SON DAKİKA
Hava Durumu

Ticaret savaşları gündemdeki yerini koruyor

Yazının Giriş Tarihi: 10.06.2019 13:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.06.2019 13:18

ABD Başkanı Trump’ın Twitter hesabından yaptığı açıklamalar ve 200 milyar dolarlık Çin ürününe yönelik gümrük vergisinin %10’dan %25’e yükseltilmesi ticaret savaşlarına dair endişeleri mayıs ayı başında gündeme taşıdı. ABD’nin bu adımının ardından Çin’den de misillemenin geldiği görüldü.  ABD ve Çin’in karşılıklı olarak gümrük vergilerini artırmasının ardından Trump’tan yeni bir hamle geldi. Huawei ve 70 bağlı ortaklığının hükümet onayı olmadan ABD şirketlerinden parça ya da teknoloji alması yasaklandı. ABD'li yazılım ve teknoloji şirketi Alphabet'e bağlı olan Google, ABD devletinin kara listeye aldığı Çinli telekom ekipmanı üreticisi Huawei ile ekipman ve yazılım alışverişi gerektiren işlerini askıya aldı. Google’ı diğer ABD’li yazılım ve teknoloji şirketleri izlerken Huawei’ye yönelik adımlar teknoloji savaşlarına ilişkin endişeleri artırdı. Çin medyası Çin-ABD ticaret savaşının ikili ticari- ekonomik ilişkilerden sonra ülkenin teknoloji devi Huawei’i vurması sonrası ABD’yi, “ekonomik faşizm ve küresel iş dünyasını kolonileştirmekle" ile suçladı. Çin medyasında yer alan haberlerde Çin'in ticaret savaşında 'nadir elementleri' misilleme olarak kullanabileceği belirtildi. Tüm bu gelişmeler mayıs ayı içerisinde ticaret savaşlarına dair endişeleri gündeme taşırken küresel büyümeye ilişkin kaygılarda tekrar artış kaydetti. Artan endişe ve kaygılar küresel risk iştahını baskılarken başta hisse senedi piyasaları olmak üzere riskli varlıkların değer kaybettikleri ve güvenli liman talebinin güç kazandığı görüldü. Önümüzdeki süreçte ticaret savaşlarına dair gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecek. İki ülke arasındaki ticaret savaşının derinleşmesi durumunda risk iştahındaki zayıf seyir devam edebilir. Haziran sonunda Japonya’da gerçekleştirilecek olan G-20 Zirvesi bu tarafta büyük önem taşımakta. G-20 Zirvesi kapsamında ABD – Çin başkanlarının bir araya gelmesi iki ülke arasındaki gerilimi azaltabileceğinden bu zirvedeki olası gelişmeler küresel piyasaların yakın takibinde olacak.

Brexit’e dair gelişmeler de piyasaların takibinde yer alacak

İngiltere Başbakanı May, mayıs ayı içerisinde parlamentoya ikinci referandum önerisi getirdi. May, dördüncü kez parlamentoya sunmayı planladığı Brexit anlaşmasına ilişkin yeni yasa tasarısının neler içereceği konusunda açıklama yaptı. Yasa tasarısında, parlamenterlerin, tedbir maddesi, Gümrük Birliği, ticaret anlaşması, işçi hakları ve çevrenin korunması konularındaki endişelerinin giderilmesine odaklanan May, ayrıca ikinci bir referanduma da gidilebileceğini kaydetti. Yeni Brexit taslağının haziran ayında sunulacağı açıklandı. Ancak ilerleyen günlerde İngiltere'de Hükümet yetkilisi Mark Spencer, bir anlaşmaya varamamaları nedeniyle 7 Haziran'daki Brexit tasarısı oylamasının yapılamayacağını açıkladı. 24 Maytıs Cuma günü ise İngiltere Başbakanı Theresa May 7 Haziran itibarıyla görevinden istifa edeceğini açıklayarak partisinden gelen Brexit çıkmazını aşmak için yeni bir lider bulunması çağrılarına uyarak yeni başbakan arayışının yolunu açtı. May’in istifasını açıklaması anlaşmasız Brexit’e dair endişeleri artırırken İngiliz varlıkları baskı altında kaldı. İngiltere Başbakanı May’in yerini kimin alacağı ve önümüzdeki süreçte Brexit’e ilişkin olası oylamalar yakından takip edilecek. Nisan ayında Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB liderleri ile İngiltere'nin, ülkenin AB'den çıkışının (Brexit) 31 Ekim'e kadar uzatılması konusunda anlaştıklarını açıklamıştı. Ekim sonuna kadar anlaşmalı bir Brexit’in gerçekleşip gerçekleşmediği ve bu taraftaki gelişmeler yakından izlenmeye ve fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam edecektir.

ABD – Türkiye ilişkileri yakından izlenecek

ABD – Türkiye ilişkileri ön planda kalmaya devam ederken son dönemde S-400 ve F-35 konusundaki haber akışları da önemini koruyor. ABD, S-400 alımının iptalini veya ertelenmesini talep ederken yurt içinde S-400 anlaşmasının bitmiş bir anlaşma olduğu dile getiriliyor. Türkiye, ABD’ye S-400 sorununun çözümü için ortak çalışma grubu kurmayı teklif ederken ABD Temsilciler Meclisi’nde S-400 alımı konusunda Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması ve belirli yaptırımların uygulanması konusunda tasarıların hazırlandığı ve karar tasarılarının paylaşıldığı görülüyor. Mayıs ayı sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı arasında telefon görüşmesi gerçekleşirken S- 400 konusunda da ele alındığı paylaşıldı. Önümüzdeki süreçte S-400 konusundaki gelişmeler ve ABD – Türkiye ilişkileri ile 23 Haziran’da gerçekleşecek İstanbul seçimleri yakından izlenmeye ve fiyatlamalar üzerinde etkili olmaya devam edecektir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.