SON DAKİKA
Hava Durumu

Verilerdeki toparlanma rakamlara da yansıdı

Yazının Giriş Tarihi: 06.07.2020 15:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.07.2020 15:32

Ekonomik verilerde mayıs ayında başlayan toparlanmalar haziran ayında da devam etti. Başta büyük ekonomiler olmak üzere neredeyse dünyanın her yerinde bu toparlanma net bir şekilde hissedildi. Geçtiğimiz hafta açıklanan bir çok veri de bu toparlanmanın devamını işaret etti. Türkiye tarafında koronavirüs salgınında mayıs ayından itibaren toparlanma çabasında olan ekonomik güven endeksi haziran ayında 73,5 puana yükseldi. Ekonomik güven endeksi nisan ayında 51,3 ile tarihi seviyelere geriledikten sonra mayıs ayında 61,7 puana çıkarak dipten dönmüştü. Böylece, salgın öncesi şubat ayında 97,5 puan ile yaklaşık 2 yılın zirvesinde olan endeks, nisanda yaşanan sert düşüşün yarısını geri almış oldu. Büyümenin öncü göstergelerinden biri olan İmalat Sanayi PMI verisi, haziran ayında 53,9 puana yükseldi. Pandeminin başlangıcı olan şubattan sonra ilk kez 50 seviyesinin üzerine çıkan PMI, haziran ayında Şubat 2018'den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Diğer taraftan haftanın son günü açıklanan enflasyon rakamları beklentileri aşarak ısınma işaretleri verdi. Çekirdek göstergelerde de yükseliş dikkat çekti. ABD tarafında açıklanan verilerde ise bekleyen konut satışları mayıs ayında aylık bazda %44,3'lük rekor artış kaydetti. Bu rakam, verinin tutulmaya başlandığı 2001'den beri görülen en büyük aylık artış olurken, satışlar yıllık bazda %1,4 düştü. Ekonominin virüs pandemisi sonrası yeniden açılmaya başlamasıyla tarım dışı istihdam haziran ayında 4,8 milyonla tahminlerin çok üzerinde artarken, işsizlik oranı %13,3'ten %11,1'e geriledi. Fabrika siparişleri Mayıs'ta %8 artarken, siparişler 3 ayda ilk kez yükseliş kaydetti. Çin'de de imalat PMI Haziran ayında 50,9 seviyesinde gerçekleşirken, imalat dışı endeks 2019 yılının Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

 

İkinci dalga endişesi devam ediyor

 

Son haftalarda açıklanan verilerde görülen ekonomik toparlanmada salgına yönelik alınan tedbirlerin kademeli bir şekilde gevşetilmesi etkili oldu. Bu gevşeme verilere olumlu yansırken, vaka sayılarındaki artış hızının da belirli bölgelerde yeniden artmasına neden oldu. Son haftalarda artan vaka sayıları ile birlikte ABD, İngiltere, Çin gibi ülkelerin belirli bölgelerinde önlemlerin yeniden artırılmaya başlanması da zaman zaman endişeye neden oluyor. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü ABD’de açıklanan ve beklentileri aşan istihdam verilerinin ardından da benzer tablo oluştu. Verilerle birlikte endekslerde başlayan yukarı yönlü hareket akşam saatlerinde açıklanan vaka sayıları nedeniyle hız kaybetti ve kazanımların büyük bir kısmı geri verildi. Buna benzer hareketlerin ilerleyen günlerde gün içi olmaktan öteye çıkarak zaman zaman daha sert dalgalanmalar getirmesi olası. Bu nedenle vaka sayıları ve salgının gidişatına yönelik verileri daha yakından takip etmek gerekebilir. Geçtiğimiz haftalarda da ifade ettiğimiz gibi salgında ikinci dalga endişelerinin piyasa üzerindeki etkisinin şuana kadar sınırlı kalmasında ekonomik verilerdeki toparlanmanın devam ediyor olmasının katkısı oldukça yüksek. Piyasalardaki ve verilerdeki bu toparlanmada ekonomilerin bir daha kapanmayacağı, kısıtlamaların tekrarlanmayacağı beklentisi mevcut. Ancak son zamanlarda lokal olarak da olsa ABD’de ve Avrupa’da bazı bölgelerde tedbirlerin yeniden sıkılaştırılmaya başlanması özellikle sonbahar ve kış aylarına yönelik endişeleri artırıyor.

 

Yeni haftanın gündemi

 

Önümüzdeki günlerde küresel çapta açıklanacak ekonomik verilerdeki toparlanmanın devam etmesi piyasaları destekleyecek en önemli katalizör olacakken, ikinci dalga endişelerinin artış kaydetmesi de satış baskısını artırabilecektir. Bu nedenle salgın kaynaklı gelişme ve haber akışları yakından takip edilecektir. Tüm bu gelişmelere ek olarak son dönemde fiyatlamalar üzerinde anlamlı bir etkisi olmasa da ABD – Çin ilişkilerinin seyri de takip edilmesi gereken bir diğer önemli konudur. Geçen hafta Çin, Hong Kong'da uygulanacak Ulusal Güvenlik Yasasını onaylarken, ABD Hong Kong'a yaptığı savunma ihracatını durduracağını açıkladı. Yine geçen hafta ABD Temsilciler Meclisi, Çinli yetkililerle iş yapan bankalara yaptırım tasarısını onayladı. Tüm bu gelişmeler ABD – Çin ilişkilerini gündemde tutuyor. Yeni haftada ekonomik veri akışı genel olarak sakin seyrederken, haber akışları ve gelişmeler fiyatlamalar üzerinde etkisini sürdürecektir. Yeni haftada yurt içinde işsizlik rakamları ve hazine nakit dengesi; Almanya’da fabrika siparişleri, sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi ile ABD’de hizmet PMI, ÜFE ve toptan stok rakamları takip edilecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.