SON DAKİKA
Hava Durumu

Yurtiçi ekonomik gelişmeler yoğun seyretti

Yazının Giriş Tarihi: 19.02.2019 12:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.02.2019 12:24

Perşembe günü yurt içinde sanayi üretimi, cari denge rakamları ile TCMB beklenti anketi açıklandı. Aralık ayı sanayi üretimi bir önceki aya göre %1,4 düşüş kaydetti. Yıllık bazdaki daralma ise %9,8 olarak gerçekleşti. Piyasadaki beklentiler aylık %0,3, yıllık %7,5 düşüş olması yönündeydi. Dayanıklı mallarda gözlenen sert daralmaya ek olarak, ara malı ve sermaye mallarındaki daralmanın ekonomik büyümenin açısından olumsuz sinyaller üretmeye devam ettiği söylenebilir. Ekonomik büyümenin en önemli öncü göstergelerinden olan sanayi üretimine dair aralık ayı verisinin açıklanması ile 2018/4Ç ait veriler tamamlanmış oldu. Bu dönem boyunca açıklanan her bir aylık veri daralmayı işaret ederken, aylık bazda gözlenen daralma üst üste beşinci aya ulaştı. Ağustos 2018’den bu yana aylık bazda fazla veren cari işlemler hesabı aralık ayında beklentilere paralel olarak 1,4 milyar dolar açık verdi. Söz konusu gelişmede dış ticaret dengesindeki iyileşme eğiliminin ivme kaybetmesi ve seyahat gelirlerinin mevsimselliğin etkisiyle önceki aylara kıyasla gerilemesi etkili oldu. 2018 yılı genelinde cari açık yıllık bazda %41,6 oranında daralarak 27,6 milyar dolar ile 2009’dan bu yana en düşük seviyeye indi. 2018’de cari açıkta kaydedilen gerileme büyük ölçüde dış ticaret açığındaki daralmadan kaynaklandı. TCMB'nin şubat ayı beklenti anketinde 12 ay sonrası TÜFE beklentisi %15,91'den %15,47'ye, yılsonu beklentisi de %16,45'ten %15,91'e indi. Katılımcıların yılsonu Dolar/TL beklentisi 5,9898 oldu. 12 ay sonrası Dolar/TL beklentisi ise önceki döneme göre gerileyerek 6,3049'dan 6,1659'a düştü. Cuma günü piyasaların kapanışını ardından S&P’nin Türkiye değerlendirmesi takip edildi. S&P, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "B+" olarak teyit etti, not görünümünü değiştirmeyerek "durağan" olarak bıraktı. Ekonomistler S&P'den değişiklik beklemiyordu. Kararın TL varlıklar üzerinde anlamlı bir etkisi olmadı.

TCMB Başkanı Çetinkaya’nın mesajlar takip edildi

 TCMB Başkanı Murat Çetinkaya geçen hafta perşembe günü yaptığı açıklamada enflasyon dinamiklerinde ikna edici iyileşme gözleninceye kadar sıkı duruşu koruyacaklarını ifade etti. Güçlü fiyat istikrarı odağının öngörülebilirliği artırarak finansal istikrarı desteklediği değerlendirmesinde bulunan Çetinkaya, "Dönemsel şartlar dikkate alınarak, finansal istikrara katkı sağlayacak yönde likidite adımları atılabilir. Bu araçların ve atılan adımların doğrudan para politikası duruşuna dair bir sinyal içeriği bulunmuyor." dedi. Çetinkaya’nın para politikasında sıkı duruşun korunacağına ilişkin vurguyu yinelemesi olumlu bir gelişme olarak yorumlanabilir. Aralık ve ocak ayı toplantılarında para politikasında sıkı duruşun korunacağı vurgulanmış ve ocak ayı sonunda Enflasyon Raporu toplantısında sıkı duruştaki kararlılık bir kez daha ifade edilmişti. Enflasyonda kalıcı bir iyileşme trendine girilmeden TCMB’den faiz indirimi spekülasyonlarının oluşmaması adında para politikasında sıkı duruş söyleminin yinelenmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte çarşamba günkü konuşmada likidite konusunda verilen mesajlar ilerleyen günlerde ekonomiyi desteklemek adına piyasa likidite sağlanabileceği şeklinde yorumlanırken ilk fiyatlamalarda Türk Lirası üzerinde baskı oluşturduğu görüldü. Ancak devam eden fiyatlamalarda Türk Lirası’nı ilk fiyatlamalardaki kayıplarını geri alarak tekrar 5,30 seviyesinin altına geriledi. Hafta sonu ise hafta içinde mesajı verilen likidite adımı TCMB’den geldi. Piyasalardaki likiditeyi artırmak adına TCMB zorunlu karşılık oranlarında indirime gitti.

Ticaret görüşmelerine dair gelişmeler takip edildi

Geçen hafta ticaret görüşmelerine dair haber akışları yakından takip edildi. Beyaz Saray üst düzey danışmanlarından Conway, ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in yakın zamanda bir araya gelebileceğini açıkladı. Conway, Trump’ın Xi ile görüşmek istediğini söylerken, iki ülkenin ticaret anlaşmasına yaklaştıklarını ifade etti. Salı günü ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları da oldukça önemliydi. ABD Başkanı Donald Trump, "İki tarafın anlaşmaya yakın olması durumunda Çin ürünlerine yönelik tarifeleri artırmak için 1 Mart'ı uzatabiliriz" açıklamasını yaptı. Hafta içerisinde gelen açıklamalar ticaret görüşmelerine yönelik iyimser beklentileri destekledi. Perşembe ve Cuma günü ABD – Çin arasında üst düzey ticaret görüşmeleri devam etti. ABD'nin reform talepleri üzerinde uzlaşma sağlanamadığına ilişkin ilk haber akışları risk iştahını baskılasa da haftanın son işlem gününde görüşmelere dair verilen olumlu mesajlar piyasaları desteklemeye devam etti. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, kendisi ve ABD Ticaret temsilcisi Robert Lighthizer'in Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile "verimli görüşmeler" gerçekleştirdiklerini belirtti. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, iki taraf arasındaki müzakerelerde önemli gelişme kaydedildiğini, belirli alanlarda uzlaşma sağlandığını ve ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin gelecek hafta Washington'da devam edeceğini belirtti. Önümüzdeki süreçte görüşmelerin seyri ve olası bir ticaret anlaşmasına dair gelişmeleri piyasaların gündemini oluşturmaya devam edecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.