya’ya arttırılmış destek, Kuzey İrlanda Protokol’üne inatçı bir yaklaşım ve düzensiz göçmen karşıtı bir tutumu içine alıyor.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.