SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni ayda gündem…

Yazının Giriş Tarihi: 01.06.2020 15:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2020 15:20

Küresel çapta ekonomileri desteklemek adına atılan güçlü adımlar ve salgın konusunda en kötünün geride kaldığına ilişkin artan iyimser beklentiler mart ayının son bölümünden itibaren piyasalarda toparlanmayı beraberinde getiriyor. Mayıs ayı içerisinde dünya çapında atılan normalleşme adımları ve ekonomilerin kısmi de olsa yeniden açılması geçen ayda risk iştahını destekledi. Ancak salgında ikinci bir dalga yaşanabileceğine yönelik korkular ve ABD – Çin arasında artan gerginlik piyasalar ve risk iştahı üzerinde zaman zaman baskı oluşturdu. Önümüzdeki süreçte salgına ilişkin gelişmeler ve ABD – Çin ilişkilerinin seyri küresel piyasalardaki fiyatlamaları ve gündemi belirlemeye devam edecektir. Salgının yayılma hızındaki yavaşlama devam eder ve normalleşme adımları sürer ise, bu durum risk iştahını ve piyasaları desteklemeye devam edebilir. Ancak normalleşme adımlarının devamında salgının yayılma hızında tekrar bir artış yaşanır ve önlemler tekrar gündeme gelecek olursa, piyasalarda sert bir düzeltme hareketi de meydana gelebilecektir. Aynı zamanda son dönemde gerek salgının çıkış kaynağı kaynaklı gerekse ekonomik anlamda gerilen ABD – Çin ilişkilerinin seyri oldukça önemli olacaktır. Son günlerde Hong Kong’daki gelişmeler kaynaklı gerilim tekrar artarken, iki ülke arasında tansiyonun yükselmesi ve ticaret savaşı zamanındaki adımlara benzer hamlelerin gelmesi, salgın nedeniyle zor günler yaşayan ekonomiler ve piyasalar açısından oldukça olumsuz bir tablo oluşturacaktır. O nedenle salgın ile alakalı gelişmelerin yanında ABD – Çin ilişkilerinin seyri de yakından takip edilmelidir. Bu iki konu gündemi belirlemeye devam ederken, haziran ayında açıklanacak ekonomik veriler de piyasaların takibinde yer alacaktır. Normalleşme adımlarına bağlı olarak ekonomik verilerde kademeli iyileşmenin görülmesi, salgın konusunda en kötünün geride kaldığına ilişkin beklentileri destekleyecektir. Haziran ayı içerisinde gerçekleştirilecek OPEC toplantısı ve bu toplantıdan çıkacak kararlar da piyasalar açısından son derece önemli olacaktır. 4 Haziran Avrupa Merkez Bankası (ECB), 10 Haziran Amerikan Merkez Bankası (FED), 16 Haziran Japonya Merkez Bankası (BoJ), 18 Haziran İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve 25 Haziran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantıları da piyasaların takibinde yer alacaktır.

ABD – Çin gerilimi bu sefer siyasi kanatta

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının yerini siyasi çekişmeler almış durumda. Hong Kong ve Doğu Türkistan’da yaşananlar ve Çin’in ve ABD’nin bu konudaki tavırları yeni bir gerilimi işaret ediyor. İngiltere, ABD, Avustralya ve Kanada ortak açıklamalarında, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde uygulanması için Çin Ulusal Halk Kongresinde (Ulusal Meclis) kabul edilen Ulusal Güvenlik Yasası'ndan derin endişe duyulduğunu belirtiler. Bununla birlikte ABD Temsilciler Meclisi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri'ne yönelik baskı politikalarından dolayı Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını onayladı. Senato'da 15 Mayıs'ta onaylanan ve geçtiğmiz hafta Temsilciler Meclisinde oylanan tasarı, oy çokluğu ile kabul edildi. Tasarıda, ABD Başkanı Donald Trump yönetimine, Uygur Türkleri'ne ve diğer Müslüman azınlıklara uygulanan baskı ve şiddetten sorumlu olan bazı Çinli yetkililere yaptırım uygulanması çağrısı yapılıyor. Diğer taraftan Çinli telekomünikasyon devi Huawei’nin CFO’su Mıng Vancou’nun Kanada’da Vancouver’da devam eden duruşmasında hakim, ABD’ye iade davasının devamına karar verdi.

ABD’de sokaktaki tansiyon düşmüyor

ABD’de Minneapolis kentinde siyahi Amerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesiyle başlayan olaylar ABD'nin diğer kentlerine de sıçradı. Minneapolis’in ardından olayların arttığı Los Angeles, Detroit ve Philadelphia'da da aralarında yer aldığı toplam 25 kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Buna rağmen haftasonu da gösteriler devam etti. Sokaklardaki artan tansiyonla birlikte yönetimin de söylemlerinin sertleştiği görülürken, yeni aya bu olayların stresi ile başlanıyor.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.