SON DAKİKA
Hava Durumu

Yurt içinde ekonomik veri akışı takip edildi

Yazının Giriş Tarihi: 24.12.2018 18:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.12.2018 18:48

Büyüme verisi için öncü göstergeler içinde önemli bir yeri olan sanayi üretiminde ilk çeyreğe ilişkin ilk veri olan ekim ayı rakamları açıklandı. Geçtiğimiz hafta pazartesi günü açıklanan sanayi üretimi ekimde beklentileri aşan bir daralma gözledi. Aylık bazda %1,9, yıllık bazda %5,7 oranında daralma yaşanırken, konsensüs beklentiler aylık bazda değişim gözlenmemesi yıllık bazda %0,8 oranında daralma yönündeydi. İmalat sektöründe aylık bazda gözlenen %2,0 oranındaki daralmanın verdiği -1,8 puanlık negatif katkı (Yıllık -%6,5, katkı -5,8 puan) manşetteki aylık düşüşün ana belirleyicisi oldu. Açıklanan bu veri, son çeyrekteki ekonomik büyümenin negatif gerçekleşme beklentilerini perçinledi. Yine pazartesi günü açıklanan mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı eylülde %11,3’e yükseldi. Arındırılmamış işsizlik oranının da %11,4’e yükselerek çift hanelerdeki seyrini sürdürdüğü görüldü. Böylece mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı sene başından bu yana 1,4 puan artış kaydetmiş oldu. Açıklanan bu iki veri de iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın yılın son çeyreğinde daha net hissedileceğin göstergesi oldu. Bunlarla birlikte cuma günü açıklanan tüketici güven endeksi, aralık ayında bir önceki aya göre %2,3 oranında azalış kaydetti. Böylece kasım ayında 59,6 olan endeks aralık ayında 58,2 seviyesine geriledi. Tüm bu verileri üst üste koyduğumuzda dördüncü çeyrek, hem çeyreklik hem de yıllık bazda aynı anda daralma göreceğimiz ilk çeyrek olmaya aday. Bununla birlikte öncü göstergelerin negatif trendini koruyor olması da gelecek yılın ilk çeyreğine dair beklentileri yavaşlatmaya devam ediyor.

Suriye ile ilgili gelişmeler TL varlıklardaki fiyatlama üzerinde etkili oldu

Geçen hafta çarşamba günü ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Politik ve Askeri İşler Bürosu'ndan yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye 3,5 milyar dolar değerinde Patriot Sistemi ve ilgili destek ve ekipmanların satışına onay verdiği ifade edildi. Bu açıklamadan çok kısa bir süre sonra ABD’nin Suriye’den askerlerini çekeceği açıklaması geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Suriye'de DEAŞ'ı yendik, orada bulunmamızın tek nedeni buydu" dedi. Suriye’den çekilme konusunda ABD Savunma Bakanlığı ve bazı Cumhuriyetçi senatörler dahil siyasilerden çekilme kararına karşı görüş belirtilmesi dikkat çekti. Ancak Patriot satışının onaylanması ve ABD’nin Suriye’den çekileceğini açıklaması TL varlıkları geçen hafta destekleyen bir gelişme oldu. ABD’nin Suriye’den çekilme açıklamasını Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyon kararını açıklamasından çok kısa bir süre sonra gelmesi de dikkat çeken başka bir konu. ABD’den gelen bu açıklamaların Türkiye’nin operasyon sürecini ertelediği görülürken, bu sabah ABD Başkanı Trump attığı twitte, "Erdoğan, Suriye'de DEAŞ'tan geri kalanların kökünün kazınması için ne gerekiyorsa yapılacağı konusunda beni güçlü şekilde bilgilendirdi ve bunu fazlasıyla yapabilecek biri" ifadelerini kullandı. ABD’den boşalan alanın nasıl doldurulacağı, DEAŞ ile mücadele öncesinde arada kalan ve Türkiye’nin öncelikli problemi olan PYD dahil bölgedeki diğer terör örgütleri sorununun nasıl aşılacağı Türkiye’nin jeopolitik risk düzeyini belirleyecek ana etken olacak. Bu kapsamda ilerleyen günlerdeki haber akışları ve gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek.

Fed sonrası küresel risk iştahı baskılandı

Geçen hafta 19 Aralık Çarşamba günü sonlanan yılın son Fed toplantısında beklendiği gibi 25 baz puanlık artış haberi geldi. Fed 2019 yılına ilişkin faiz artırım beklentisini 3’ten 2’ye indirirken, 2020 yılı için 2 olan faiz artırım tahminini 1’e çekti. Fed'in nötr fonlama faizi yüzde 3'lük önceki tahminden yüzde 2,8'e geriledi. Nötr faiz tahminlerinin aralığı ise değişmeyerek yüzde 2,5 – 3,5 oldu. Fed, 2018 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,1'den, yüzde 3,0'a çekti. 2019 yılı büyüme tahmini de yüzde 2,5'tan yüzde 2,3'e düştü. Fed, 2018 yılı çekirdek enflasyon beklentisini yüzde 2,1'den, yüzde 1,9'a; 2019 yılı için ise yüzde 2,0'dan yüzde 1,9'a revize etti. Gelecek yıla ilişkin faiz artışı projeksiyonun da 3’ten 2’ye indirilmiş olması Fed’in para politikasında yumuşadığı izlenimi oluşturdu. Buna karşın kararın ardından gerçekleşen basın toplantısında Powell’ın verdiği mesajlar şahin olarak algılandı. Bilanço küçültme operasyonunun aynı kararlılıkla devam ettirileceği vurgusu, piyasadaki resesyon endişelerine karşın 2019 büyüme beklentisinde çok az düşüş yapılması (%2,5’ten %2,3’e), biraz yumuşama söz konusu olsa da kademeli faiz artışının sürmesi gerektiği kanaati, risklere rağmen ekonominin çok güçlü seyretmeye devam ettiğinin vurgulanması Fed’in para politikasındaki yumuşamanın beklendiği kadar olmayacağı algısını oluşturdu. Fed’in likidite koşullarının sıkılaşmaya devam edeceğini işaret etmesi küresel risk iştahını baskıladı.

Noel tatili başlıyor

Yılın son haftasına girerken yurt dışında Noel nedeniyle tatil havasının etkili olduğunu izleyeceğiz. Yeni haftanın ilk gününde yurt dışı piyasalar Noel tatili nedeniyle büyük oranda kapalı olacak ya da erken kapanış gerçekleştirerek. Salı ve Çarşamba günü yurt dışı piyasalar tatil nedeniyle işlem görmeyecek. Noel tatili ve rehavetine bağlı olarak bu hafta küresel piyasalarda likiditenin düşük seyrettiği görülebilir. Bu durum önemli bir gelişme yaşanmaması durumunda TL varlıklarda da görece sıkışık bir seyrin etkili olmasına neden olabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.