SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni normale dönüş başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 14.05.2020 13:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.05.2020 13:27

Salgının Avrupa, ABD ve ülkemizde tepe noktaya ulaştığına dair veri ve yorumlar, bu bölgelerde tedbirlerin daha da gevşemeyeceğini işaret ediyor. Buna karşın küresel çapta salgına karşı alınan tedbirlerin hızlı bir şekilde geri çekilmesi zor. Yeni salgın dalgasına yol açmamak adına tedbirlerdeki gevşeme oldukça yavaş seyredebilir. Bununla birlikte yasal tedbirler dışında koşulların getirdiği psikolojik etkileri de göz ardı etmemek gerekiyor. Bireylerin normal tüketim alışkanlıklarına dönmeleri belki ayları alacak ve hatta tüketim ve tasarruf alışkanlarında bazı kalıcı değişimler de gözlemlenebilecek. Bu nedenle normalleşmenin başlanmasını eskiye dönüş olarak nitelendirmek zor olacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da hafta içinde yaptığı açıklamada bu konuya değinerek, “Bugüne kadar her ne kadar normale dönüş ifadesi yer yer kullanılsa da esasında normale dönmüyoruz, yeni hayatın normallerini oluşturuyoruz. Bu hayatın normali eskisinden farklı olacaktır. Yeni normal için büyük bir motivasyon ve sağduyu göstermeliyiz” dedi.

ABD-Çin ilişkisi hala manşetlerde

Önceki hafta Trump’ın salgın nedeniyle Çin’i suçlaması ve Çin’den yapılan ithalata yeni gümrük vergileri getirebileceği yönünde açıklamalar yapması, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı yeniden mi başlıyor sorusunu akıllara getirmiş ve bu da hisse senetlerinde satışlara neden olmuştu. Geçtiğimiz haftanın son bölümünde ise ABD ile Çin arasında bir dizi telefon görüşmesi gerçekleştiği ve ticaret görüşmelerinin olumlu seyrettiği mesajı verildi. Verilen bu mesaj haftanın son bölümünde ABD endeksleri başta olmak üzere küresel ölçüde risk iştahında toparlanma sağladı. Bu hafta da bu konudaki gelişmelerin yine piyasanın gündeminde olmaya devam edebileceğini ve verilen mesajların piyasalarda dalgalanmaya neden olabileceğini düşünüyoruz.

Yeni haftada takip edilecek veriler

Tedbirlerin gevşetilmesi ve ABD – Çin ilişkilerinin seyrinin yanında yeni haftada ekonomik veriler de piyasaların takibinde olacak. Salgının küresel çapta ekonomiler üzerindeki etkisinin anlaşılabilmesi açısından mayıs ayı içerisinde açıklanacak ekonomik veriler de piyasalar açısından kritik önemde olacaktır. Yeni haftada yurt içinde işsizlik oranları, cari işlemler dengesi, sanayi üretimi ve bütçe dengesi rakamları; Avrupa’da büyüme ve sanayi üretimi rakamları; ABD ve Çin’de ise enflasyon ve sanayi üretim verileri takip edilecektir.  13 Mayıs Çarşamba günü yurt içinde mart ayı cari işlemler dengesi açıklanacak. Şubat ayında 1,23 milyar dolar açık veren cari işlemler dengesinin mart ayında konsensüs beklentilere göre 3,9 milyar dolar açık verebileceği tahmin ediliyor. Küresel ekonomilerdeki yavaşlamanın olumsuz etkisi ve ilerleyen süreçte de daha ciddi hissedilecek turizm gelirlerindeki kayıplar cari işlemler dengesi üzerinde baskı oluşturacaktır. Bununla birlikte talepteki yavaşlamanın ithalat üzerinde oluşturacağı baskı ve petrol fiyatlarındaki düşüş bu taraftaki olumsuz etkiyi sınırlandıracaktır. 14 Mayıs Perşembe günü de mart ayına ait sanayi üretim rakamları açıklanacak. 2019 yılının mart ayında yıllık %2 oranında daralma kaydeden sanayi üretim verisine ilişkin konsensus bir beklenti bulunmuyor. Geçen yıldan gelen olumlu baz etkisiyle normal şartlarda güçlü bir artışın yaşanabileceği sanayi üretimi, mart ayında salgına yönelik alınan tedbirler ve üretim faaliyetlerdeki durmalar / ara vermeler nedeniyle belirli ölçüde baskı altında kalacaktır. Son olarak 15 Mayıs Cuma günü de nisan ayı bütçe dengesi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gerçekleştirilen beklenti anketi takip edilecek. Geçen hafta açıklanan hazine nakit dengesinde 46,24 milyar TL açık görülmesi ve bunun son zamanların en yüksek açık rakamı olmasına bağlı olarak bütçe dengesinde bozulmanın devam edebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.