SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye-ABD ilişkileri ön planda

Yazının Giriş Tarihi: 23.12.2019 12:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.12.2019 12:33

Hisse senedi piyasaları tarafında yılı küresel ölçüde oldukça olumlu bir şekilde kapatmaya hazırlanıyoruz. Başta merkez bankaları ve ticaret savaşı olmak üzere birçok riskin tartışıldığı yılda gelişmiş ülke endekslerinde bile %20’leri aşan yükselişlere şahit olduk. Son yıllarda emsallerinden negatif ayrışmasıyla dikkat çeken Borsa İstanbul 2019 yılında daha dalgalı bir görünüm sergilese de son durum itibariyle getiri bakımından emsallerini yakalamış durumda. Buna karşın önceki yıllardan kalan ıskontosunu göz önünde bulundurduğumuzda Borsa İstanbul’da yakalan bu getiri, küresel piyasalardaki pozitif atmosferi göz önünde bulundurduğumuzda yatırımcıyı tatmin etmemiş olabilir. Diğer yandan mevcut ıskontonun devam ediyor olması da jeopolitik ve siyasi riskin düşüşüne bağlı olarak gelecek yıl için de potansiyelin devam ettiğini işaret ediyor. Bu haftaya başlarken ABD Başkanı Trump, Türkiye ve Rusya'ya yaptırım da öngören 2020 yılı bütçesini onaylarken, ABD – Türkiye ilişkileri ve Libya konusundaki gelişmeler yurt içi piyasaların gündemini oluşturacak.

Birinci faz ticaret anlaşması konusunda uzlaşıldı

Yılın son bölümüne girerken ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinde Faz 1 olarak adlandırılan anlaşmaya varılmış olması ve merkez bankalarının genişlemeci duruşu küresel ölçüde hisse senetlerini desteklemeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta da ivme biraz daha azalmış olsa da yükseliş eğilimlerinin bu tarafta devam ettiğini gördük. Hatırlanacak olursa Trump, "Çin ile çok geniş kapsamlı bir birinci faz ticaret anlaşması üzerinde anlaştık. Çin, bazı yapısal değişiklikler ve büyük miktarda tarım ürünü, enerji, işlenmiş ürünler ve daha birçok şeyin büyük miktarda satın alımı için mutabık kaldı" bilgisini paylaşmış, Çin'e 15 Aralık'ta uygulanması planlanan gümrük vergisi artışının da iptal edildiğini duyurmuştu. Bu açıklama ile birlikte Trump, "İkinci faz anlaşma için bir an önce müzakerelere başlayacağız, 2020 seçimlerine kadar beklemeyeceğiz” görüşüne de yer verdi. Anlaşmanın taraflar arasında ocak ayı başında imzalanacağı açıklandı. Birinci faz ticaret anlaşmasına varılması ve 15 Aralık’taki gümrük tarifelerinin ertelenmesi olumlu bir gelişme olarak ön plana çıkarken, bazı konularda belirsizlikler içermesi ve tam kapsamlı bir anlaşma olmaması nedeniyle önümüzdeki süreçte de bu konu piyasaların gündemindeki yerini koruyacaktır. Anlaşmanın yapılması bu taraftaki beklentinin sonlanması ve Faz 2 görüşmelerinin daha zorlu maddeler üzerinde başlaması anlamına da gelebilir. Bu nedenle anlaşmanın fiziki olarak imzalanması bir beklenti sonlanması olarak kar realizasyonlarına neden olabilir.

Merkez bankalarının kararları genişlemeci tavrını koruyor

Önceki hafta Fed, ECB ve TCMB’nin faiz kararları piyasaların takibinde yer alırken, geçen hafta da 19 Aralık Perşembe günü Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantıları gerçekleşti. BoJ, piyasalardaki genel beklentiye paralel olarak gösterge faizi değiştirmeyerek eksi %0,1 seviyesinde sabit bıraktı ve varlık alım programında değişikliğe gitmedi. Japonya Merkez Bankası, perşembe günü hükümetin mali genişleme paketiyle, ABD-Çin ticaret görüşmelerine dair gelişmeler ve küresel yavaşlamada dibin görüldüğüne işaret eden sinyallerin ekonomik görünümü canlandırmasıyla politika faizinde değişikliğe gitmedi. İngiltere Merkez Bankası da aralık toplantısında faiz değişikliğine gitmeyerek yediye iki oyla %0,75 seviyesinde sabit bıraktı. İki yetkili oyunu faiz indirimi yönünde kullandı. Varlık alım hedeflerinde de dokuza sıfır oyla değişikliğe gitmeyen banka, varlık alımlarını 435 milyar sterlinde, şirket tahvillerinde alım hedefini 10 milyar sterlin seviyesinde tuttu. BoE tarafından Brexit sürecinin izlenmeye devam edileceğini belirtirken, önceki hafta Fed, ECB ve TCMB tarafında olduğu gibi genel görünüm, bu iki banka tarafında da genişlemeci seyretmeye devam edildiğini işaret etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.