SON DAKİKA
Hava Durumu

TL varlıklarda volatilite devam ediyor

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2019 23:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2019 23:21

Nisan ayında da TL varlıklardaki volatil seyir etkisini sürdürdü. Seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik ve ABD – Türkiye ilişkilerine dair artan endişeler nisan ayında Türkiye’nin CDS primlerinde yükselişi beraberinde getirirken TL varlıklar baskı altında kaldı. 22 Nisan itibariyle YSK’nın İstanbul seçimlerine ilişkin kararı henüz netlik kazanmamışken bu konudaki karar TL varlıkların seyri açısından belirleyici olacaktır. Bununla birlikte nisan ayı içerisinde S-400 ve F-35 ile ilgili ABD tarafından gelen açıklamalar iki ülke ilişkilerine dair endişeleri artırırken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ABD’deki temasları sonrasında gelen açıklamalar bu taraftaki endişeleri bir miktar yatıştırdı. Ancak önümüzdeki günlerde ABD – Türkiye ilişkilerine dair taraflardan gelecek açıklamalar piyasaların seyri üzerinde etkisini devam ettirecektir. Bu nedenle konu ile ilgili gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek. Aynı zamanda 5 Mayıs’ta sona erecek olan ve Türkiye dahil 8 ülkeye İran konusunda tanınan muafiyetin uzatılıp uzatılmayacağı da piyasaların izlediği bir diğer konu başlığı olacak. Son dönemde ekonomi dışı alandaki gelişmelerin fiyatlamalar üzerinde ağırlık kazanmasına bağlı olarak negatif bir ayrışma ve volatil seyir izlediğimiz TL varlıklarda yurt dışı piyasalarla olan korelasyonun da zayıfladığı görülmekte. İlerleyen günlerde de ekonomi dışı alandaki gelişmelerin fiyatlamalar üzerinde bir süre daha etkili olacağı söylenebilir. Bu nedenle volatil bir seyrin devam edebileceğini göz önünde bulundurarak Türkiye’nin risk primlerinin izlenmesi yararlı olacaktır.

Ticaret görüşmeleri tekrar önem kazandı

Nisan ayı içerisinde tekrar başlayan ABD – Çin arasındaki görüşmeleri yakından takip edildi. Nisan ayı ortasında Financial Times'ın haberinde ABD ile Çin'in ticaret anlaşmasının son haline yaklaştığı belirtildi. Görüşmelerin olumlu gittiği ve anlaşma konusunda ilerleme sağlandığına yönelik söylemler risk iştahını ve küresel piyasaları destekledi. Yine ABD Başkanı Trump ve Çin Başbakan Yardımcısı Liu He görüşmesi sonrasında haber akışları devam etti. Çin’li haber kaynakları, ticaret müzakerelerinde sona yaklaşılırken ABD ve Çin'in üzerinde kağıt üzerinde anlaşmaya vardığını belirtildi.  ABD Başkanı Donald Trump, birçok konuda uzlaşmaya varılmış olsa dahi Beijing ile anlaşmaya varmanın en az dört hafta daha alacağını ifade etti. Önümüzdeki süreçte taraflardan gelen açıklamalar piyasaların gündemindeki yerini korumaya devam edecek iken mayıs ayında gerçekleşmesi beklenen olası ABD Başkanı Trump ve Çin Başkanı Xi Jinping görüşmesine ilişkin haber akışları da ön planda olacak. Ticaret görüşmelerinin ABD – Çin arasında bir anlaşma ile sonlanması risk iştahını destekleyecek önemli bir gelişme olacaktır.

Brexit’e yönelik endişeler bir süre ertelendi

Brexit’e ilişkin haber akışları yoğun seyretmeye devam ediyor. Önceki hafta Brexit tasarısı üçünü kez reddedilirken İngiltere’nin 12 Nisan’da AB’den anlaşmasız ayrılma ihtimali güç kazanmıştı. Bu gelişme üzerine Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiliz parlamentosunun Brexit anlaşmasını üçüncü kez reddetmesinin ardından 10 Nisan'da zirve düzenleme kararı aldığını açıklamıştı. 10 Nisan’da düzenlenen Brexit Zirvesi’nde AB'nin İngiltere hariç 27 ülkesinin lideri 5 saat süren acil zirve sonunda uzlaşıya vardı. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB liderleri ile İngiltere'nin, ülkenin AB'den çıkışının (Brexit) 31 Ekim'e kadar uzatılması konusunda anlaştıklarını açıkladı. 31 Ekim tarihine kadar İngiltere’ye süre tanınması kısa vadede piyasalar üzerindeki baskıyı ve stresi azaltan bir gelişme oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.